Üsküdar Üniversitesi, Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ koordinasyonunda bu yıl 12. kez Kognitif Nörobilim Kongresi’ni düzenledi. Prof. Sandra Weintraub, “Süper yaşlılar”ın beyninde çok fazla von economo nöronu saptadıklarını belirterek “Süper yaşlıların beyninde normal yaşlılara kıyasla 4 kat fazla Von economo nöronu bulunuyor" dedi.
#Süper YaşlanmaÇekirdekleri ve kabukları çoğu zaman çöpe atılan karpuzun her yerinin sağlık açısından faydası var. Kıymetini, içindeki vitamin ve minerallerden alıyor. Örneğin sağlığımız için pek çok katkısı olan çekirdekten kahvaltılık bar da yapabilirsiniz, vitamin dolu smoothie de...
#KarpuzGeçtiğimiz günlerde yayımlanan bir bilimsel araştırma, beslenme literatürüne yeni bir diyet kazandırdı: Orucu taklit eden diyet adı verilen bu beslenme modelinin karaciğer yağlanmasından diyabet riskine sağlığı tehdit eden birçok faktörde iyileşme sağladığı bildiriliyor. Peki orucu taklit eden diyetin arkasında yatan mantık ne? İşte cevabı...
#Orucu Taklit Eden DiyetMünih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali ErtürkSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiBir dönemler adı anıldığında akan sular durur; sadece kalıplara sığmayan güzelliğiyle değil bir stil ikonu olmasıyla da herkes onu konuşurdu. Aslında modern zamanların yeni anlayışına göre hâlâ genç sayılacak bir yaşta olmasına rağmen yıllar ona acımadı.
#Kate MossBelli bir kuşak açısından baktığınızda kabul gören bazı meslekler vardır. Sözgelimi doktorluk, mühendislik ya da öğretmenlik gibi. Çok uzun süre de gösteri dünyası olarak adlandırılan ışıltılı dünyadaki meslekler bunlar arasında yer alamadı.
#Cindy CrawfordMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkZihni olduğu gibi bilgisayara yükletip dijital dünyanın sonsuzluğu içine yerleşme fikri yani ‘dijital ölümsüzlük’ son dönemin popüler konseptlerinden. Henüz bu seviyede bir teknolojimiz yok ancak zihin içeriğini veri olarak kaydetme yönünde girişimler var...
#Sanal DünyaKavuzsuz gibi farklı çeşitleriyle Anadolu’nun hemen her yerinde sıklıkla pişirilip kullanılan arpanın modern şehir sofralarında neden kendine daha sık yer bulmadığına şaşırıyorum… Kültürümüzün bu kadim malzemesi bir fonksiyonel gıda. Haşlayıp salatalara katabilir, arpa ekmeği, suyu ve kavurgası da yapabilirsiniz. Seçtiğim pratik tarifleri evde siz de deneyin.
#Cevizİnsanlığın geri kalanı ile aynı kaderi yaşamak istemiyorlar! Teknoloji milyarderleri, yaptıkları toplantılarda hayatta kalma stratejilerini birbirleriyle paylaşıyor. İlk başta bir bilim kurgu filminin senaryo toplantısını andıran bu buluşmalarda; çevresel felaketler, toplumsal ayaklanmalar, salgın hastalıklar ve nükleer felaketin ardından olası kurtuluş senaryoları uzun uzadıya masaya yatırılıyor. İşte Silikon Vadisi zenginlerinin 'kıyamet' planları...
#Teknoloji PatronlarıÜlkemizde yeni yeni görmeye başladığımız aronya, tam bir şifa kaynağı... Görüntüsü yabanmersinini andıran bu meyveyi yoğurtla veya yulafla yiyebilirsiniz. Suyu, tozu ve reçelleri de satılan bu ‘süper besin’in kalorisi düşük, çözünür lif içeriği yüksek. Bu sayede kan şekerini düzenliyor, tokluk hissi veriyor.
#AronyaGeçtiğimiz günlerde ismi Fenerbahçe ile anılan Chancel Mbemba resmen Marsilya'nın yolunu tuttu. Fransız temsilcisinin transferi duyurmasının ardından başarılı savunmacının gerçek yaşına dair ortaya çıkan belge olay yarattı. Herkes 27 yaşında olduğunu düşünürken işin aslı farklı çıktı.
#TransferKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkGenç kalmanın sırlarından biri de yediklerimizde. Beslenme ve diyet uzmanları Ömür Karamahmut ve Elif Nida Zafer hangi besinleri tüketirsek genç kalabileceğimizi anlattı. İç hastalıkları uzmanı Ayça Kaya’ya da “Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek yaşlanmamızı yavaşlatır mı?” diye sorduk.
#GazetehaberleriBeynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi, süper yaşlılık kavramıyla ilgili bilgiler verdi.
#Süper YaşlılıkYapılan bilimsel araştırmalara göre, diş ve diş eti hastalıkları olanların koronavirüse yakalanma riski daha yüksek. Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, salgın günlerinde ağız ve diş sağlığının önemini anlattı.
#Sağlık