Mardin’de unutulmaya yüz tutan Süryani çöreğini Hindistan’dan getirdikleri 32 çeşit baharatla yeniden yapmaya başlayan ve 2017’de düzenlenen Tarım Ürünleri Oscarları Yarışması'nda 1’inci olan Balcı ailesi siparişlere yetişemiyor. Aile, açtığı iş yerinde günde 80-100 tepsi Süryani çöreği üretiyor.
#Süryani ÇöreğiBir kalenin yamacına kurulmuş, yüzünü Mezopotamya’nın bereketli topraklarına dönmüş, hoşgörü kenti, taşın başkenti Mardin. Coğrafyası, tarihi, mimarisi ve mutfağıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. Bu kez değerli sanatçı Lolita Asil’in sergisi için yolumu düşürdüğüm kente seyahat planı yapacaksanız 19 Ekim’e kadar sürecek sergiyi kaçırmayın.
#Hürriyet“Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık” derler Mardin için… Taşın başkenti derler… Hoşgörü kenti derler… Dahası da var ama ne yazsam bir şeyler eksik kalacak. Çünkü Mardin kısacık cümlelere, sloganlara indirgenebilecek bir kent değil. Mardin zenginliğinin keşfetmekle bitmeyeceği derin mi derin bir kültür mirası. Benim önerilerimi başlangıç olarak alın ve Mardin’i her şeyiyle keşfetmek isterseniz, bu rotadaki noktaları 3-4 katıyla çarpmanız gerektiğini, görülecek yer listesinin uzayıp gittiğini unutmayın…
#Mardin Gezi RehberiBir masal diyarını anımsatan Mardin geçmişi, tarihi eserleri, dar sokakları ve birbirinden lezzetli yemekleriyle insanın aklını başından alıyor. Kendine has mimarisi ve farklı dinlerin bir arada yüzyıllardır kardeşçe yaşaması, bir yanda ezan okunurken diğer yanda çanların çalması gibi güzellikler kendine çekiyor. Uzun zamandır gitmeyi kafaya koyduğum bir yerdi Mardin. Sonunda arkadaşlarla ani bir planla geçtiğimiz hafta sonu Mardin’e gitmeye karar verdik ve kendimizi bu mistik şehirde bulduk. Mardin’de geçirdiğimiz üç gün boyunca gerek Süryani yemekleri, gerek et ağırlıklı Mardin yemekleri olsun tattığımız çoğu şeyi çok beğendik. İşte size Mardin lezzet durakları…
#MardinGeçmişte, Suriçi’nin bazalt taşından yapılmış, yüksek tavanlı tarihi evlerinde soba, şömine kullanılmazmış. Ocaktan mangala çekilen kömür yeterliymiş. Birkaç hafta önce şehre günübirlik yolum düştü. Şairlere adanan üç tarihi yapıyı, Ahmet Arif, Cahit Sıtkı Tarancı ve Esma Ocak evini gezdim. Geçen gelişlerimde ne çok ayrıntıyı kaçırdığımı fark ettim.
Mardin, sadece ara sokaklarında, hiç beklemediğiniz anlarda karşınıza çıkan inanılmaz etkileyici taş binaları, binlerce yıllık tarihi, candan insanlarıyla değil, her köşesinden görebildiği Mezopotamya Ovası’ndan ciğerlerinize dolan havasıyla da büyüleyici. O havada başka bir koku, hadi daha ileri gideyim, başka bir enerji var.