Yazı dizimizin dünkü bölümünde Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından itibaren Milli Güvenlik Kurulu açıklamaları üzerinden Türkiye’nin bu ülke karşısında devlet politikası olarak ifade ettiği siyasetin geçirdiği aşamaları değerlendirmek üzere yola koyulmuştuk.
#MGKRusya’nın Donbas bölgesindeki ilerleyişi sürerken, Ukrayna ordusu Lugansk’ta stratejik öneme sahip Severodonetsk’in düşmemesi için karşı saldırı başlattı. Ukrayna güçleri şehrin yüzde 20’sini yeniden kontrol altına alırken, Rusya Ukrayna’nın Sumi bölgesinde ABD’nin gönderdiği obüsleri imha ettiğini duyurdu.
#RusyaDün Rusya’nın Karadeniz’e bakan sahil şehri Soçi’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Lideri Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen ve Suriye krizinin geniş bir şekilde gündeme geldiği anlaşılan zirveyi bundan önceki benzer buluşmalardan ayıran bir dizi nokta var.
#SoçiHaftalardır kaygı içinde Afganistan’daki krize ilişkin gelişmeleri izlerken, geçen cumartesi günü İdlib’de meydana gelen bir saldırıda üç askerimizin şehit edilmesi, birden dikkatlerimizi Hatay sınırının hemen karşısındaki sorunlu bir coğrafyaya çevirmemize yol açtı.
#YAZARLARGeçen cumartesi günü bu köşede yayımlanan “Türkiye-Rusya İlişkilerinde Zıtlıkların Çarpıcı Birlikteliği” başlıklı yazımızda ele aldığımız başlıklardan biri, Rusya’nın Suriye’de “Fırat Kalkanı” bölgesinde faaliyet gösteren akaryakıt pazarlarını geçenlerde balistik füzelerle vurması hadisesiydi.
#YazarBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 34 Türk askerinin Suriye’nin İdlib bölgesinde bir hava saldırısında şehit edilmesinin ertesi günü 28 Şubat 2020 tarihinde olağanüstü gündemle toplandığında, bütün dikkatler Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun yapacağı konuşmaya çevrilmişti.
#YAZARAlmanya'nın etkili gazetelerinden Die Welt, Bayraktar TB2 SİHA'ları konu alan kapsamlı bir makale yayınladı. Gazetenin yazarlarından Boris Kalnoky imzalı makalede Türkiye’nin Bayraktar TB2 SİHA’larıyla devrim gerçekleştirdiği değerlendirmesi yapılarak, bu nedenle diğer ülkelerin ilgisini uyandırdığı vurgulandı. Türk SİHA'larının ABD'nin MQ-9 Reapar SİHA'sına benzetildiği makalede, Bayraktar TB2'nin savaş alanında çok daha etkili olduğu belirtildi.
#AlmanyaTürkiye, Bahar Kalkanı harekâtının yürütüldüğü İdlib’de dün rejime ait bir savaş uçağını daha düşürdü. Sınırın sıfır noktasında uçan bir F-16, saldırılarda kullanılan L-39 tipi Suriye askeri eğitim uçağını hedef aldı. İki gün önce de sınıra doğru yaklaşan iki savaş uçağı etkisiz hale getirilmişti.
#GazetehaberleriSuriye’nin İdlib vilayetinde Bahar Kalkanı harekâtı sürerken, Savunma Bakanı Akar, “Harekât şu ana kadar planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir” dedi, 2557 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini kaydetti.
#GazetehaberleriGeçen cumartesi günü bu köşede yayımlanan ‘İdlib’deki Saldırıda Rusya’nın Sorumluluğu’ başlıklı yazıda İdlib’deki gelişmelerle ilgili olarak Rusya’nın genel anlamdaki belirleyici rolünü vurgularken söz konusu saldırının Suriye savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiğini kaydetmiştik. Yazıdaki bu ifade perşembe akşamı yaşanan bu olayın hemen ertesinde yapılan açıklamalara, ilk haberlere dayanıyordu.
#YAZARBugünkü yazımıza eşlik eden haritayı geçen aralık ayından bu yana gazetedeki grafiker arkadaşımız Faruk Kutlu ile birlikte -ucu açık bir şekilde- oluşturmaktayız. Haritadaki farklı renklendirmeler Esad rejiminin İdlib vilayetinde güneyden kuzeye doğru silahlı muhalefet karşısındaki alan kazanımlarını göstermeyi amaçlıyor.
#YazarTürkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin seyrinde iki ülke arasında birçok alanda gerçekleştirilen yakın işbirliği ve Libya krizinde olduğu gibi yürütülen önemli ortak diplomatik hamlelere karşılık, bu sürece tümüyle ters giden, rahatsız edici bulduğum bir yöneliş de var. Türkiye’nin bu ülkeyle ilişkilerini doğru bir şekilde okuyabilmek için Rusya’nın sergilediği bir davranış kalıbını bütün çıplaklığıyla ortaya koymamız gerekiyor. Şöyle anlatalım:
#YAZARHatay’ın yanı başındaki İdlib’de yaşanan krizin zorluğu bir bakıma Suriye iç savaşının bu vilayetin demografisini dramatik bir şekilde değiştirmiş olmasından kaynaklanıyor. Sünni ağırlıklı bir nüfusa sahip olan İdlib vilayetinde 2011’de iç savaş başladığında yaklaşık 1.5 milyona yakın insan yaşamaktaydı. 2020 yılına geldiğimizde İdlib’in nüfusu BM’nin resmi rakamlarına göre 3 milyonu geçmiştir.
#Yazar“YAĞMUR, soğuk ve kış koşulları, yerlerinden olmuş ailelerin pek çoğunun çektikleri zorlukları ağırlaştırmıştır. Aynı zamanda, Suriye parasının değer kaybının yol açtığı enflasyon ve arzdaki sıkıntı nedeniyle, ısınma için kullanılan akaryakıt fiyatı ülke ortalamasından pahalıdır. Bu ayın başında İdlib’de ailelerin ısınabilmek için otomobil lastiği, eski elbiseler ve başka ev eşyalarını yaktıkları yolunda haberler aldık.”
#YazarlarANKARA cephesinde dikkatlerin önce Fırat’ın doğusunda yürütülen ‘Barış Pınarı harekâtı’na, ardından Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları ve Libya’ya kaydığı bir sırada, Hatay’ın doğusundaki İdlib yeni bir sıcak krizin odağı olarak bir kez daha Türkiye’nin gündemine yerleşiyor.
#Yazarlarİdlib’de endişe edilen ihtimal sonunda bütün riskleriyle karşımıza çıkmış bulunuyor. İdlib’in en güney ucunda muhalefetle rejim bölgelerini ayıran sınıra bitişik Morik’te kurulu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (9) numaralı askeri gözlem noktası kuzeyden Suriye ordusu tarafından çevrelenmiştir. Doğusu, batısı ve güneyi zaten rejim bölgesidir. Bunun sonucu buradaki Türk birliğinin tek çıkış yolu olan İdlib’in kuzeyine karadan bağlantısı sıkıntıya girmiştir.
#Yazar