surlar haberleri sayfasında surlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 902 surlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antalya kendi ile konuşsa, bir muhasebe yapsa acaba ne çıkar ortaya? Haydi, Antalya olalım ve düşünelim. Antik çağdan başlayan Allah vergisi bir güzellik ile doğmuşum doğmasına da ya sonra? Kent nefes alsın diye Kaleiçi’ni çevreleyen surları yıkan bir tarafta, falezlerin üzerine katları dikmeye izin verenler diğer tarafta. Parmakla gösterilen kentte yaşamış insanlar ve onların mensubu olduğu büyük medeniyetler... Ağlanacak halimize ne diyorlardır bu kentin asıl sahipleri, bu kenti ayağa dikenler?
#ANTALYADİYARBAKIR'ın Sur ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki ve yüksekliği 10 ile 12 metre, genişliği ise yer yer 3 metre olan surlarda vatandaşların fotoğraf çekme tutkusu, koronavirüs salgını ve düşme riskine rağmen durmuyor.
#DiyarbakırCenevizliler tarafından 700 yıl önce Karaköy'de inşa edilen ve günümüze kadar ulaşan tarihi Galata Kulesi'nin devamındaki surların altı yağış nedeniyle boşaldı. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi surlar her yağmurda çevredeki esnafı da tedirgin ediyor. Latin istilası sonrasında 1204 yılında Galata bölgesine yerleşmeye başlayan Cenevizliler 1303-1352 yılları arasında Venediklilerin baskısından dolayı bu bölgeyi surlarla çevirdi. İnşa edilen tarihi surlardan günümüze sadece iki tane kule kaldı. Onlardan biri Galata Kulesi'nin yakınındaki Şair Ziya Paşa Caddesi üzerindeki bir arsa içinde kalan kule. Galata Kulesi kadar bilinmeyen bu Kule, bakımsızlık nedeniyle adeta yok olmaya yüz tutmuş durumda. Kulenin devamındaki surların altı ise yağış nedeniyle yaşanan toprak kaymasında boşalmış durumda. Yıkılmak üzere olan tarihi surlar her yağışta çevre esnafını da tedirgin ediyor. Yaklaşık 10 yıldır esnaf olduğunu belirten Fatih Erenler, "Burası 700 yıllık surlar yağmurdan dolayı altı oyuldu. Buranın bakımı da yapılmıyor. Biz esnaf olarak burada tedirginiz. Surlar yıkılır diye korkuyoruz. Yağmur yağdıkça altını aşındırıyor. Bakımı yapılmazsa bir yerden sonra çökmeye başlayacak. Yetkililerden müdahale etmelerini istiyoruz" dedi.
#Cenevizlilerİstanbul’un tarihi simgelerinden Bozdoğan Kemeri’nin restoresi sırasında tarihi buluntulara ulaşıldı. 6 adet sütun, Fatih dönemine ait sikkeler, gözyaşı damlaları gibi tarihi buluntulara ulaşılan yüzlerce yıllık tarihi kemerde devam eden restorasyon ise havadan görüntülendi.
#Bozdoğan KemeriDİYARBAKIR'ın tarihi surlarına çıkarak intihar girişiminde bulunan Z.D.'yi (17) polis, savcı gibi davranarak kurtardı.Sur ilçesinde bugün öğle saatlerinde tarihi surlara çıkan Z.D., atlayacağını söyledi.Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık görevlileri sevk edildi. Polis güvenlik önlemi alıp inmesi için Z.D. ile konuşurken, itfaiye ekipleri ise hava yastığı açarak önlem aldı.Sura çıkan bir polis, Z.D.'yi intihar girişiminden vazgeçmesi için ikna çabasında bulundu. Z.D., yanındaki polise "Hayatım mahvoldu, savcı ile görüşmek istiyorum" dedi.Bunun üzerine polis, savcıyı telefonla arayacağını söyledi. Aşağıda bekleyen meslektaşını arayan polis, Z.D.'ye, "Savcı seninle konuşmak istiyor" deyip, telefonu uzattı. Z.D., telefonla konuştuğu sırada yanındaki polis tarafından yakalanarak, surdan indirildi.Z.D., ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü.
#DiyarbakırTopkapı Sulukule Caddesi'nden geçen öğrenci servisinin önüne tarihi surlardan büyük bir parça düştü. İçinde öğrenci bulunan servis, düşen parçaya çarparak durdu. Facianın bir kaç saniye ile atlatıldığı olayda ölen yada yaralanan olmadı. Öğrenciler kaza nedeniyle korku yaşadı.
