Kanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde kolonlarında çatlaklar oluşan Mudanya Belediyesi binası tahliye edildi. Belediye personeli ek hizmet binalarında mesailerine başladı. 5 binanın çatılarında ve duvarlarında çökmenin olduğu Tirilye Mahallesi’ndeki hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.
#DepremEkol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Şimşir, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 45 yaşında itibaren yılda bir kez prostat kanser taraması için bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini açıkladı.
#1Yaşanan deprem felaketi sonrasında birçok kişi evinin ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için risk tespiti yaptırmaya başladı. Yapılan incelemeler sonrası ‘riskli yapı’ çıkan evlerde tahliye ve yıkım kaçınılmaz. İşte bu karar sadece ev sahiplerini değil kiracıları da etkiliyor. Kiralık ev bulmanın zor olduğu, fiyat artışının durmadığı piyasada kiracıları da zorlu bir süreç bekliyor. Peki evi riskli çıkan kiracılar ne zaman taşınacak, devletten taşınma ve kredi desteği alacak mı, yenilenen evlerde yeniden kiracı olabilecek mi? Kentsel dönüşümde kiracı hak ve sorumluluklarını tüm yönleriyle ele aldık. Avukat Çiğdem Kezer sorularımıza şu yanıtları verdi:
#Kentsel Dönüşüm6 Şubat depremlerinin acısı henüz çok taze... Afet bölgesi toparlanmaya çalışıyor, tüm Türkiye’nin gözü kulağı orada. Bölgede yaşananlar, başta İstanbul olmak üzere deprem riski olan birçok kent belediyesini ve halkını harekete geçirdi. İBB hızlı tarama sistemiyle İstanbul’daki yapı stokunu kontrol çalışmalarına ağırlık verdi, bir yandan da zemin çalışmaları yapılıyor, tahliye yolları belirleniyor, bilgilendirici tabelalar asılıyor. Yapılacak çok iş var ama ilk adımlar atılıyor.
#DepremEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orçun Çelik, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 45 yaşında itibaren yılda bir kez prostat kanser taraması için bir üroloji uzmanına başvurmasının önemli olduğunu açıkladı.
#1Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından gözler İstanbul'daki riskli binalara çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından binalarda yapılan hızlı tarama testleri de hız kazandı. Daire Başkanı Özlem Tut, "Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz. Dünyanın pek çok ülkesinde buna benzer yöntemler uygulanıyor" dedi.
#DepremKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#Depremİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte bina dayanıklılığının ölçümüyle ilgili yapılarda gerçekleştirilen 'Hızlı Tarama Yöntemi' hizmeti ile ilgili bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, "Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilecek durumda" dedi.
#İSTANBULKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, binaların sağlamlık durumunu araştırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile binaların risk durumunu sorgulamalayabilmeleri için internet üzerinden başvuruları almaya başladı. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor. Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Sonuçlar ise internet üzerinden erişime açılıyor. Peki İBB bina tespiti projesi başvurusu nereden, nasıl yapılır? İşte, adım adım bina hasarı tespit etme yöntemi
#İBB Bina Tespiti Projesi NedirTürklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen çalışmalarda savaşa ait objelerin tespiti için dron ile manyetometre cihazı kullanıldı. Malazgirt ilçesinin Gülkoru Köyü düzlüğünde saha çalışmalarını sürdüren ekip, özellikle Amerika'da yoğun, Avrupa'da ise yeni yeni kullanılan bu cihazın arkeolojik çalışmalarda Türkiye’de ilk defa Malazgirt Savaşı alanının tespiti için kullanıldığını söyledi.
#MuşTürklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen çalışmalarda savaşa ait objelerin tespiti için dron ile manyetometre cihazı kullanıldı. Malazgirt ilçesinin Gülkoru Köyü düzlüğünde saha çalışmalarını sürdüren ekip, özellikle Amerika'da yoğun, Avrupa'da ise yeni yeni kullanılan bu cihazın arkeolojik çalışmalarda Türkiye’de ilk defa Malazgirt Savaşı alanının tespiti için kullanıldığını söyledi.
