Geçen hafta kısa bir tur için Dubrovnik’teydim ve bu sevimli kent yine beni büyüledi. Dubrovnik’te gezerken ‘bir şehir nasıl bu kadar iyi korunabilir’ diye düşünüyor insan… 17’nci yüzyılda büyük bir deprem, 90’ların başında savaş atlatmış Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış.
#HürriyetTürkiye’nin Mumbai Başkonsolosu Tolga Kaya’nın eşi Pınar Erguvan Kaya, dünyanın en renkli ülkelerinden biri olan Hindistan’da iki ülke ilişkileri için adeta kültür elçisi gibi çalışıyor. Orada yerli bir markanın gönüllü marka elçisi olan Kaya, Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Mumbai’nin renkli hayatını, Hint modası ve kültürünü anlattı.
#ANKARA‘Hotel Mumbai’, Kasım 2008’de din adına katliama girişen ve 174 kişiyi öldüren teröristlerin Bombay’daki ünlü Taj Mahal Palace Oteli’ndeki eylemlerini, işlediği cinayetleri ve müşteriler üzerinde yarattıkları psikolojik tahribatı anlatıyor. Anthony Maras imzalı yapım, genel olarak gerçekçi çizgilere sahip bir film olmuş.
#Beyaz KargaKaspersky Lab araştırmacıları en az 2013’ten beri faaliyette olan ve tanınmış tehdit gruplarıyla bağlantısı yokmuş gibi görünen, teknik açıdan çok gelişmiş bir siber casusluk platformu keşfetti. Araştırmacıların TajMahal adını verdiği bu platform yaklaşık 80 modülden oluşuyor ve daha önce gelişmiş tehdit gruplarında görülmemiş işlevler taşıyor. Bunlar arasında yazıcı sıralarından bilgi çalmak ve takılan USB cihazlarında daha önce bakılan dosyaları almak bulunuyor. Kaspersky Lab şu ana kadar yalnızca bu platformun hedef aldığı tek bir kurbana rastladı. Orta Asya’dan yabancı bir elçilik dışında henüz tespit edilen bir kurban olmasa da birçok kurumun bu platformdan etkilenmiş olabileceği düşünülüyor.
#KasperskyBarbaros Tapan, 2008 yılında Hindistan Taj Mahal Oteli’nde yaşanan terör saldırısını konu alan “Hotel Mumbai” filminin başrol oyuncuları Armie Hammer ve Dev Patel’le bir araya geldi. İkili 12 Nisan’da vizyona girecek yeni filmlerini ve projelerini anlattı.
#The Green KnightKahramanmaraşlı bir işçi ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğan, ailesinin kesin dönüş yapmasıyla gittiği Türkiye’den doktor olarak tekrar Almanya’ya dönen Meftuni Güngör tam bir seyahat tutkunu. Bugüne kadar 70 ülkeyi gezdi. Hemen her ay yurt dışındaki bir ülkeye veya şehre gidiyor. Bu sehayatlerin çok da maliyetli olmadığını, yaz tatilinde Türkiye’de harcanan paranın çok daha azıyla başka ülkelerin de görülebileceğini söylüyor. “Yaşam kısa ve ve tekrarı yok. Dünyaya kazık çakamazsınız ama onu gezebilirsiniz!” diyor.
#Meftuni GüngörGrammy Ödülleri kazananlar listesi netleşti. Madison Square Garden'da düzenlenen törende 2018 Grammy Ödülleri gecesinde Hollywood’daki politik duruş devam etti. Katılımcıların cinsiyet eşitsizliği ve cinsel tacizi protesto etmek için beyaz gül takarak geldiği gecede ünlü R&B şarkıcısı Bruno Mars, Yılın Albümü, Yılın Kaydı ve Yılın Şarkısı da olmak üzere toplam yedi dalda Grammy ödülü kazandı. İşte 2018 Grammy Ödülü kazananların tam listesi...
