Edebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDivan edebiyatımızın Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züheyla, Hüsrev ile Şirin gibi mesnevilerini; halk edebiyatımızın Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Arzu ile Kanber, gibi öyküleri; meddah öykülerini; Hayber Kalesi, ,Battal Gazi gibi tarihsel ve dinsel öyküleri bir kenara ayırırsak, Avrupa'daki anlamıyla roman ve ilk öykü türleri Türkiye'ye Tanzimat edebiyatı ile birlikte girmiştir. Tanzimat dönemi hikaye özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimHikayeler yaşanmış veya yaşanması muhtemel olan durum ve olayların belirli kurallar çerçevesinde anlatılması durumuna denilmektedir. Hikayeler farklı dönemlerde farklı özellikler ile yazılmıştır. Bunlardan birisi de Cumhuriyet Döneminde yazılan hikayelerdir. Peki Cumhuriyet dönemi hikaye yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#EğitimTürkler sahne gereksinimlerini Tanzimat dönemine kadar geçen dönemde Karagöz, Meddah ve Orta Oyunu ile karşıladılar. Günümüzde ne taklide dayanan Meddah ne olayı kişiler aracılığıyla halk arasında temsil eden Orta Oyunu ne de şahısların perde üzerine yansıtarak hikayesi canlandırılan Karagöz bugün tiyatro için verdiğimiz seyirlik edebiyat türünün karşılığı değildir. Tanzimat dönemi tiyatro özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?Tanzimat Edebiyatı, 1860 ve 1895 yılları arasında kalan bir dönemi kapsayan bir edebi dönem olarak karşımıza çıkar. Bu dönemde özellikle de gazetenin gelişimi ile birlikte roman, öykü, deneme, tiyatro ve makale gibi edebi türlerde önemli değişimler gözlemleniyor. “Tanzimat Dönemi’nde Roman” edebiyatımızın yepyeni bir kimliğe kavuşması bakımından çok önemli bir alan haline geldi. Tanzimat dönemi roman özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Roman Özellikleri Nelerdir?Yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olan durumların ve olayların, belli kurallar çerçevesinde anlatılmasına hikaye ismi verilir. Kişi, yer, olay ve zamandan oluşan dört yapı unsuru ile ortaya çıkarılan hikayeler olay ve durum olmak üzere iki çeşittir. Cumhuriyet dönemi hikaye özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet DönemiDenemeler edebiyat yazım türleri arasında olarak bilinen yazılardır. Deneme türünü diğer edebi türlerden ayıran özellikler nelerdir? Denemenin yazılabilmesi için hangi özellikleri bilmek gerekir? Ülkemiz de denem yazarları olarak bilinen yazarlar kimlerdir? Denem yazım türlerin de eserler verebilmek için olması gereken kriterler nelerdir? İşte deneme hakkında bilinmesi gereken ve açıklanan ifadeler.
#Deneme Nedir Ve Nasıl Yazılır?1 Kasım Seçimleri toplumun psikolojisini derinden sarstı. Bir taraf zafer sarhoşu… Diğer taraf ise umutsuzluğa ve korkuya gömüldü. “Bu ülkede yaşanmaz, çekip gideceğim” diyenler bile var. Peki bu seçim ülkenin kaderini değiştirecek mi? AK Parti rakiplerine karşı kesin bir galibiyet aldı mı?Toplum baskının artmasına nasıl tepki verir? Kutuplaşma nasıl biter? Türkiye Mısır’ın, Suriye’nin durumuna düşer mi? Bu meselelere günlük siyasetten daha geniş bir pencereden bakmak gerekiyor. Bizi nelerin beklediğini Türkiye’nin ikonik tarihçisi Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sorduk.
Ne Osmanlı-Türk romancılığı ne de reyting rekorları kıran diziler üzerinde yeterli özgün çalışma yapılıyor. Aşk-ı Memnu dizisinin neden bu kadar seyredildiğini nedense kimse tahlil etmedi. Keza dizi gibi, Eren Talu-Defne Samyeli ilişkisinin de gündem yaratması üzerinde duruldu. Oysa bunlar yapılmadan ne Aşk-ı Memnu romanının yazıldığı ve çok beğenildiği II. Abdulhamid’in baskıcı rejimi, ne de Aşk-ı Memnu dizisinin çok seyredildiği Ergenekon’un yarattığı korku toplumu analiz edilebilir. Kafanız mı karıştı; halbuki tüm bunların basit bir yanıtı var.