#HtvgundemFatih Sarayburnu'nda, surların arka kısmında 35-40 yaşlarında, yabancı uyruklu olduğu tahmin edilen bir erkeğe ait ceset bulundu. Polis, olayın cinayet olma ihtimali üzerinde duruyor. Edinilen bilgiye göre, saat 18.00 sıralarında vatandaşlar sahil kenarındaki surların arka tarafını gezdiği sırada, burada bir erkek cesediyle karşılaştı. Cesedi gören 2 kişi durumu hemen polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri cesedin çevresini güvenlik şeridiyle kapattı. Surlara giriş-çıkışı da kapatan polis, daha sonra cesedin üzerinde inceleme yaptı. Ölen kişinin boğazında çizikler olduğu, ayakkabısının tekinin ise olay yerinden yaklaşık 1 metre mesafede olduğu öğrenildi. Cesedin üzerinden herhangi bir kimlik, cüzdan veya telefon çıkmadığı öğrenildi. Polis, olayın cinayet olma ihtimali üzerinde duruyor. Olay Yeri İnceleme ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren çalışması sonunda ceset cenaze aracıyla otopsi için Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Haber: İbrahim AKTÜRK - Özgür EREN / İstanbul - DHA
#ErkekKennedy Caddesi Çatladıkapı bölgesindeki tarihi surlarda bir vatandaş tarafından dehliz içerisinde bir ceset buldu. Vatandaşın ihbarı üzerine, olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Tarihi surlara gelen ekipler, cesedin bulunduğu dehliz ve çevresini güvenlik şeridine aldı. Olay yeri inceleme ekipleri, dehliz içerisinde bulunan ceset üzerinde ve çevrede inceleme yaparak delil topladı. Yapılan ilk incelemede cesedin bir kısmının yandığı belirlendi. Cesedin küçük bir kız çocuğuna ait olduğu iddia edilirken olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları sürüyor. DHA
#FatihMuğla'daki Fethiye Kalesi kazısında Apollon'a ait olduğu değerlendirilen heykel başı bulundu. Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, "Heykel başı Apollon'a ya da başka bir tarihsel kişiye ait olabilir. Matkap kullanıldığı için milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu netleşti" diye konuştu.
#MuğlaVan'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi nekropolünde, Urartular dönemine ait yeni bir ölü gömme tipine rastlandı. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Ceset yakılarak sanduka tipi dediğimiz mezar içerisine ölünün küllerinin bırakılmış olmasıyla karşılaştık. Bu mezar geleneği içerisinde ilk uygulama olarak karşımıza çıktı. Arkeolojik veri olarak bizim için önemli bir bulguydu” dedi.
#VanVan'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi nekropolünde, Urartular dönemine ait yeni bir ölü gömme tipine rastlandı. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Ceset yakılarak sanduka tipi dediğimiz mezar içerisine ölünün küllerinin bırakılmış olmasıyla karşılaştık. Bu mezar geleneği içerisinde ilk uygulama olarak karşımıza çıktı. Arkeolojik veri olarak bizim için önemli bir bulguydu” dedi.
#MezarTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#SeyahatDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#Rota29 Mayıs'ta ne oldu sorusu bugün gündem başlıklarından biri oldu. 29 Mayıs öncesi İstanbul'un Fethi'nin tarihi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Kutlama hazırlıkları okullarda ve Tüm Türkiye'de 29 Mayıs mesajları ve etkinlliklerle başladı. İstanbul’un Fethi her sene 29 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Peki, 29 Mayıs ne günü, ne bayramı? İstanbul ne zaman fethedildi? İşte, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi tarihçesi, anlamı ve önemi
#29 Mayısİngiltere ile Fransa arasında, 2.100 nüfuslu minnacık bir ada... Hayat o kadar sorunsuz akıyor ki ada sakinleri araçlarını kilitleme ihtiyacı hissetmiyor, hatta caddelerde trafik ışığı bile bulunmuyor. Ancak bu küçük ada 80 yıl önce korkunç olaylara sahne olmuştu. Bütün bunlar yeni bir araştırmayla bir kez daha dünyanın gündemine taşındı.
