SIRADAN bir sözlükte bile, artık ayağa düşürerek, hemen her gün yerli-yersiz kullandığımız “kadim” kelimesi için, “başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan, çok, pek çok eskiye uzanan, hatta öncesiz...” karşılığını bulabilirsiniz. “Akdeniz’de gençlik ebedidir” söylencesini benimsemişler ise, “ezelden beri” fikrinde, işte bu “öncesiz”i de birlikte yaşarlar.
#1Türkiye’nin kültür-sanat hayatının en önemli simgelerinden biri, 50 yıldır yayın hayatına devam eden Milliyet Sanat. Kültür-sanat yayınlarının can çekiştiği bu dönemde dergi, tüm görkemiyle 50’nci yılını kutluyor. Gazeteci Evrim Altuğ, ‘Türkiye’nin Sanat Hafızası’ ile 50 yıllık serüvene ışık tutuyor.
#Türkiye'nin Sanat HafızasıEdebiyat çevrelerinde ‘Erje Ayden’ ismiyle tanınan, Beat Kuşağı’nın Türk temsilcisi Ercüment Aydıner bilinmezliklerle dolu ama efsanevi yaşamöyküsünü, geçen sene arşivinde bulunan ve ilk kez kitaplaşan otobiyografik romanı ‘Üsküdar’daki Teyzemiz’de anlatıyor.
#Erje AydenBana göre Kültür ve Turizm, iki ayrı bakanlık olmalıdır. Bir şartla; Talat Halman, İsmail Cem gibi kültür ve sanat derinliği olan, gerçek kültür insanlarının bakan olduğu bir kuruluş olarak. Yani bakan olacak kişi kültürden, sanattan, sanatçıdan anlayacak, bilgili görgülü, deneyimli olacak. Klasik müziği, Türk müziğini, operayı, baleyi, tiyatroyu, güzel sanatları, resmi, heykeli, arkeolojiyi, mitolojiyi, edebiyatı, dünya ve Türk eserlerini bilecek, sevecek, anlayacak. Bambaşka, evrensel bir kişilik olacaktır.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıÇocuk edebiyatının öncü ismi Gülten Dayıoğlu ile roman gibi olan hayat hikayesini dinlemek için buluştuk. Tam 3 kuşaktır kendi deyimiyle ‘çocuk milleti’nin ilk okuduğu kitapları kaleme alan Dayıoğlu, “Öğrencilerime okutacak kitap bulamıyordum. Kendi çocuklarıma uydurduğum masalları anlatıyordum. Sonunda bu hikayelerden seçtiklerimi yayınlatmaya karar verdim” diyor...
#Gülten DayıoğluTiyatro ve kültür adamı Özdemir Nutku ‘Suda Ayak İzleri’nde iki cilt ve toplam 1280 sayfa boyunca, 1940-2019 arasında, bilinçle tanıklık ettiği bir dönemi anlatıyor. İyi bir eğitim yanında özgürce yaşanmış ve kültüre, sanata adanmış bir hayat onunki...
#Suda Ayak İzleriİyi çevirmenler ülkemize birçok değerli kitap kazandırmıştır. Şiir çevirisi üzerine Jean Cocteau’nun bir sözü tekrarlanır durur: “Şiir bir başka dile çevrilemez, yazıldığı dile bile.” Oysa dünyanın iyi şairlerinden birçoğunu bizim şairlerimiz dilimize çevirmişlerdir...
#Çeviriİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından dördüncüsü düzenlenen Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nün Alberto Manguel’in ‘Dönüş’ adlı novellasını İngilizce aslından Türkçeye çeviren Ülker İnce’ye verilmesi kararlaştırıldı. Mark Z. Danielewski’nin çetrefilli, bol oyunlu romanı ‘Yapraklar Evi’ni Türkçeye çeviren Gökhan Sarı’ya da jüri özel ödülü verildi. meye karar verdi. Jürinin bir defaya mahsus vermeyi kararlaştırdığı Ahmet Cemal İlk Çeviri Ödülü’nün sahipleri ise Sevcan Şahin ve Sinan Ceylan oldu.
#Talat Sait HalmanBİR vakitler, “gazetelerde epeyce yer bulmuştu kendine” ve yanlış hatırlamıyorsam, dünyada “kendi tarihini araştırmak amacıyla çalışma yapan tek bakanlık”, “T.C. Kültür Bakanlığı” idi. Hafife veya alaya alınacak bir girişim değildi bence. Böyle bir araştırma, aslında “çok disiplinli” soruların yanıtlarını da içerdiği için önemsenmeliydi kuşkusuz, sonuçlarından yeterince yararlanılabildi mi, bilemiyorum?
#İzmirAmerika’da her eyaletin bir kuş, bir de çiçek sembolü vardır. Kuşları diğer yazılardan birine bırakarak çiçekle ilgili konuşalım. Sembol bulma işinin ilki 1900’lerden önceye kadar gidiyor. Tam bu tarihlerde bir İngiliz Ankara Çiğdemini tesciller ve Latince adını da Ankara olarak koyar.
#ANKARAMilli Eğitim Bakanı Avcı, “Osmanlıca ile ilgili klişe eleştirilerden önce Peyami Safa’nın Doğu Batı Sentezi’ni, Attilâ İlhan’ın Hangi Batı’sını, Mümtaz Turhan’ın Maarif Davamız’ı, Cemil Meriç’in Bu Ülkesi’ni, Sevket Süreyya Aydemir’in Suyu Arayan Adam’ını okusunlar, Talat Halman ne demiş baksınlar” dedi.
GEÇİRDİĞİ kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı, şair, çevirmen, yazar, akademisyen Talat Sait Halman (83) son yolculuğuna uğurlandı. Halman’ın cenazesi Teşvikiye Camii’nden kılınan cenaze namazının ardından, Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.
#Talat HalmanGEÇİRDİĞİ kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı, şair, çevirmen, yazar, akademisyen Talat Sait Halman (83) son yolculuğuna uğurlandı. Halman’ın cenazesi Teşvikiye Camii’nden kılınan cenaze namazının ardından, Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.
CHP tarafından Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen 100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tarih siyasetçilerin istismar edecekleri bir alan değil, tarih siyasetçilerin ders çıkaracağı bir alandır" dedi.