Bartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#SeyahatHalk üretimleri çağdaş sanatçıların eserleriyle buluştu, nehrin üzerinde bir salda geçmiş ve gelecekle ilgili düşünceler dile getirildi. Türkiye’nin gözbebeği Baksı Müzesi’nde geçen hafta yaşananları Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’la konuştuk: “Gelecek nerede biliyor musun? İnsanın, insan için, doğa için, barış için çaba sarf ettiği yerde.”
#Baksı Müzesi2 Haziran İtalya Ulusal Günü Ankara’da farklı etkinliklerle kutlanıyor. Ankara’da hizmet veren İtalyan Restoranı Vento Italiano da bu yıl özel bir ‘Festa della Republica’ menüsü ile bir hafta boyunca her gün az bilinen otantik bir İtalyan yemeğini Ankaralılarla buluşturmaya hazırlanıyor.
#İtalya Ulusal GünüDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, Ramazan Bayramı dolayısıyla günlük ziyaretçi rekorunu kırdı. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, "Bayramın 3'üncü günündeyiz. Müzemize akın akın ziyaretçi geliyor. Özellikle bayramın 2'nci gününde, dün 5 bin 660 ziyaretçiyi ağırladık. Zeugma Mozaik Müzesi'nin tüm zamanlardaki en büyük günlük ziyaretçi rekoruydu bu rakam. Bugün bu rakamları daha da artıracağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan bayram tatili dolayısıyla birçok tatil beldesinde yoğunluk yaşandı.
#Zeugma Mozaik MüzesiDünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, Ramazan Bayramı dolayısıyla günlük ziyaretçi rekorunu kırdı. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, "Bayramın 3'üncü günündeyiz. Müzemize akın akın ziyaretçi geliyor. Özellikle bayramın 2'nci gününde, dün 5 bin 660 ziyaretçiyi ağırladık. Zeugma Mozaik Müzesi'nin tüm zamanlardaki en büyük günlük ziyaretçi rekoruydu bu rakam. Bugün bu rakamları daha da artıracağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan bayram tatili dolayısıyla birçok tatil beldesinde yoğunluk yaşandı.
#GaziantepHikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan Atasoyİngiltere ile Fransa arasında, 2.100 nüfuslu minnacık bir ada... Hayat o kadar sorunsuz akıyor ki ada sakinleri araçlarını kilitleme ihtiyacı hissetmiyor, hatta caddelerde trafik ışığı bile bulunmuyor. Ancak bu küçük ada 80 yıl önce korkunç olaylara sahne olmuştu. Bütün bunlar yeni bir araştırmayla bir kez daha dünyanın gündemine taşındı.
#AlderneySıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestDenizli'deki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 'beyaz cennet' Pamukkale'yi 2023'te 2 milyon 200 bin kişi ziyaret etti. 2022 yılında 1 milyon 850 bin kişinin ziyaret ettiği Pamukkale, kendi rekorunu kırdı. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Pamukkale Hierapolis Örenyeri'nin ışıklandırılması ve gece müzeciliğine açılmasıyla bu rakamın 2024 yılında daha da artacağını söyledi.
#PamukkaleCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısı kapsamında Atina'ya resmi ziyarette bulundu. Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile yaptığı görüşme öncesinde, 'Yunanistan ile yeni bir dönem güçlenerek başlıyor.' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katerina Sakelaropulu görüşmesinin ardından Başbakan Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan ve Miçotakis görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok' ifadelerini kullanırken Miçotakis, Türk vatandaşlarına adalar için 7 günlük turist vizesi sağlanacağını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSide Antik Kenti’nde antik yollardan, su kemerlerine ve gümrük binalarına kadar önemli yapıların ayağa kaldırıldığı çalışmaların gözdesi kentin Gymnasium’u (okul türü) oldu. Duvarındaki görkemli sekiz heykel ile dikkat çeken Gymnasium, Devlet Çok Sesli Korosu’nun seslendirdiği ‘Carmina Burana’ eseri ile görücüye çıktı.
#Side Antik KentiDünyada eşine az rastlanan jeolojik yapısı nedeniyle önemli bir termal kentimiz olan Denizli’yi gezmek için en güzel zamanlardayız. Pamukkale’den Hierapolis’e, Kaklık Mağarası’ndan Karahayıt’taki kırmızı sulara, doğal güzelliklerle ve antik hazinelerle dolu iki günlük bir tur için yola çıktık...
#Başak DizdarDeğerli okurlar... Bu seneki ekim ayı biz Ankaralılar için kutlamalarla dolu geçti. Kalplerimiz coşkuyla Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100. yılına hazırlanırken, bir yandan da aynı coşkuyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Ankara Kent Konseyi ve Kale Meclisi’nin düzenlediği birbirinden farklı etkinliklerle 13 Ekim’de Ankara’mızın başkent oluşunun 100. yılını kutladık.
#29 Ekim Cumhuriyet BayramıMarmaray'ın Sirkeci İstasyonu'nda 2009-2011 yıllarında yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan Erken Bizans ve Geç Roma Dönemi'ne ait sokak ve ev kalıntıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Sarayburnu Parkı'nın 2'nci etabında ziyarete açılacak.
#MarmarayYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaAyasofya herkesin elini kolu sallayarak geçeceği bir yol değildir. Zira altındaki dehlizler, atık ve nem sularını taşıyacak suyolları, havalandırma sistemi bu kadar ziyaretçiyi taşıyacak güçte değil. Giriş ve görüşleri zaruri olan tarihçi, arkeolog gibi bilim insanları, büyük dinler dünyasının temsilcileri, devlet adamları ve memurların oluşturduğu yıllık 20-30 bin kişilik bir kitle bile buranın ziyareti için kalabalık olabilir.
#GaziantepYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaÖNÜME daktilo koyup, “Haydi yaz” dediklerinde takvimler 1981’i gösteriyordu. Saman kağıda daktilo tuşlarının tıkırtıları arasında yazılan haberler dizgi makinelerinde matbaa harfleri formatıyla yeniden dizilirdi. Buradan da kağıt çıktılar mum makinesinde arkası yapışkan hale getirilip pikaj masasına giderdi.
#1Manisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#ManisaManisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#Manisa