Ayakkabı sektörünün başı taklit ürünlerle dertte. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, özellikle Anadolu’da artık mağaza raflarının yüzde 60-70’inin çakma (sahte, taklit) ürünlerle dolduğunu söylüyor. Vergi ve istihdam kayıpları hesaplandığında, taklit ürünlerin Türkiye’ye yıllık maliyetinin en az 30 milyar lirayı bulduğunu söyleyen İçten, “Bu firmalar bu kalitede kendilerini geliştirmişlerse, orijinallerini üretmeleri konusunda bir programı devreye almalıyız” dedi.
#Ayakkabı SektörüPrens Charles, İngiltere monarşisinde en uzun süre taht sırası bekleyen veliaht olarak tarihe geçti. Bu bekleyiş zaman zaman alay konusu olmasına bile yol açtı. Ancak tek bekleyen Charles değildi. Yıllarca başka 'Kraliçe Elizabeth'lerin gölgesinde kalan, ön plana çıkabilmek için sabırla bekleyen başkaları da vardı. Nasıl mı? Cevabı haberimizde...
#Kral CharlesAvrupa'nın farklı bölgeleri tarih boyunca egemenliklerini ve kaderlerini tayin etme haklarını talep etti. 1960’lardan beri bağımsızlığını isteyen Seborga da bunlardan biri. Seborga'nın ayrı bir para birimi ve hatta bir prensesi bile var. İşte ülke olmak isteyen küçük bir köyün hikayesi…
#SeborgaBATI’nın bin bir yüzlülüğüne, daha açık ifadesiyle Âkif’in deyişiyle “Maske yırtılmasa hâlâ bize afetti o yüz/ Medeniyet denilen kahpe hakikat yüzsüz”lüğüne onlarca kez tanık olmamıza rağmen, körü körüne Batı taklitçiliğimiz bize ağır bedeller ödetiyor.
#YazarKripto para birimleri piyasalarına ilişkin gelişmeler ve John McAfeenin Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoton'un gerçek kimliğiyle ilgili yaptığı açıklamaların ardından piyasada devam eden dalgalanmalara rağmen Bitcoin son 24 saatte 0.33 artışla 5,250 doların üzerinde işlem görüyor.
#BitcoinSelahattin Demirtaş oyunu İstanbul’da kullandı. Demirtaş’ın oy kullanmadan önce zarfı sandığın üzerine fırlatması bir anda sosyal medyanın en çok konuşulan konusu haline geldi. Egemen Bağış'ın attığı Tweet de dikkat çekti.
#SELAHATTİN DEMİRTAŞDünyanın en eski alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı artık kuyumcuları ile değil ‘çakma’ ürün satan mağazaları ile anılmaya başladı. Hergün yüzbinlerce turistin gezdiği çarşıda dünyaca ünlü markaların birebir taklit ürünleri satılıyor. Saatten monta, parfümden çanta ve ayakkabıya kadar binlerce taklit ürünün müdavimleri arasında turistlerden sonra ünlüler ve zenginler geliyor.
3. Kuşak Sultanahmet Köftecisi Mehmet S. Tezçakın, ’Sultanahmet Köftecisi’nin ismini izinsiz olarak kullananların oluşturduğu pazarın büyüklüğünün 100 milyon liraya ulaştığını söyledi. Tezçakın, bazı firmaların dükkanlarına kendi fotoğrafını bile astıklarından şikayet etti.
#Sultanahmet KöftecisiCHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, Başbakan'ın kendisi hakkındaki dosya iddialarına "Yarın ola hayır ola, yarın ola güzellikler ola. Maçın tarihi belli oldu hakemi etkilemeye çalışıyorlar. Sizi gidiler sizi" diye cevap verdi. Sarıgül'ün 'sizi gidi sizi' demesi Necmettin Erbakan'ın sözlerini hatırlattı. Erbakan da ''Sizi gidi faizciler siziii, sizi gidi rantiyeciler, sizi gidi alafrangacılar siziii, sizi gidi taklitçiler sizii...'' demişti.
Çin’de kazandığı deneyimlerin ürünü son kitabı CopyCats’i (Taklitçiler) yayınlayan Prof. Oded Shenkar, inovasyon ve imitasyon kavramlarının sentezi olan “imovasyon”un sırrının kopyalamanın kötü olduğu algısını yok edip, açıkça söylemek ve sistematik bir şekilde uygulamak olduğunu belirtiyor. Shenkar, Wal-Mart, McDonald’s, Apple’ın da iş modellerini kopyaladığını ileri sürdü.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde 20’yi aşkın sivil toplum örgütünün gerçekleştirdiği “Türkiye Konuşuyor” çalışmasının sonuncusunda TEPAV’ın Direktörü Prof. Güven Sak’la birlikte programı yöneten Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Oğuz Babüroğlu, yeni bir tartışmaya dikkat çekti:
Markalar, “çakma” diye tabir edilen taklit ürünlerin satışını emniyet operasyonlarıyla engellemeye çalışsa da Louis Vuitton, Hermes, Chanel, Prada, Gucci, Fendi ve Pierre Cardin gibi lüks markaların taklit ürünlerini üreten ya da ithal eden firmaların sayısı son yıllarda arttı. Bazı ünlü isimlerin de kullandığı taklit çantaların fiyatları 10 liradan başlayıp 1000 dolara kadar çıkıyor.
Demi Moore, Hugh Grant, Alain Delon, Gerard Depardieu, Elton John gibi dünyada pek çok ünlü isim sanata yatırım yapıyor ve bu yatırımlarından ciddi karlar da elde ediyor. Türkiye’de son dönemde gerek müzayedelerden gerekse galerilerden bizzat alışveriş yapan isimse Cem Yılmaz.