#Alderney‘Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Hattı dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından törenle açıldı. Erdoğan, “Hattın önümüzdeki 30 yıllık süreçte ekonomiye katkısının 785 milyon Euro olacağını hesaplıyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "5 yıl boşa geçti. Niye birşey yapılmadı, yapamazlar. Yapmazlar. Bunların böyle bir derdi yok. İşte Sirkeci'den geldiğimiz noktaya kadar tüm binalar yıkık dökük. Surlar yıkık. İşte bunları da yine inşallah biz yapacağız. Bugün amacımızı gerçekleştirmenin sevincini yaşıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nın 15 gün ücretsiz olacağını açıkladı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "5 yıl boşa geçti. Niye birşey yapılmadı, yapamazlar. Yapmazlar. Bunların böyle bir derdi yok. İşte Sirkeci'den geldiğimiz noktaya kadar tüm binalar yıkık dökük. Surlar yıkık. İşte bunları da yine inşallah biz yapacağız. Bugün amacımızı gerçekleştirmenin sevincini yaşıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nın 15 gün ücretsiz olacağını açıkladı.
#CumhurbaşkanıAni; Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki İpek Yolu’nun buluşma noktasıdır. Bagrationlar zamanından kalma kiliseler bölgenin sanat tarihi açısından çok etkin örneklerdir. Selçuklu eserleri ise Türk sanatı açısından son derece kıymetlidir. Şimdilik göze batan eserler etrafında bir kazı faaliyeti var. Kuşkusuz başka türlü yerleşmeler de ortaya çıkacak ve Ani göz alan güzel bir tarihî gezi alanı olacak.
#Ani HarabeleriBinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre TonguçAlanya Kalesi’ne bitişik evinde izinsiz korkuluk, pencere yaptığı, tarihi surları delerek içine plastik boru döşediği iddia edilen Avusturyalı Walter Godina, hazırlanan bilirkişi raporları gerekçe gösterilerek hakkında açılan iki davadan da beraat etti. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilisi ise “Nasıl böyle bir karar çıkar anlamış değiliz. İtiraz edeceğiz” diye konuştu.
#HelenistikAntalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Hasan Subaşı döneminden (1999) beri kullanılan ve zamanla nostalji tramvayı ismini alan 11 istasyonlu, 5 kilometre uzunluğundaki şehir içi tramvay hattının, güzergâh üzerindeki hem modern hem de tarihi yapılara zarar verdiği ortaya çıktı. Uzmanlar, tramvayın neden olduğu titreşimlerin kentin en önemli sembolleri arasında yer alan saat kulesinde hasara neden olduğunun statik raporlarla kanıtlandığını vurgulayarak, güzergâhın çevresindeki tüm yapılarda vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğini vurguladı.
#ANTALYAİstanbul’un ilk tren hattı olan Sirkeci-Halkalı arasındaki banliyo trenleri 10 yıl önce Marmaray Projesi’yle birlikte devre dışı bırakılmıştı. Ulaştırma Bakanlığı banliyo hattının Sirkeci-Kazlıçeşme arasındaki tüm tarihi istasyonlarını yeniledi. Nostalji treni olarak çalışacak hattın ilk test sürüşünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptı.
#Abdulkadir UraloğluYaz tatili planı yaparken deniz keyfi genelde ilk sırada yer alır. Bu anlamda şanslıyız çünkü ülkemizin üç yanı sayısız koy ve plajla çevrili. Peki bu yaz tarih gezisiyle deniz keyfini bir arada yapmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Yakınlarında denize girilebilen antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden plaj seçeneğinin fazla olduğu 10 antik kenti önerdiler.
#RotaYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizHavalar artık ısındı, okullar kapandı ve önemli sınavların hepsi bitti. Şimdi tatilin tam zamanı… Bu yıl Kuzey Ege'de bütçeyi çok sarsmadan sakin bir tatil planlamaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuzey Ege’de keşfedilmeyi bekleyen adresler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular
#RotaBURSA’nın İznik ilçesindeki tarihi surlarda, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünce sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı. Kazıların sürdürüldüğü Yenişehir Kapı bölümünde, iki sur duvarı arasındaki alanın Bizans ve Osmanlı döneminde mezarlık olarak kullanıldığı belirlendi.
#BursaVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#Diyarbakırİstanbul surları çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Fatih'te bir bölümün yıkılmasının ardından surlardaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, çökme tehlikesi olan duvarlara yaklaşan bölgelerin kapatılacağını söyledi. İBB Bilim Kurulu üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı ise restorasyon çalışmalarının 3 noktada devam ettiğini belirtti. Çöken ve bir kişinin ölümüne neden olan bölümle ilgili de bilgi veren Çılı, "1987 senesinde, surlarda çok yüzeysel bir restorasyon yapıldı ancak restorasyon bile denilemez, göçen kısım da oradaymış" dedi.
#İstanbulBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOL