Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk Yazar2016 Dünya Ekonomik Forumu (DEF) görüşmelerinde, Uluslararası Sürdürülebilir Kampüs Ağı (ISCN) ile DEF’in akademik platformu olan Küresel Üniversite Liderleri Forumu, dünyanın lider üniversiteleri tarafından sunulan ve ‘sürdürülebilir üniversite’ alanında örnek teşkil eden vaka çalışmalarını paylaştı. Özyeğin Üniversitesi de dünyadan en iyi örnek vaka çalışmaları arasında yer aldı.
#2016 Dünya Ekonomik ForumuÖzyeğin Üniversitesi, University of Oxford, Harvard University, Princeton University, Yale University, University of California-Berkeley, University of British Columbia, Technical University of Denmark, Hong Kong University of Science and Technology gibi dünyanın saygın üniversiteleri ile beraber, ‘sürdürülebilir üniversite’ konusunda örnek teşkil eden uygulamasıyla, uluslararası alanda kabul gördü. İlk defa bir Türk üniversitesi Küresel Üniversite Liderleri Forumu’nun en iyi örnek vaka çalışmalarının yer aldığı yıllık raporun bir parçası oldu.
#Özyeğin ÜniversitesiHacettepe Üniversitesi, plastik kullanımının olumsuz etkilerine dikkat çekmek için yerleşke içerisinde “Termos Kampanyası” başlattı. 15 kilogram plastik atığı toplayan ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edileceğini dile getiren Dr. Dilara Tüfekçioğlu, “Tabir i caizse yerleşkede plastik atık avcıları geziyor adeta” dedi.
#Hacettepe Üniversitesi Sürdürülebilir Yerleşkeler KoordinatörlüğüÇukurova Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı törenle başladı. Sabah saatlerinde Üniversitedeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayıp Mithat Özsan Amfisi’nde devam eden törene Adana Vali Vekili İbrahim Küçük, Milletvekilli Abdullah Doğru, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, askeri ve mülki erkân, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, bilim insanları ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gençlik Orkestrası ve Ortaokul Korosu tarafından dinleti sunuldu, öğrenciler adına Ziraat Fakültesi öğrencisi Gizem Çelik konuştu.
#Çukurova Üniversitesiİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) iş birliğinde ‘Sürdürülebilir Tabiat Dostu Çocuk Festivali’ düzenlendi. Festivale katılan öğrenciler, geri dönüşüm malzemeleriyle yaptıkları eserleri çevre konusunda farkındalık yaratmak için sergiledi.
#İstanbul İl Milli Eğitim MüdürlüğüYAKIN bir zamanda Hugo Boss Türkiye Genel Müdürü Arif Kaya, sanatçı Haluk Levent’le birlikte Antakya’ya gittik. 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’de bir seferberlik başladı. Devletle birlikte sivil toplum örgütleri, şirketler bölgeye yardım etmek için adeta yarıştılar.
#1İzmir’de gayrimenkul sektörü son 40 yılda önemli değişimler geçirmiş ve büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Bu süre zarfında şehrin demografik yapısındaki değişiklikler, sanayi ve ticaretteki gelişmeler, turizm sektörünün büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri gibi faktörler, İzmir’in gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilemiştir.
#1Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı’nın (ÜNİDES) tanıtımını öğrencilerle birlikte yaptı. Bakan Bak; üniversite öğrencilerinin spor, kültür, sanat, teknoloji ve eğitim alanlarındaki potansiyellerini ortaya çıkarmalarına imkan sağlayacak olan ÜNİDES programıyla bir eğitim yılı için 120 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyledi.
#Gençlik Ve Spor Bakanı Bakan BakHatay’daki depremzede vatandaşlara yuva sağlamak için “100. Yıl Köyü” adlı kalıcı konut projesi hayata geçirildi. Toplamda 255 ev ve 2 bin kişi kapasiteli projenin ilk fazı 17 Ekim’de teslim edilecek. Açılış törenine projenin destekçileri olan sanatçılar Uğur Aslan ve İlker Ayrık’ın yanı sıra iyilik elçilerinden Gökhan Çınar ve Jehan Barbur da katılacak.
