Plastik atık avcıları

Güncelleme Tarihi:

Plastik atık avcıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2024 19:51

Hacettepe Üniversitesi, plastik kullanımının olumsuz etkilerine dikkat çekmek için yerleşke içerisinde “Termos Kampanyası” başlattı. 15 kilogram plastik atığı toplayan ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edileceğini dile getiren Dr. Dilara Tüfekçioğlu, “Tabir i caizse yerleşkede plastik atık avcıları geziyor adeta” dedi.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Sürdürülebilir Yerleşkeler Koordinatörlüğü, plastik atıkların zararlarına dikkat çekmek amacıyla yerleşke içerisinde bir kampanya başlattı. Uygulama ile, 15 kilogram plastik atığını toplayan ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edilecek. Öte yandan, plastik atıkları karşılığında termos bardak alan her öğrenciye de Sıhhiye ve Beytepe yerleşkelerinde bulunan ve içecek satışı yapan belirli mekânlarda içecek indirimi sağlanacak. Hacettepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Sürdürülebilir Yerleşkeler Koordinatörü Prof. Dr. Meltem Yılmaz ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi-Sürdürülebilir Yerleşkeler Koordinatör Yardımcısı Dr. Dilara Tüfekçioğlu, bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan termos kampanyası ile ilgili Hürriyet Ankara’ya konuştu.

Haberin Devamı

Plastik atık avcıları

Dr. Dilara Tüfekçioğlu- Prof. Dr. Meltem Yılmaz 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ TEŞVİK ETME OLANAĞI

Dünya genelinde her yıl milyonlarca ton plastik atığının ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Meltem Yılmaz, bu durumun da kirlilik, kaynak tükenmesi ve iklim değişikliği gibi çevresel sorunlara neden olduğunu söyledi. Üniversitenin Sürdürülebilir yerleşkeler Koordinatörlüğü bünyesinde gerçekleştirilen kampanyanın farkındalığı artırmak, toplulukları harekete geçirmek için bir fırsat sunduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, kampanyanın plastik atıkları azaltma ve yeniden kullanma, sorumlu geri dönüşüm, çevre dostu ürün kullanımını destekleme, tüketici farkındalığını artırma ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etme olanağı sunduğunu söyledi. Üniversite öğrencileri için farkındalık yaratmak istediklerini belirten Dr. Dilara Tüfekçioğlu ise, uygulamaya geçen kampanya ile ilişkili şunları söyledi: “Hacettepe Üniversitesi olarak yerleşke sakinlerindeki çevre bilincine katkıda bulunmak adına 15 kilogram plastik (pet şişe, içi boşaltılmış veya temizlenmiş deterjan kutuları, yoğurt ve süt kapları, ambalaj atıkları vb.) atığı getiren ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edilecek. Gerçekleştirilen kampanyanda herhangi bir süre sınırımız bulunmamakla beraber öngörümüz yaklaşık bir ay içinde tamamlanması. Ambalaj atıkları karşılığında termos bardak alan her öğrenciye de Sıhhiye ve Beytepe yerleşkelerinde bulunan ve içecek satışı yapan belirli mekânlarda içecek indirimi sağlanacaktır.

Haberin Devamı

Plastik atık avcıları

ÖĞRENCİLERİN İLGİSİ SON DERECE YÜKSEK

Öğrencilerin 15 kilogram atığı hemen bir günde getirmesini beklemiyoruz. Bu yüzden parça parça getirme imkânı sunacağız ve 15 kilogramı tamamladıklarında ise termoslarımızı armağan edeceğiz. Kampanyayı ilk defa geçen sene hayata geçirdik ve 200 öğrenciye termos dağıttık. Geçen yıl farklı tür atıkların toplanmasını hedeflemiştik. Kağıt, karton, kitap, plastik, metal, cam hepsini içeriyordu ve daha çok kitap ağırlıklı oldu. AYT VE TYT kitapları fazlaydı. Bir liseyle anlaşma yapıp 300 kitaptan 254 tanesini liseye bağışladık. Geri kalan kitapları ise, geri dönüşüme gönderdik. Bu sene hem plastik kullanımının zararlarına hem de plastik kirliliğine dikkat çekmek istedik. Öğrencilerimizin de bu uygulamaya ilgisi son derece yüksek. Şu anda harıl harıl plastik atık toplamaya başladılar. Tabir i caizse yerleşkede plastik atık avcıları geziyor adeta. Daha kampanya başlamadan bile soran öğrencilerimiz oldu. Kampanya yayıldıkça daha da ilgi topluyor. Öğrencilerimiz kampanya sonunda belirlenen hedefi topladıklarında içeceklerinde hem karton bardak kullanmamış olacak hem de getirdiği atıklarla da ne kadar büyük bir kirliliğe sebep olduğumuzun farkına, bilincine varacak. Geri dönüşümden ziyade plastik atık kullanımını önlemeye yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Plastik atık maalesef hepimizin sağlığını tehdit ediyor. Benim ailemde hiç kanser yok dediğimiz noktada neden olduğunu bilemiyoruz ama pet şişe içerisinde ısınmış olan, aylarca, yıllarca beklemiş bir şeyi tükettiğimizde bunun bir faktörü olabileceğini düşünmüyoruz. Genellikle sadece genetik faktörlere odaklanıyoruz. Yaşam şeklimiz, tüketim alışkanlıklarımızı veya plastikle olan ilişkimizi hiç düşünmüyoruz.”

Haberin Devamı

Plastik atık avcıları

Plastik atık avcıları

 

BAKMADAN GEÇME!