Yargısız bir kültürel infaz

YENİ Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, birden tartışma kuyusunun içine çekildi. Haksız olarak.

Onunla ilgili gazetedeki haberi okurken, meslek ilkeleri adına üzüldüm. Spotun haberle ilgisi yok. Çarpıtılmış.

Başlık uğruna, özü değiştirilmiş.

Spotta, ‘‘Ben entelleri, Orhan Pamuk ile Ahmet Altan'ı okumam’’ diye yazıyor, oysa haberin içinde, vazife icabı okuyorum, dediği anlaşılıyor.

Ben kendimden pay biçeyim, nice yazarı görev icabı okurum. Hele kitap eleştirisi yazan, televizyon programı yapan biri için bu kaçınılmazdır.

Ne yazık ki, gazeteci arkadaşlardan bir bölümü, yüzeysel, kulaktan dolma, derine inmeyen bilgilerle, bazı adlar üzerinde odaklanıyorlar sadece. Orhan Pamuk ve Ahmet Altan. Doğrusunu söylemeli, bu iki adın yanında Murathan Mungan ile Perihan Mağden'i de aramadım değil.

Cevap bekledikleri kişi, onları sınava çekse, çoğunun bütünlemeye bile kalamayacaklarından eminim.

Edebiyatı bilmenin, izlemenin şaşmaz değişmez ölçüsü, Orhan Pamuk ile Ahmet Altan okumak mıdır? Diyeceksiniz ki, bir edebiyat öğretim görevlisinin okuması gerekir, buna da katılıyorum. Ama sadece onların sorulmasını yadırgıyorum.

Sorulan yazarlar, şairler neden sadece onlar?

Neden Yaşar Kemal'in, Yusuf Atılgan'ın, Adalet Ağaoğlu'nun, Tahsin Yücel'in Selim İleri'nin adı geçmiyor? Onları almamın nedeni, son dönemde kitapları yayınlandığı için.

Desenize, onları soran da bilmiyor.

* * *

İKİNCİ
gariplik şu. Hüseyin Çelik, 11 tane kitap yazmış. O kitaplarda önemli sorunlara, adlara, konulara değinmiş. Kişisel görüşleri, tezleri, iddiaları bulunuyor.

Kültür Bakanı Hüseyin Çelik'e, klişe sorularla başka yazarları soracağınıza kendi kitaplarıyla ilgili sorular yöneltseydiniz ya. O zaman kamuoyu onun düşünce dünyasını anlardı.

Ben olsam bakana, kitaplarını okuyup onlardan soru çıkarırdım.

Türkiye'de Değişim, Demokrasi ve Aydınlar kitabını okudum, Tanzimat'tan bu yana düşünsel dalgalanmalar üzerine düşünülmüş, araştırılmış yazılar yer alıyor.

İlerde onlar üzerine tartışmak isterim.

Ali Suavi ve Dönemi, 1839'da doğan ve 1878'de öldürülen gerçekten yakın tarihimizin önemli adı ve onun dönemi üzerine ayrıntılı bir çalışma.

Nice sorunuzun cevabı bu kitaplarda var. Ama biz sözlü bir toplum olduğumuz için, yazılıya itibar etmeyiz. Günlerce emek vereceksiniz, kitabı okuyacaksınız, üstelik bunca emeğinize karşılık bir sansasyon da yaratamayacaksınız.

Gazeteci arkadaşlara yardım amacıyla, bakanın başka birkaç kitabının da adını verdim aşağıda:

Bir Medeniyet Analizi-Türk Yanlısı İngilizlerin Osmanlı'ya Bakışı, Ufuk Kitapları.

Osmanlı Yanlısı İngiliz Dış İşler Komiteleri, İnkılab Yayınları

Görenlerin Gözüyle Van'da Ermeni Mezalimi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayını.

Türkiye'de Değişim, Demokrasi ve Aydınlar, Ufuk Kitapları

* * *

BEN
her türlü yargısız infaza karşıyım. Onun için yazdım bu yazıyı. Bakanı savunmak için değil, zaten kitabı olan birinin buna gereksinimi yoktur.
Yazarın Tüm Yazıları