#HatayTÜBİTAK MAM Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri ve gıda mühendisi Dr. İncinur Hasbay, avokado, elma ve turunçgil atıklarını katma değerli ürünlere dönüştürerek hem israfın önüne geçmeye hem de ekonomik getiri sağlayacak yeni ürünler geliştirmeye çalıştıklarını, araştırma sürecini de sıfır atık prensibiyle oluşturduklarını bildirdi.
#TÜBİTAKHepsiburada’nın deprem bölgesindeki ticarete destek vermek amacıyla başlattığı program, 1.5 yılda 8 bin 897 satıcıya ulaştı. Bunların 4 bin 654’ü ilk kez e-ticaret ile tanıştı. 1058 kadın girişimci de e-ticaret ile iş hayatına girdi. İki yıllık proje kapsamında eğitim alan satıcılar 6.8 milyar TL’lik ciro elde etti. Hedef ise iki yılı 10 milyar TL’lik ciro ile kapatmak.
#HepsiburadaYÖK Başkanı Erol Özvar, “ülkemizin güvenliğini sağlamak, bağımsızlığını korumak ve aynı zamanda küresel rekabette var olabilmek için savunma teknolojilerinde yetkin, inovatif ve donanımlı insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz. Yetenekleri erken keşfetmek ve onlara uygun kariyer yolları açmak sektörün başarısı için kritik bir rol oynuyor” dedi.
#Erol ÖzvarCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Savunma sanayi ekosistemi, bugün 3 bin 500'den fazla firması ve 90 bini aşkın çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki kararlılığıyla yüzde 20'lerde olan savunma sanayi yerlilik oranı yüzde 80'leri aşmıştır. Başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında Türkiye, dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır" dedi.
#Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YılmazÜniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Zamanın ruhuna uygun, yeni bir perspektifle tasarlanan 'İşgücü Uyum Programı', çalışmaya adım atmayı kolaylaştırıcı, cesaretlendirici ve yol gösterici olacaktır. Vatandaşlarımızın becerilerini geliştirerek farklı sektörlerde iş bulma şansını artıracaktır" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İşgücü Uyum Programı Tanıtım Toplantısı'na iştirak etti. Yılmaz "Bir yandan dezenflasyon sürecimizi sürdürürken, diğer yandan istihdamı korumayı ve artırmayı hedefliyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıAhiler Kalkınma Ajansı'nda (AHİKA) düzenlenen AHİKA ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Projeleri Toplu Açılış ve İmza Töreni'ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yıllık ihracatını, 22 yılda 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik" dedi.
#SanayiZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarSağlıklı bir kiloda olmak bazı kişiler için hayatının doğal akışının bir parçasıyken bazıları için bir öğrenme sürecinin sonucu olabiliyor. Benji Xavier da ikinci gruptakilerden. 25 yaşına kadar diyetten diyete koşan, kilo verse de kısa süre içinde geri alan Xavier, yaptığı iki basit değişiklikle kilo kaybını nasıl kalıcı hale getirdiğini anlattı.
#SağlıkKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALİzmir Çamdibi’nde küçük bir atölyede tekstil ve çamaşırhane makineleri üretmeye başlayan Tolkar, bugün adını hem ulusalda hem de uluslararası arenada önemli bir yere yazdırdı. İkinci ve üçüncü kuşağın yönetimindeki şirketin gündeminde ise halka arz var. Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “Halka arzla birlikte İtalya ya da Almanya’da bir şirket satın almak da hedeflerimiz arasında” diyor.
#135 yıldır yapılan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile Belediyesi bünyesinde kurulan atölyelerin siparişlerini artırıyor. Bu yıl ki festival kapsamında Dubai ve İrlanda’ya Şile Bezi kumaşlar gidecek. Türk markaları da coğrafi işaretli bu kumaşın yerel katkısını destekliyor. Son olarak Mudo, Mimar Sinan Üniversitesi ve Şile Belediyesi ile ortak çalışarak koleksiyon hazırladı. Projenin devamı gelecek.
#Şile Bezi