#MalazgirtHarita, yeryüzünü oluşturan bölümlerin tamamının ya da belli bir parçasının bir oranda küçültülerek bir düzlem üzerine aktarılmasını ifade eden bir kavram olmaktadır. Haritalar oluşturulur iken yeryüzünün şeklinden dolayı ölçek ile beraber izdüşüm işlemleri de yapılmaktadır. Haritalar hazırlanırken kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Peki, tarama yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, haritalarda kullanılan tarama yöntemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
#EğitimKoronavirüs salgını hayatımıza gireli iki yılı aşmışken uzmanların en çok üzerinde durduğu ve gizemini çözmeye çalıştığı konulardan biri hâlâ 'uzun kovid'. Uzun kovid, koronavirüs enfeksiyonunun iyileşmesine rağmen, açıklanamayan semptomların haftalarca, hatta aylarca devam etmesine verilen isim. Yapılan son araştırma ise bu durumun arkasında yatan sebebi ortaya çıkarmış olabilir...
#Koronavirüs1963’ün son günlerinde 9 ABD’li 9 da Rus bilim insanına, 50 yıl sonraki dünyanın nasıl olacağına ilişkin tahminleri soruldu. Hürriyet de “50 yıl sonraki dünya” başlığıyla verdi haberi. 50 yıl 2013’te doldu. Biz de üstüne 8 sene avans eklemiş olduk. Tutan tahminler de var, tutmayanlar da... Ama beklentilerin en boş çıktığı alan uzay seya-hatleri ve tabii ki uzaylılar. İşte 58 yıl önceki tahminler ve sonuçları...
#BilimBebeklere yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Bebeklerde kalça çıkıklığını erken teşhis etmede oldukça önemli olan kalça ultrasonu ihmal edilmemesi gerekmektedir. Peki kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? İşte kalça ultrasonu hakkında merak edilenler…
#Bebeklerde Kalça UltrasonuEĞER yediğinize, içtiğinize, aktivite düzeyinize, uyku kalitenize ve stres yönetiminize dikkat ederseniz kanserlerin pek çoğunu önlemeniz mümkün. Kanserde erken tanı çok önemli. Teşhis erken konulduğunda tecrübeli tıbbi bir ekip ve güçlü teknolojik altyapıyla mükemmele yakın sonuçlar alınabiliyor. Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Profesörü Mehmet Füzün, kısa ama öz kolorektal kanseri anlattı.
#İzmirBilim insanları Covid önlemleri hafifletildikçe, özel eğitilmiş köpeklerin virüsün yayılmasını önleyici tedbirlerden biri olarak gündeme gelebileceğini söylüyor. Köpekler havaalanlarında ya da büyük kalabalıkların katıldığı etkinliklerde faydalı olabilir.
#DünyaGünümüzde pek çok hastalığın nedenini ve sonuçlarını anlamak için doktorlar Toraks BT tasaması istemektedir. Bu yüzden hastaların çoğu bu tarama yöntemi hakkında bilgi edinmek istiyor. Bu konuda araştırma yapanlar için Toraks BT taraması hakkında tüm detayları derledik.
#Toraks BT Nedir?Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne’de yaptığı açıklamada, “Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye başvuru yarı yarıya düştü. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz” dedi. Hepimizin isteği vaka ve ölüm sayılarının azalması. Ancak yine hepimiz bu iki yılda acı ile öğrendik ki; sevinip birden açıldığımızda ya da gevşediğimizde o sayılar yeniden artıyor... Değerli Hoca; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım.
#YazarBu hastalık rahim kanseri, rahim iç zarı kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılmaktadır. Jinekolojik kanser çeşitlerinden birisi olan rahim kanseri (rahim iç zarı kanseri), endometrium kanseri olarak da bilinmektedir. Endometrium kanseri, rahim iç zarının kanserleşmesi ile ortaya çıkar.
#Rahim KanseriYaklaşık bir yıldır ülkemizi de derinden etkileyen koronavirüse yakalanma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinilmesi, kolon kanserinde de erken tanı şansını engelliyor. Ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin de etkisiyle hızla yaygınlaşırken, tarama programlarının düzenli yaptırılmaması da riski arttırıyor.
#Kolon KanseriÖksürük, balgam çıkarma, öksürüğün karakter değiştirmesi, balgamın karakter değiştirmesi, balgamda kan görülmesi, kirli-kokulu balgam çıkarması, göğüs ağrısı... Tüm bu şikayetler akciğer kanseri belirtisi olabiliyor. Özellikle tütün ve tütün ürünleri kullanma hikayesi olan ve hala aktif kullanan 40 yaş üstü bireylerin bu şikayetlere karşı çok dikkatli olmasında fayda var. Peki, akciğer kanserinde taramalar nasıl yapılmalı? Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan anlattı.
#Akciğer