#Grammy ÖdülleriUzun tren yolculuklarını severim. Bir kaç kez Türkiye’de bir uçtan diğer uca yolculuk yaptım. Avrupa’da da tren yolculuklarım oldu. Ama aklımın bir kenarında, lüks bir trenle Hindistan’ı dolaşmak vardı. Geçen ay bu arzumu gerçekleştirdim. ‘Deccan Odyssey’ adlı trenle, 10 gün süren bir yolculuğa çıktım. Gündüzleri kültür, akşamları lezzet dolu bir yolculuktu. Bu masalımsı yolculuğu herkese öneririm.
#Hindu GelenekleriLondra’da üç yıl üniversite eğitimi için bulundum. Son yıl okuldan arkadaşım Hintli Pushpender Singh’in düğününe gideceğim ve onun bir kral gibi şaşalı törenine tanıklık edeceğim hiç aklıma gelmezdi. Hindistan’da altı gün geçirdim. Damadın düğün arabası yerine file binmesi, erkeklerin kılıçla düğüne gelmesi gerçekten şaşırtıcıydı. 6 bin kilometre yol kat edip düğüne katıldım. Ancak şatafatlı ritüeller nedeniyle damadı ancak üç dakika görebildim. İşte Hindistan’da tanık olduğum sıradışı bir düğünün hikâyesi...
#HindistanFuşya, safran sarısı, gece mavisi... Hindistan’da herkes hiç ayrım yapmadan tüm bu canlı renkleri giymeye bayılıyor. Benim için özellikle erkeklerin renkli kıyafetler içinde en çekici göründüğü ülkelerden biri Hindistan. Ülke o kadar büyük ve kalabalık ki, her köşesinde ayrı bir macera yaşayabilirsiniz. Karşınıza birden krepon kağıtları ve çiçeklerle süslenmiş bir fil çıkabilir ya da otel odanızın içinde sokak maymunlarının çantanızı karıştırdığına şahit olabilirsiniz. Hindistan’da çölleri, maharajaların saraylarını, karma inancını ve yerli halkla yaşadığım maceraları yazdım... İşte bir aylık Hindistan seyahatimden öne çıkanlar...
#Hindistan20 milyonluk Mumbai şehrinde her beğeniye uygun bir yer bulmak mümkün. Orta halli aileler Chowpatty Sahili’ndeki pamuk helva tezgahlarının etrafında toplanırken moda meraklıları Kala Ghoda'nın restorasyondan geçirilmiş tarihi yapılarındaki özel butiklerde alışveriş yapıyor. Büyük ihtimalle hafta sonunu trafikte tampon tampona araçlarda geçireceksiniz, fakat biraz dikkatli planlamayla sanattan alışverişe görülmesi gereken her yeri üç günde keşfedebilirsiniz. İşte 36 saatte Mumbai (Hindistan)...
#Seyahat1667’de büyük bir deprem, 1990’ların başında savaş atlatmış bir ülke. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış. Kravat kelimesine adını veren ülkenin nüfusu bizdeki büyük şehirlerden az; 4,5 milyon bile değil. Ama turist sayısı nüfusunun 3 katı. Bu yıl Türkiye’nin kaybettiği yabancı konukları da kendine çekmesiyle 16 milyon turistin adresi olacak. Yemyeşil doğadan ışıl ışıl sahillere, tarihi yapılardan lezzet duraklarına kadar dolu dolu bir tatil için aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer Hırvatistan. Her yerin olduğu gibi onun da “olmazsa olmaz”ları var. Neler mi?
#SeyahatMegan Sullivan’ın bir ay içerisinde başına gelen talihsizlikler aynı zamanda ona yeni yolların kapısını açtı. Genç kadın Yosemite'de tırmanırken 15 metreden düştü, bir araba çarptı ve en son cilt kanseri teşhisi konuldu. Ve tüm bunların hepsi aynı ay içinde başına geldi!
#Dünyanın Yedi Harikası