3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devletinin batılılaşma yolunda attığı ilk adımdır. Tanzimat Fermanı yalnızca devlet idaresini ve sosyal hayatı değil Osmanlı edebiyatını ve kültürünü de derinden etkilemiştir. Tanzimat dönemi şiir anlayışı özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEdebiyat alanında yer alan birçok yazın türü bulunmaktadır. Bu yazı türlerinden biriside şiirdir. Şiir, her dönemde farklı özellikleri ile dikkat çekmiştir. Bu özelliklere göre şiir anlam kazanmıştır. Sizler için Tanzimat dönemi şiir özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi şairleri, şiir örnekleri ve konuları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Tanzimat Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiTürk edebiyatının ilk kadın şairi, çok sayıda türde yazan, eserleri ve sosyal yaşantısıyla öncü kadınlardan Şair Nigâr Hanım’ın günlüklerinin ikinci cildi elimizde. Nigâr Hanım tüm mahrem hislerini, ailesi ile özel ilişkilerini anlatıyor, bizi geniş dost çevresine, edebi hayatına sokuyor.
#GünlükYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıEdebiyatımızda yer alan birçok önemli eser bulunduğunu söylemek mümkündür. Edebiyatımızda yer alan Gizli Figanlar isimli eseri duyan kişiler ise yazarı ve eserin özellikleri hakkında bilgi edinmek istemektedir. Gizli Figanlar kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir? Gizli Figanlar eseri ile ilgili tüm detayları derledik.
Kıta, beyit ya da bend ile yazılan manzum eserlere şiir denir. Şiirler, sadece nazım birimleriyle değil, konuları ve nazım şekilleriyle de birçok türe ayrılır. Özellikle Tanzimat dönemi ile birlikte Divan şiiri eski gücünü yitirmiş, gazel ve kaside türündeki şiirlerin yerine farklı türde şiirler yazılmaya başlanmıştır. Bu şiirlerden biri olan Havaya Çizilen Dünya şiiri kim tarafından yazılmıştır? Şiirin konusu ve biçimsel özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Bir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Manzum eserler hem dönemlerine hem de içeriklerine göre birçok türe ayrılır. Dönemine göre şiir türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Klasik Şiir (Aşık - Tekke - Divan edebiyatı) 2- Tanzimat Dönemi 3- Milli Edebiyat Dönemi 4- Toplumsal Gerçekçi 5- Saf Şiir. Toplumcu gerçekçi şiirin özelliklerini ve akımın temsilcilerini detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDevletlerin yönetimlerinde çeşitli dönemler bulunur. Özellikle de Osmanlı imparatorluğunda Tanzimat dönemi oldukça merak edilmiştir. Tanzimat dönemi nedir ve ne zaman başladı? Tanzimat dönemi özellikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Tanzimat Dönemi Nedir?Sabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMNazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır. Manzum hikayeler şiir şeklinde yazılır. Olay, yer, kişi ve zaman gibi kavramlar da manzum hikayede yer alır. Bu türün Edebiyatta ilk adımlarını Recaizade Mahmut Ekrem atmıştır. Bu yazı türü, Servet-i Fünun Dönemi'nde kullanılmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Manzum Ne Demek?Boğaziçi, her şeye rağmen dünyamıza sarkıtılan bir rüya. Bu, böyledir. Çünkü kadîm suyoluna girdiğinizde, mitolojisinin ‘sanki dün olmuş’ tavrı, gökyüzü kadar parlak sesi yakalar sizi. Boğaz gezileri, hâliyle popüler tur programlarının başında geliyor. Ben bu yazımda, kendi kitabım Boğaz’ın Dört Muhafızı’ndan mütevellit, aynı hat üzerinde farklı bir rota çizmeye çalışacağım.
#IstanbulTam adı Abdul Mecid Bin Mahmud olan Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmut, annesi Bezmialem Valide Sultan'dır. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır. Sultan Abdülmecid kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#Sultan Abdülmecid Kimdir?1579’da, 12 Ekim günü İkindi Divanı dediğimiz toplantı sırasında, yanına sokulan mecnun bir derviş tarafından katledildi. Osmanlı tarihinde ilk önce, bu uzun boylu Bosnalıya “Tavîl Mehmed Paşa” derlerken daha sonra Bosna’da geldiği kazaya istinaden Sokoloviç/Sokullu Mehmed Paşa unvanı galip geldi. Hazin suikasttan sonra “Şehid Mehmed” Paşa diye de anılır.
#YazarTanzimat dönemi, Osmanlı tarihine damgasını vuran yenilikçi uygulamaların yapıldığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en çok kendisini hissettirdiği alanlardan biri de idari, hukuki, askeri ve eğitim alanlarının dışında edebiyat alanıdır. Diğer edebiyat dönemlerinden farklı olan Birinci ve ikinci dönem Tanzimat edebiyatını özellikleri ve sanatçıları ile bilgileri hazırladık.
#Tanzimat Dönemi Nedir?“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentLYS maratonunun son oturumu LYS-3’ü (Edebiyat-Coğrafya) uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sorular müfredata uygun ve öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzdaydı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları öne çıkan konulardandı. İşte uzmanların yorumları:
#LYS