Hızla yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip de eklenince bağışıklık sistemimizin her zamankinden çok daha güçlü olması şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, pandemiye özel 9 önemli beslenme kuralını anlattı.
#Covid-19 EnfeksiyonuSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeTMO Genel Müdürü Güldal "Stokumuzun yüzde 92-93'ü Türk çiftçisinin ürünü. Geçen yıl 13,1 milyon ton, bu yıl 5 milyon ton aldık. İki yılda 18 milyon tonu aşan alım yaptık. Yeni sezona ilişkin olumlu düşünüyorum. 2025'te Türkiye'nin normal üretim miktarına yakın bir üretim gerçekleştireceğine inanıyorum" dedi.
#TMOFAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1Herhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#Sütİtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesinde fiyatları makul ve yemekleri çok iyi epey lokanta var. Antichi Sapori ve arkasındaki isim Piero Zito günümüzde geçerli başarı normlarının tam zıddı özelliklere sahip. Hikâye anlatarak insanları etkilemeye çalışıp gözlerini boyamak yerine ürün kalitesiyle mideleri bayram ettirip gönülleri fethediyorlar.
#PugliaTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#BeslenmeBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#Kahramanmaraş30 yılda 197 milyar dolar yatırım yapılacağını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yüzde 65 demiryolu ağırlıklı yatırım dönemine giriyoruz. 2023’te Ankara-İstanbul tren hattı 3.5 saate inecek” dedi. Havaalanlarından büyük gelir elde edildiğini anlatan Karaismailoğlu, taksi sorunu ile ilgili de “İstanbul’da taksi sorununun çözümü için aplikasyon zorunlu olmalı” diye konuştu.
#Adil KaraismailoğluSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüFinlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Savunma Bakanı Antti Kaikkone, Hürriyet’e önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Haavisto, NATO’ya üyelik konusunda “Sadece iki ülkenin parlamento onayı kaldı: Türkiye ve Macaristan. Bizim elimizdeki tablo ilerleme olduğuna işaret ediyor” dedi.
#NATOBirleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurulu çerçevesinde ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan PBS kanalına önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak, "200 rehinenin takası konusunda mutabakat sağlandı. Bu güzel bir gelişme çünkü orada çok çok önemli bir adım atılmış oluyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Siyasi yaklaşımla F-16 konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış. En son Biden, çözüm noktasında bana söz verdi." dedi. AB'nin yaklaşımına tepki gösteren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 52 yıldır bizi yanına yaklaştırmayacak, sonra 'Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü' diyecek. Görüşürüm. AB'ye bu noktada hesap verecek değiliz
#Recep Tayyip ErdoğanBirleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurulu çerçevesinde ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan PBS kanalına önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak, "200 rehinenin takası konusunda mutabakat sağlandı. Bu güzel bir gelişme çünkü orada çok çok önemli bir adım atılmış oluyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Siyasi yaklaşımla F-16 konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış. En son Biden, çözüm noktasında bana söz verdi." dedi. AB'nin yaklaşımına tepki gösteren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 52 yıldır bizi yanına yaklaştırmayacak, sonra 'Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü' diyecek. Görüşürüm. AB'ye bu noktada hesap verecek değiliz
#Cumhurbaşkanı Erdoğan