Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir?

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2021 16:37

Bebeklere yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Bebeklerde kalça çıkıklığını erken teşhis etmede oldukça önemli olan kalça ultrasonu ihmal edilmemesi gerekmektedir. Peki kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? İşte kalça ultrasonu hakkında merak edilenler…

Haberin Devamı

Aylar ilerledikçe zorlaşan kalça çıkıklığının erken teşhisi önemli olduğu gibi, bunu teşhis etmede etkin bir rol oynayan kalça ultrasonu çok gecikmeden çektirilmelidir. Anne ve babalar yenidoğan bebekleri için ilk baştan beri sorumluluk hissetmektedirler. Bu nedenle bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir araştırmalarına başlamaktadırlar. İşte Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bebeklerde kalça ultrasonu hakkında önemli bilgiler verdi.

BEBEKLERDE KALÇA ULTRASONU NE ZAMAN ÇEKİLİR?

Ülkemizde doğum sonrası 2-6 ay arasında bu konuda deneyimli radyologlar tarafından ultrason ile tarama yapılmaktadır. İşlem ağrısızdır, radyasyon içermemesi sebebiyle de tercih nedenidir.

BEBEKLERDE KALÇA ULTRASONU NASIL ÇEKİLİR?

Bebeklerin karnı tok, altı temiz olmalı; uykusunu almış olmalıdır.

Haberin Devamı

Bebeğin annesi ya da babası işlem sırasında bebekle beraber bulunmalı, bebekle göz temasını kaybetmemelidir.

Yapılan ultrason sırasında uzman bir radyolog tarafından, sakin ve rahat bir ortamda işlem yapılmalı, işleme uzun vakit ayırılabilmelidir.

BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIKLIĞININ NEDENLERİ

Annenin salgıladığı hormon çocuk kalça ekleminde gevşeklik yaptıysa (Doğum sırasında salgılanan relaksin hormonu, annenin kalça kemiklerinin genişleyerek doğumu rahat yapmasını sağlar, bebeğe geçerse bebeğin de kalça eklemleri genişler, kalça çıkığına neden olabilir.),

  • Bebek kız çocuğu ve/veya ilk çocuk ise,
  • Ailede Gelişimsel Kalça Displazisi olayları yaşandıysa,
  • Sezaryenle doğum sırasında ve ters doğumlarda,
  • Doğum kilosu fazla ise,
  • Bölgesel faktörler varsa (sık GKD vakası, kundak sargısı vs)

BAKMADAN GEÇME!