Takıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, en sık görülen takıntıları, nedenlerini ve tedavisini anlattı...
#Obsesif-Kompulsif BozuklukÇocukların yaşadıkları takıntıların neler olduğu, hangi duygusal durumlardan kaynaklandığı, ne gibi belirtiler verdiği, tırnak yemenin neden sıkça yaşandığı ve nasıl tedavi edildiğini uzmanlar bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecek.
“Hiç iyi değilim!” Özellikle son dönemde “Nasılsın” sorusuna birçoğumuz bu şekilde yanıt veriyoruz. Peş peşe yaşanan olaylar karşısında hayatımıza nasıl devam edeceğimizi bilmiyoruz. Uzmanlar “Sık sık bu tip olayların olması vermemiz gereken tepkileri vermememize neden olursa bu duyarsızlaştığımız anlamına gelir. Bu sağlıksızdır çünkü toplumsal düzeyde empati ve sorumluluk duygusunun azalmasına yol açabilir” diyor.
#Meltem FIRATLIHem sözleri hem şarkılarıyla o hep gündemde. “Kiminle aşık atayım ki! Rakip mi kaldı? Birileri yürüyor, birileri koşuyor” diyor. “Mahalle birbirine girsin hoşuma gider ama bu tip şeylerin içine girmeye artık eskisi gibi cesaretim yok” dese de hâlâ çok dobra olmaya devam ediyor. Yeni şarkısı ‘Gidelim mi Buralardan’ı çıkaran İrem Derici’yle buluştuk; müzikten aşka ve hayatına uzandık: “Benim ipimle kuyuya inilmez.”
#İrem DericiYemeğinizi hangi sırayla yiyorsunuz hiç düşündünüz mü? Sosyal medya şu sıralar ‘besin sıralaması’ ile ilgili tavsiyelerle çalkalanıyor. Tabağınızda önce yeşillikleri (lif), sonra tavuğunuzu (protein) ve en son kızarmış patatesinizi (karbonhidrat) tüketmenin yemek yeme isteğini azaltacağını, iltihaplanmayı azaltacağını ve sizi diyabetten korumaya yardımcı olacağı iddia ediliyor. Peki bilim bunu destekliyor mu?
#YemekEsenler’deki fahri müfettiş krizinin ardından Maltepe’de de benzer bir durum yaşandı. Sosyal medyada da tepkilere neden olayda iddiaya göre araçlarını sokak içerisindeki ev ve iş yerlerinin önüne park eden vatandaşlara farklı gerekçelerle fahri trafik müfettişi tarafından cezalar kesildi. Aralıksız ceza yiyen vatandaşlar, sokağa pankart asarak fahri müfettişe tepki gösterdi. Peki bu cezaları kesenler sadece fahri trafik müfettişleri mi? Bu kişiler nasıl denetleniyor? İstanbul gibi nüfusun fazla olduğu şehirlerde en azından parkla ilgili cezalarda biraz daha esnek olmak mı gerekiyor? Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Güleçyüz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Fahri Trafik MüfettişleriKişisel bakım ve hijyen, çiftler için çok önemli bir konu. Taraflardan birinin kişisel temizliğine dikkat etmemesi nedeniyle pek çok çift sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkilerini bitirenler bile oluyor. Bunun yanında bir de takıntıya dönüşen hijyen sorunu var ki bu da çiftlere oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Sürekli duş alan ve partnerinin yeterince temiz olmadığını düşünenler, çocuk gibi sürekli talimat verenler ya da özellikle cinsellik yaşanacağı zaman bu hijyen meselesini aşırı abartanlar olabiliyor.
#Hijyen"Her gün duş almıyor, aynı çorabı tekrar giyiyor, ağız kokusu yapacak yiyecekler yiyor, sigara içtiği için kokuyor..." Bu ve benzeri şikayetleri çiftlerden duymak çok olası ama bazen bu durum çiftlerden birinin hijyen takıntısı nedeniyle de yaşanabiliyor. Örneğin yeteri kadar duş aldığınız halde partnerinizden sürekli "Ne zaman duş alacaksın?" sorusunu işitseniz ne hissedersiniz? Böyle bir durumda kendini aşağılanmış hisseden de var partnerini temizlik konusunda takıntılı olmakla suçlayan da… Hijyen anlaşmazlıkları nedeniyle zor zamanlar yaşayanlarla konuştuk...
#HijyenÖnce eviyle başladı. Yetmedi, sokağa çıktı; çocuk parkını, sokak çeşmesini, okul sınıfını elden geçirdi. En son bir bebek odasını temizlerken gördük onu. Instagram fenomeni Cem Özkök bıkmadan, yorulmadan, zevkle temizlik yapıyor, biz de onu ilgiyle izliyoruz. 33 yaşındaki Özkök “Temizliğe takıntılı mısınız” sorusuna “Kime göre, neye göre takıntı” yanıtını veriyor.
#Cem Özkök‘Son Akşam Yemeği’ isimli filmde ‘Atatürk’ü canlandıracağını duyduk. Hemen kapısını çaldık. Ama yeni projeleri bununla sınırlı değil. Sırada üç sinema filmi, iki dizi ve yeni şarkıları var. Onur Tuna’yla hayatını, bilinmeyenlerini ve oyuncu Yasemin Yazıcı’yla ilişkisini konuşuyoruz: “Kendisini ortak bir arkadaşım aracılığıyla gördüm, daha sonra sosyal medyadan ulaştım.”
#Hakan GENCEKişinin tek bir şeye odaklanıp başka bir şey düşünememesi durumuna saplantı denir. Saplantılı kişiler toplum nezdinde sabit fikirli olarak nitelendirilirler. Bu kişiler, tek bir fikre takılı kalırlar ve bu düşüncelerinden hiçbir zaman vazgeçmezler. Saplantı, birçok ruhsal bozukluğun da temel nedenleri arasında yer alır. Bulmacada saplantı ve sabit fikir cevaplarını sizler için derledik.
