Kamuran ZEREN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 01:39
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde gerçeğe dönüyor. Edebiyat Tarihi kaldırılacak. Edebiyat öğretimi, "failatün failün"lerden değil, günümüz edebiyatından başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, halen lise 2 ve 3'üncü sınıflarda okutulan ‘Ebediyat Tarihi’ dersini kaldırıyor. Böylece Divan Edebiyatı’nın ‘Failatün failün’ devri kapatılıyor.
Öğrenciler önce Orhan Pamuk, Buket Uzuner gibi yazarları, Can Yücel, Nazım Hikmet gibi şairleri öğrenecek. Ardından Tanzimat ve sonrası yazarları tanıyacak.
Atatürk'ün,
‘‘Türkçe, yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılmalı’’ direktifi çerçevesinde düğmeye basan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin miladını
(başlangıcını) değiştiriyor. Edebiyat öğretiminde,
‘Failatün failün’ devri kapanıyor. Eğitimde çığır açacak bir reformun temelini, Batı ve Doğu dillerinden yabancı kökenli sözcüklerin kullanımına yasak getirerek atan bakanlık, Türk Dili ve Edebiyat ders programlarını masaya yatırdı. Buna göre, lise düzeyi edebiyat dersi programları tümüyle yeniden yazılıyor. Yeni program,
‘Failatün failün’ kalıplarının ezberletildiği Divan Edebiyatı'ndan değil, günümüz edebiyatından başlayarak, geriye doğdu gidecek.
EDEBİYAT TARİHİ KALKIYOR
Halen lise 2 ve 3'üncü sınıf Türk Dili ve Edebiyatı programlarında yer alan
‘Edebiyat Tarihi’ kaldırılarak,
‘Çağdaş Edebiyat’ güncelleştirilecek. İslam kültürünün ortak özelliklerini yansıtan, geniş ölçüde Arap ve Fars edebiyatının etkisini taşıyan Divan Edebiyatı, yerini, Çağdaş Edebiyat'a bırakacak. Bu çerçevede, programlarda, Türkçe'yi iyi kullanan yazar ve şairlerle bunların eserleri ve yaşayan edebiyat örneklerine yer verilecek.
FUZULİ YERİNE ORHAN PAMUK
Lise öğrencileri, artık edebiyat öğrenmeye
Fuzuli,
Şeyh Galip,
Baki'den değil, çağdaş yazarlardan başlayacak. Önce,
Orhan Pamuk, Buket Uzuner, Pınar Kür, Ayşe Kulin, Sevgi Soysal, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu gibi yazarları okuyup öğrenecek. Daha sonra, geriye doğru giderek Cumhuriyet dönemi, Tanzimat ve sonrası yazarlarından örnek eserleri de görecek.
Şiire de,
Can Yücel,
Ece Ayhan,
Özdemir İnce,
Nazım Hikmet,
Özdemir Asaf gibi günümüz şairlerinden başlayacak. Klasik Türk Edebiyatı'nın,
‘gazel, kaside, mesnevi, murabba, terkibi bend’ örneklerini veren
Fuzuli, Nabi, Nedim, Nef'i, Şeyh Galip, Taşlıcalı Yahya Bey, Nedim, Yahya Kemal, Ziya Paşa gibi isimleri sonra okuyacak.
ÖSS'DE SORULAR DEĞİŞECEK
Halen lise 1'inci sınıfta
‘baraj’ dersi olan, diğer sınıflarda da zorunlu okutulan Türk Dili ve Edebiyatı öğretiminde
‘yakından uzağa’ yaklaşımını esas alan programların, önümüzdeki öğretim yılında uygulamaya konulması planlanıyor. Programlar, Milli Eğitim Bakanı
Metin Bostancıoğlu'nun onayıyla uygulamaya girecek. Üniversite sınavında, soruların yüzde 25'ini oluşturan Türkçe testinin içeriği de, uygulamanın başladıktan 3 dönem sonra değişecek.