Süleymaniye çorbası, Osmanlı mutfağına ait oldukça doyurucu ancak bir o kadar da emek gerektiren bir çorba. Buna rağmen son zamanlarda en çok aranan çorbalardan olan Süleymaniye çorbası, tam anlamıyla uğraştığınıza değecek bir çorba tarifi diyebiliriz. Peki şanı saraylardan gelen bu leziz Süleymaniye çorbası nasıl yapılır? İşte, tam kıvamında adım adım Süleymaniye çorbası tarifi…
#Süleymaniye Çorbası TarifiRamazan ruhu ve keyfi de en güzel iftar yemeklerinde hissediliyor. Reztoran.com, ailece açılacak oruçlar, dost sohbetleriyle geçen yemekler için İstanbul’un en keyifli iftar mekânlarını derledi. Çocuklarınız için en uygun olan, manzaralı ve bahçeli mekânlara yine bu listeden ulaşabilirsiniz. Leziz iftariyelikler, kebaplar ve Osmanlı mutfağından tatlarla Ramazan’ın ruhunu en iyi şekilde hissedebilirsiniz. İşte iftar yemeklerinizi ziyafete dönüştürebileceğiniz her bütçeye hitap eden 14 restoran!
#Reztoranİsim tamlamaları yapılarına ve aldığı eklere göre dört ana başlıkta toplanır. Hiç ek almayan tamlamalara takısız isim tamlaması denir. Örneğin: 1- Yedek Parça 2- Mermer Tezgah. Belirtili isim tamlamalarında ise hem tamlayan hem de tamlanan ek alır. Örnekler: 1- Mehmet'in Evi 2- Kapının Kolu. 3 ya da daha fazla kelimeden oluşan kelime gruplarına ise zincirleme isim tamlaması denir. Belirtisiz isim tamlaması nedir ve nasıl bulunur detayları ile derledik.
#EğitimTüm dünyada adından söz ettiren bir mutfağımız var. Bu yüzden kendimi hep şanslı hissederim. Ülkemize gelen her bir yabancı, yemeklerimizin tadını damağında yıllar boyu taşır. 7 bölgeye yayılan yüzlerce lezzetimiz arasında hepimizin favorisi elbette farklıdır. Kullanılan malzemeye, bakliyata, pişirmeye, baharatına göre değişir tercihler. Çorbasından, mantısına, kebabından çeşit çeşit sulu yemeğine kadar damak zevkinize uygun bir çok alternatif üretebilirsiniz. Bu hafta çeşitli restoranlardan paket servis alarak bazı yemekleri denedim ve değişik mutfakları sizin için bulmaya çalıştım. Anadolu'nun dört bir yanındaki mutfakların önemli temsilcileri bu yazıda...
#Anadolu MutfağıKuru fasulye mi daha güzel yoksa pilav mı diye düşünerek yiyeceğiniz ancak ikisinin birlikteliğinden doğan o muhteşem lezzetle eriyeceğiniz kuru fasulye pilav dünyanın en iyi ikililerinden biri. En lezzetlilerini yiyebileceğiniz mekânlar ise hemen aşağıda.
#Kuru Fasulye"Çare iki teker..." Yıllardır bunu bilir bunu söylerim... İstanbul trafiğine başka türlü çözüm bulmak neredeyse imkansız. Meğer ‘turizm’ açısından da güzel bir yöntem imiş iki teker... Geçenlerde üç motosiklet kullanıcısı İstanbul’daki ‘Tarihi Yarımada’yı gezdik. Otomobillerin geçemediği, hatta yayaların bile kullanmadığı ara sokaklardan geçtik. Tarihi yerleri bir de scooter farkıyla gördük.
#Balat'ta Gezilecek YerlerTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#ÇiğköfteKültür Turizm Müdürlüğü 17-24 Mayıs Turizm Haftası için bir keyif haritası hazırlamış. İstanbul’da yapılacak keyifli işlerin bir listesini veriyorlar. Adalar’da bisiklete binmek, Yeşilköy sahilinde yürüyüş ya da ünlü AVM’lerden alışveriş güzel tabii, ama sözkonusu İstanbul olunca yetersiz ve sığ. Kanlıca’da yoğurt, Moda’da çayın ötesinde bir şeyler söylemek lazım.
Şimdi tam balık zamanı. Palamut geldi, lüfer geldi, yakında istavritle hamsi de boy gösterir tezgahlarda. Çinekop, çipura ve levreğe sıra gelir sonra. Mevsim sonbahar ya, günler de kısaldı aşikar, ama hálá geceler ılıman. Meyhanelerin masaları hálá dışarda. Şöyle oturup bir sonbahar akşamı tam balık yeme zamanı. Masada buharı tüten rakı bardakları, etrafta anason kokuları.
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.