Paylaş
Okur mektupları
Adetlerim düzensiz ve sancılı
19 yaşındayım. Şikayetim adetlerimin düzensiz ve sancılı oluşu. Bu nedenle çoğu zaman yataktan kalkamayacak durumda oluyorum.
Bu durum doğal mıdır? Önemli bir rahatsızlığım olabilir mi? Korkumdan doktora gidemiyorum. G. AYDOĞDU
HALK arasında ’korkunun ecele faydası yoktur’ derler. Hem hastalıktan korkuyor, hem de varsa gerçeği öğrenmemek için doktordan kaçıyorsunuz. Sizin için söz konusu değil ama, bu gün için, erken teşhis edildiğinde kanserin bile çaresinin bulunduğu bir gerçektir.
Herhangi bir şikayetiniz, normal dışı bir durumunuz varsa, doktora gidip çaresini aramalısınız. Eğer durumunuz normalse bile, bunu bir doktor belirlemeli. Kaldı ki çevrenizdeki diğer bayanlara baktığınızda adetleri düzensiz ve bu denli ağrılı kişileri pek görmezsiniz. Demek ki bu normal bir durum değil.
Sayın Aydoğdu, tariflere göre sizde hormonal düzensizlik olmalı. Gideceğiniz kadın hastalıkları uzmanı bir doktor, bunu kesinliğe kavuşturduğunda size, bunu düzenleyecek bir ilaç vererek şikayetlerinizi ortadan kaldırabilir.
Prostat ameliyatı olayım mı?
35 senedir Almanya’da yaşayan 59 yaşında bir okurunuzum.
Üç yıl önce tatil sonrası idrar yolu iltihabı için beni tedavi eden doktor, prostat büyümesi olduğunu söyledi. Buradaki üroloji uzmanı da yaptığı tetkikten sonra aynı teşhisi koyup bitkilerden yapılma bir ilaç önerdi.
Uzun zamandır ilacı kullanıyorum, geçtiğimiz günlerde ameliyat konusunu konuştuk, ameliyat sonrası bir süre için idrarımı tutamayacağımı, bunun zamanla düzelebileceğini fakat cinsellikte ereksiyon olmayacağını söyledi ve bu zamanla da düzelmezmiş.
Bu konuşma bende şok etkisi yarattı, ne yapmamı önerirsiniz? H.TUNA
PROSTAT bezi, idrar kesesi ile dış idrar yolunun birleştiği yerde yer alan, normalde kestane büyüklüğünde bir organdır. Cinsel boşalma (ejekülasyon) sırasında, semenin sıvı kısmının oluşmasında görevlidir.
Bu bez büyüdüğü zaman bir yandan idrar kesesine baskı yapabilirken, öte yandan da idrar kanalını daraltarak idrar boşaltma güçlüğü yaratabilir. Bunun sonucunda, idrar kesesinde sürekli idrar kalıntısı oluşur, ancak idrar miktarı ve dolayısıyla basıncı arttığı zaman, idrarın bir kısmının boşalması gerçekleşebilir. Bu da giderek böbrekler ve tüm boşaltım sistemi için zorlanma ve görev aksaması demektir.
Prostat büyümesi olan bir kişide, belirli aralıklarla kontrol yaparak idrar boşaltımında hangi düzeyde zorluk oluştuğunun takip altında tutulması gerekir. Belirli ilaçlarla idrar kesesinin kasılma gücünü arttırarak sorunun hafiflemesi sağlanabilirse de bir süre sonra, sorun büyümeye başlarsa ameliyat yaparak idrar kanalının baskıdan kurtarılması gerekir.
Prostat ameliyatında başlıca iki yöntem bulunmaktadır. Birinde, idrar kanalından girerek kanalın genişletilmesi (TUR), diğeri de karından kesilerek tüm prostatın çıkarılması (total prostatektomi) işlemidir.
Bu işlemlerden sonra, doktorunuzun da belirttiği gibi, bir süre için idrar kontrolunda bozukluk olabilir. Doktorunuzun belirttiği ereksiyon (penis sertleşmesi) bozukluğundan daha çok, ejekülasyon (semen boşalması) sorunu olabilir. Ereksiyon bozukluğu daha nadirdir. Genellikle cinsel birleşme yapılabilirse de boşalma olmaz.
Sayın Tuna, bu önemli bir konu ama, idrar kanalınız tıkanmış ve boşaltım bozulduğu için hayati tehlike artmış bir hale gelirse, yani yaşamakla cinsel yaşamı sürdürmek arasında tercih yapmak durumuna gelirseniz tabii ki cinsel yaşamınızı riske ederek yaşamayı tercih etmelisiniz. Bunun zamanını da sürekli takibinizi yapan ürolog belirleyecektir.
Hormon ilacı ve kan hastalığı
45 yaşındayım. Doktorum bir süre önce yaptırdığı tahlillerden sonra menopoz için hormon tedavisine başladı.
Bana önerilen ilacın prospektüsüne baktığımda ’orak hücreli anemi’ hastalığında kullanılmaması gerektiği belirtiliyordu. Ben Akdeniz Kansızlığı taşıyıcısı (minor beta talasemi) olduğum için kaygılandım. Bu hastalık ile hormon ilacı kullanmanın bir sorunu olabilir mi?
G.ALPER / İZMİR
ORAK Hücre Kansızlığı ile talasemi, farklı hastalıklardır. Orak Hücre Kansızlığı’nda, normalde ortası hafifçe basık ve yuvarlak yani disk şeklinde olması gereken kırmızı renkli kan hücreleri (alyuvarlar), orak şeklindedir. Bu hücrelerin orak şeklini almaları bazen krizler yaratacak şekilde ortaya çıkabilir. Oraklaşma krizleri denilen bu atakların başlamasında çeşitli etkenler ve bu arada bazı ilaçlar da etkili olabilir. İşte size önerilen ilacın prospektüsünde okuduğunuz durum bu.
Sizin hastalığınız farklı, üstelik siz bu hastalığın minör tipini taşıyorsunuz. Kaygılanmanız için bir neden yok, ilacınızı kullanın.
Ayağımda kemik çıktı
SAĞ ayağımın baş parmağı ile tarak kemiğinin birleştiği yerde oldukça büyük bir kemik var. Kemiğin çıkıntı kısmı sürekli kırmızı. Bunun için ne gibi bir çare olabilir? T.ATAMANLI
AYAK başparmağı civarında kemik çıkıntısı olması daha çok kadınlarda görülen bir durum. Kalıtımla ilgili olabileceği gibi dar yüzlü ve sürekli olarak kemikte tahriş yaratan ayakkabılar giymekle de bağlantılı olabilir. Kemik büyüdükçe ayakkabının yaratacağı tahriş de daha fazla olacak ve sorun büyüyecektir.
Şikayetleriniz, mektubunuzda anlattığınız boyuta ulaştığına göre ameliyat dışında bir çare yok gibi. Ortopedi uzmanı bir doktora başvurursanız o da durumunuzu değerlendirecek ve ameliyat görüşüne katılıyorsa, ameliyatınızı yaparak sizi bu sıkıntıdan kurtaracaktır.
Paylaş