Kişinin iç dünyasında yaşadığı gel - gitler, psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Bunun en büyük nedeni ise stres ve kaygı bozukluklarıdır. Ruhsal sorunlar nedeniyle kaygı sıkıntı takıntı gibi rahatsızlıkları olan kimse bulmaca cevabı nedir tüm detayları ile derledik.
Şehrin en popüler mekânlarından birinde mutlaka rastlıyorsunuz Begüm Obiz’e... Onu bir kez dinleyenlerin çoğu sonra müdavimi oluyor. Bugünlerde yeni şarkısı ‘Sevebilirim ki’nin heyecanını yaşayan Obiz’le sahnede olmayı, 30’larını ve “Biraz da beni anlatıyor” dediği yeni şarkısını konuştuk.
#Melis Yılmazİzmir’deki oyunculuk ajansından, bavuluna hayallerini koyup İstanbul’a transfer olduğunda 19 yaşındaydı. İstanbul’da tutunma sürecini anlatırken “Çok uğraştım, azmettim, sabrettim, çalıştım, didindim” diyor. Bu çabalarının sonucunu aldı, rol aldığı ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ adlı diziden bu yana ekranın aranan isimlerinden biri oldu. Yıldız Çağrı Atiksoy’la buluşuyoruz, projelerini, hayatını ve Berk Oktay’la evliliğini konuşuyoruz... Atiksoy ilişkisini şöyle anlatıyor; “Ben hep Berk’e ‘Senin vicdanına âşık oldum’ derim.”
#Yıldız Çağrı AtiksoyKariyerinin zirvesinde. Son dönem en çok ses getiren işlerde o karşımıza çıkıyor. Ödüllere doymuyor. Bu sene Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü de o kucakladı. “Anlatmak istediğim, karakteri anlamak istediğim işleri seçmeye çalışıyorum. Büyük-küçük rol diye bakmıyorum” diyor. ‘Tamirhane’ filmi vizyona giren Merve Dizdar’la buluşuyor; başarısının püf noktalarını, oyunculuğu ve hayatını konuşuyoruz.
#Merve DizdarSon dönemde ekranın en öne çıkan, çarpıcı isimlerinden. Yeteneğinin yanı sıra yakışıklılığı, düzgün fiziği ve mavi gözleriyle de sık sık sosyal medyanın gündeminde. Ama o, bu şekilde anılmaktan hoşlanmıyor, kendini jön değil oyuncu olarak tanımlıyor. Burak Çelik’le buluştuk; hayatını, aşkı ve oyunculuğu konuştuk: “Hepimizin içinde beğenilme, onaylanma gibi dürtüler var ama ben buna çok takılmıyor, o denizde boğulmuyorum.”
#Burak ÇelikZiya isminin anlamı, aydınlık, ışık demektir. Nur, parlaklık anlamı taşıyan Ziya ismini aileler erkek çocuklarına vermektedir. Ziya ismi taşıyanların hassas, kırılgan olduğu sanatsal yetenekleri güçlü ve geçmişi unutmayan özellikleri bulunmaktadır. Ziya isminin anlamı nedir ve Ziya ne demek? Ziya adının özellikleri, analizi ve kökeni hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Ziya İsminin AnlamıSabri ismi sabrın anahtarıdır. Derin düşünürler ve her sözü mantık üzerine kuruludur. Zamanlarını boşa harcamayı sevmezler. Görevlerinde çok ciddiler ve her sözlerini tam bir özveri ve sıkı çalışma ile tamamlıyorlar. İşte, Sabri adı hakkında bilmeniz gerekenler.
Kulaklarımızda tele akustik seslerimiz, ekran karşısındayız. O Çeşme’de bir beach’te. Ben İstanbul, ev... Çok eğlenceli biri. Üç-beş sorudan sonra röportaj yapar gibi değil de dertleşiyoruz. Ben işin ucunu bıraktım, uzun uzun o anlatıyor. Sadece aralara girip anlamadığım yerleri biraz açmasını istiyorum. Bu okuyacaklarınız Edis’ten bir çeşit mektup yani. Daha kolay okunması için bölümlere ayırdım, o kadar. Sohbet tabii ki yeni şarkısı “Yalancı”yla başladı ama oradan burçlara, seyahate, sosyal medyaya nasıl geldi, ben de anlamadım.
#EdisBursa’da teyzesi Kamuran Pınar tarafından 1 yıl boyunca çöp evin bir odasında tutulan ve o evden perişan halde çıkarılan 9 yaşındaki Cem’in hastanedeki ilk sözü, “İlk kez çok iyi insanlar gördüm” oldu. Bu cümle bana öylesine dokundu ki... Sadece 9 yıldır şu hayatta olan bir çocuğun ilk kez mutlu olması çocuğu aramayan devlet kurumlarından tutun, ‘Nerede bu çocuk?’ diye sorgulamayan komşularına kadar hepimize dert olsun! Cem ne kadar zamanda iyileşir? Süreç nasıl devam edecek? Onu eve kapatan teyzesi ‘hasta mı?’ yoksa ‘cani mi?’ Ceza alır mı? Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyesi, psikiyatrist Prof. Dr. Fatih Öncü ile değerlendirdik.
#BursaOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Cinsel Obsesif Bozukluk, sıklıkla araştırılan bozukluklardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan cinsel obsesif bozukluğun ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Cinsel obsesif bozukluk nedir? Nasıl geçer? Obsesif bozukluk neden olur detaylarıyla derledik.
#Cinsel Obsesif Bozukluk