Kalıtsal bir hastalık olan talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinir. Talasemi, ebeveynlerinizden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Peki, talasemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte talasemi minör ve major hakkında merak edilenler...
#TalasemiDaha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
#Akdeniz AnemisiKan bağı bulunan bireylerin yaptığı evliliklere ''akraba evliliği'' ya da ''endogami evliliği'' adı verilir. Kardeş torunları arasında yapılan evlilik 2. derece akraba evliliği olarak tanımlanır. Hala, amca ya da teyze çocukları arasında yapılan endogami evlilikleri genetik hastalıklar açısından daha fazla risk taşır. 8. sınıflar için ''Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları Konu AnlatımıKalıtsal bir kan hastalığı olan talasemi, Akdeniz Bölgesi’nde yoğun olarak görülmesi sebebiyle halk arasında Akdeniz anemisi olarak anılıyor. Günümüzde evlilik öncesi yapılan tetkikler sayesinde hasta doğabilecek bebekler önceden saptanabiliyor ve gereken önlemler alınabiliyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda önemli bilgiler verdi.
#Akdeniz AnemisiGebelerin yüzde 4-8’i hamilelik diyabetiyle karşı karşıya kalıyor. 36 yaşındaki Başak Uzman Nijs de gebeliğinin 28. haftasında bu sorunla karşılaştı. İlk 6 ayda 10 kilo alan, artan şeker oranı nedeniyle insülin kullanımı gündeme gelen Nijs, sadece doğru beslenme ve yürüyüşle sorununu kontrol altına almayı başardı.
Sonbaharın kışı anımsatan serin günlerinde nereye gitseniz, öksüren insanlarla karşılaşıyorsunuz. Çocuklar ve yaşlılar kadar gençler de öksürme krizlerinden yakınıyorlar. Ve de akla gelen ilk hastalık ismi bronşit oluyor. Oysa öksürükten yakınanlara hemen bronşit olmuş diye teşhis koymak yanlış.