Takıntılar genellikle insanı esir alan ve kişinin özgürlüğünü kısıtlayan düşüncelerdir. Takıntıları yüzünden evinden çıkamayan, bir buçuk gün boyunca banyodan çıkamayan hayatı kısıtlanan kişiler var. Takıntısı olan kişiye ne kadar saçma gelirse gelsin, bu parazit duygu ile kişi bu davranışı defalarca tekrarlıyor.
#TakıntıBelki de tabiatın kanunudur bu... Bir insanın başına bir olumsuzluk geldiğinde işler orada kalmaz... Peş peşe başka tatsızlıklar da yaşar, hayat onu bir tür sınavdan geçirir. Tıpkı ünlü oyuncuya olduğu gibi..
#Shannen DohertyTakvimler 2015 yılını gösteriyordu... Bir döneme rol aldığı yapımlarla damgasını vuran ünlü oyuncu, kameralar karşısında meme kanserine yakalandığını açıkladı. Ama öyküsü bu kadarla bitmedi... İlerleyen süreçte kanserin kemiklerine sonra da beynine sıçradığını sosyal medya aracılığıyla duyurdu.
#Shannen DohertyBir dönemin en ünlü ve çok kazanan modellerinden biriydi. Artık podyumlarda yürümüyor. Ancak 58 yaşında olmasına rağmen hâlâ dergi kapaklarını süslemeye ve çarpıcı pozlar vermeye devam ediyor. Bunu da bir süredir epey aktif kullandığı sosyal medya üzerinden yapıyor.
#Paulina PorizkovaDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkMehmet Akif Alakurt’un eski sevgilisi İrina Nikita, kendisini darp edip bacağını kırdığı iddiasıyla ünlü oyuncudan şikâyetçi oldu. Alakurt’a saplantılı şekilde âşık olduğu ve yaşadığı köye sık sık gittiği öne sürülen Nikita’nın iddiaları soruşturma sürecinde.
#Mehmet Akif AlakurtBursa’da teyzesi Kamuran Pınar tarafından 1 yıl boyunca çöp evin bir odasında tutulan ve o evden perişan halde çıkarılan 9 yaşındaki Cem’in hastanedeki ilk sözü, “İlk kez çok iyi insanlar gördüm” oldu. Bu cümle bana öylesine dokundu ki... Sadece 9 yıldır şu hayatta olan bir çocuğun ilk kez mutlu olması çocuğu aramayan devlet kurumlarından tutun, ‘Nerede bu çocuk?’ diye sorgulamayan komşularına kadar hepimize dert olsun! Cem ne kadar zamanda iyileşir? Süreç nasıl devam edecek? Onu eve kapatan teyzesi ‘hasta mı?’ yoksa ‘cani mi?’ Ceza alır mı? Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyesi, psikiyatrist Prof. Dr. Fatih Öncü ile değerlendirdik.
#BursaOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
70’e geldiğimde 50, 50’ye geldiğimde 30 gibi göstermek istemediğimi, genç kalmanın sırrını aramadığımı söylemek külliyen yalan olur ancak bunu istemek ile saçma sapan işlere ‘Evet’ demek arasında da ince bir çizgi var bence. ‘Show girl’ Kim Kardashian, genç kalmak için gerekirse ‘dışkı’ bile yiyebileceğini açıkladı. Onun mide bulandıran bu itirafını, genç kalmak için cildine bebeklerin sünnet derisini aşılattığını açıklayan Seren Serengil taçlandırdı. Ki güzelleşmek uğruna hiç ihtiyacı olmadığı halde mide ameliyatı olan ve hayatını riske atan da o değil miydi? Soru şu: Güzelliği ‘takıntı’ haline mi getirdik? Genç kalmak için her şeyi yapar mısınız?
#Ebru ŞalcıoğluBağımlılık yapan maddelerin yanı sıra özellikle dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kişide genetik yatkınlık varsa şizofreniyi tetikleme riski barındırıyor. Bu tip ilaçların doktor gözetiminde kullanılması büyük önem taşıyor. Özellikle dopamin arttıran ilaçların çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Beyinde dopaminin fazla artması demek, kişide yatkınlık geni varsa şizofreniyi çıkarıyor. Dopamin beyinde ödül/ceza sisteminin ödül kimyasalı. Beyin şizofrende dopamini aşırı fazla salgılıyor. Şizofreni hastaları hayal, rüya ve gerçek arasında ayrım yapmakta zorlanıyor. Sevgi yatırımını kendine yapıyor.
#ŞizofreniDikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen ADHD özellikle çocuklarda görülmektedir. Son derece önemli akademik, sosyal ve ruhsal hastalıklara sebep olan ve olumsuz etkileri ömür boyu sürebilen bir hastalık olarak tanımlanır. Pek çok ebeveyn bu konu hakkında genel bilgiye sahip değildir. ADHD konusunda tüm detayları sizler için derledik.
#ADHD Nedir?Bu dönemin en büyük yükü onların omuzlarında. Yoruldular, sevdiklerinden uzak kaldılar ve asıl önemlisi, bazıları bu süreçte ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Evet, bu hafta ana karakteri doktorlar olan filmlerden bir seçki yaptık. Lakin şu notu düşmeden edemiyoruz: Listedeki hiçbir film onların pandemi dönemindeki çabaları kadar etkileyici değil; hani derler ya hayat bazen kurgunun önüne geçiyor... Onların bu salgın sırasındaki fedakârlıklarının perdedeki yansımasıysa sanırım önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek...
#YazarObsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompülsiyon olarak adlandırılan yineleyici davranışların oluşturduğu bir ruhsal hastalıktır. Obsesif kompülsif bozukluğun 50 kişiden birinde görüldüğünü ancak her takıntıya obsesif kompülsif bozukluk demenin doğru olmadığını belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif Kompülsif BozuklukBirlikte yaşadığı ve 4 yıldır şiddet gördüğünü iddia ettiği Ümit Masat tarafından bıçaklanan ve şans eseri hayatta kalan Necla Kenar, tehdit edilince şikâyetinden vazgeçti. Ölüm korkusuyla yaşayan ve işe gidemeyen Kenar, “Türkiye’de kadınların kaderi öldürülmek mi olacak?” dedi
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüsün vücutta 14 gün ile 27 gün arasında kalabileceğini söyleyerek, "Bizim çalışmalarımızda 14 günü aşan uzun süre kalan hastalarımız oldu. 27 güne kadar temkinli olmakta fayda var diye düşünüyorum" dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiGünlerdir onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bütün medya organları Covid-19 hakkında şimdilik bilinen bütün bilgileri tekrarlıyor. Ancak ne kadar tekrarlansa az çünkü karşımızda daha önce hiç karşılaşmadığımız türde bir sorun var. Biz de en başa döndük, elinizin altında bulunması gereken bilgileri derledik.
#KoronaAslında yeterli orgazma ulaşamamak kadınlar arasında en sık karşılaşılan cinsel problemlerden biridir. Yani hasta bazı durumlarda orgazm olurken bazen orgazm olamaz. Orgazm olamadığı zamanlar genelde cinsel birleşme esnasında veya hafif stres altında olduğu zamandır.
#OrgazmMastit(is) meme dokusunun enfeksiyonudur ve emziren kadınlar için yaygın bir sorundur. Kadınların %20’si doğum sonu ilk 2 ay içinde en az bir kez mastit atağı geçirir. Kimisinde durum ilerler ve çözülmemiş mastit vakalarının %3’ünde meme absesi gelişir, kimisi de emzirmeyi erken sonlandırabilir. Mastit, emzirilen herhangi bir zamanda da gelişebilir. Çoğu kadın mastit geliştikten saatler sonra hastaneye başvurur, bu durum bazen tedavide gecikmeyle sonuçlanabilir.
#MastitHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifPsikiyatrinin yaşayan bilgesi kabul edilen Prof. Dr. Özcan Köknel 90 yıllık kişisel yolculuğunu ve toplumsal ruh sağlığımıza ilişkin tespitlerini ‘Bilgenin Aynası’nda anlatıyor. Köknel, “Her şeyinizi kaybetseniz bile umudunuzu asla kaybetmemelisiniz. İnsan, hasta veya en mutsuz anlarında bile içinde umudu hissettiğinde ruhsal rahatlama hisseder” diyor.
#Bigenin Aynası