Evde balık besleyen kişiler için akvaryum hesabı yapmak çok önemlidir. Balıkların sağlıklı ve kaliteli yaşayabilmesi için formüle uygun doğru bir akvaryum hesabı yapılması gerekir. Akvaryumda bir çeşit su canlısı beslemeyi düşünüyorsanız, edineceğinizin akvaryumun öncelikle kaç litre olduğunu belirlemeniz gerekir. Akvaryum litre hesabı nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AkvaryumModern sınıflandırmanın dördüncü alemi hayvanlar alemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayvanlar alemi bitkilerden farklı olarak yer değiştirebilen uyarılara cevap veren canlılardan meydana gelir. Bu canlılar besinleri vücutlarının içinde sindirirler. Aynı zamanda hayvanlar alemi çok çeşitli canlı türlerinden oluşur. Örneğin suda yaşayan canlılar ve karada yaşayan canlılar buna örnek olarak verilebilir. Yürüyen kedi balığı da bu canlı türlerinden sadece bir tanesidir. Yürüyen kedi balığı nedir, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, türleri nelerdir, nerede yaşar ve nasıl beslenir detayları ile derledik.
Güneşten kabuklarında canlı canlı pişen midyeler, kuruyan deniz yıldızları, sıcağa dayanamayıp can veren somon balıkları… Yüksek sıcaklıklar karadaki canlılar kadar suda yaşayan canlıların da yaşamını tehdit ediyor.
#Deniz CanlılarıÇözünürlük; fizik, kimya ve matalürji gibi bilim dallarında işlenen bir terimdir. Temelde benzer anlamlar taşıyan bu terimin açıklaması dahil olduğu bilim dalına bağlı olarak yapılır. Genellikle çözeltiyle birlikte işlenen çözünürlük konusu lise ve üniversiteye giriş sınavlarında da sorulur. Peki, çözünürlük nedir ve nelere bağlıdır? Sizler için tüm detayları derledik.
#Çözünürlük Nedir Nelere Bağlıdır?İstanbul Boğazı, turkuaz rengine büründü. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 'İstanbul'da bu daha çok bahar aylarında bilhassa mayıs ve haziran aylarında görülürdü bu durum. Ama işte böyle çok ender de olsa yılın belli dönemlerinde, çok kuvvetli poyraz olduğu zaman deniz su renginin değiştiğini görebiliyoruz' dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, 'Boğazdaki bu turkuaz olayları genelde yaz aylarında oluşurdu. Ama ilk defa kış ayında turkuaz olayı görüldü' ifadelerini kullandı.
#İstanbul BoğazıSu kirliliği, su kütlesi çevresel etkenlerden dolayı kirlendiği zaman ortaya çıkar. Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda fabrikalardan, arabalardan, hava kirliliğinden, çiftliklerden, kanalizasyonlardan ve arıtma tesislerinden su yoluna karışan kimyasallar da su kütlesini kirletir.
#Su Kirliliği Nedir Ve Nasıl Oluşur?Yıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaCanlıların bugünkü özelliklere sahip olmasında en önemli 10 büyük veya belirleyici etkenler, özellikler nelerdir, hiç düşündünüz mi? Canlı doğanın bu keşifleri olmasaydı, yaşam şüphesiz başka türlü olurdu veya bugünkü anlamda bir hayat da ortada olmazdı.
Ceviz ağacı, evcil köpek ya da atın bitkilerdeki karşılığıdır. Binlerce yıldır insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan ceviz, dünya üzerindeki en yararlı canlı türlerinden biridir. Hemen hemen her evin bahçesinde, kır kahvelerinde, sokak köşelerinde bir ceviz ağacına rastlamak işten bile değildir. Ceviz ağacı yakın bir ilişkinin simgesidir. İnsanlar o kocaman gölgesinden ve tadına doyum olmayan meyvesinden yararlanmak, yapraklarının salgıladığı zehirli buharın etkisiyle sinekleri uzaklaştırmak gibi amaçlarla ceviz ağacı dikerler.
Eymir Gölü’nün yüzeyinde ortaya çıkan müsilaja benzer görüntü ziyaretçileri tedirgin etti. ODTÜ EKOSAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, yüzeydeki tabakanın müsilaj değil, sudaki azot ve fosfat artışından kaynaklanan ‘siyanobakteri ve ipliksi alg büyümesi’ olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beklioğlu, “Bu durum da sudaki oksijeni azaltarak balık ölümlerine neden olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Meryem BeklioğluABD'nin Oklahoma eyaletinde görünen gizemli hayvanlar yerel halkı korkuturken, sosyal medyadaki yorum yağmurundan sonra yetkililer açıklama yapmak zorunda kaldı.
#Gizemli HayvanSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatDÜNYADA sınırlı bölgelerde yaşayan, Türkiye'de ise Doğu Karadeniz Bölgesi'nde görülen, Uluslararası Bern Sözleşmesi’nce türü koruma altındaki Kafkas semenderi, Kafkas şeritli semenderi ve Kafkas kurbağasının neslinin, yaylalarda kirlenen sulak alanlar nedeniyle tehlike altında olduğu belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bülbül, “Yapılaşmalar, atıklarla çevrenin ve su ortamlarının kirletilmesi hayvanları azalma stresine sokuyor ve üreme başarılarını olumsuz etkiliyor” dedi.
#KaradenizDÜNYADA sınırlı bölgelerde yaşayan, Türkiye'de ise Doğu Karadeniz Bölgesi'nde görülen, Uluslararası Bern Sözleşmesi’nce türü koruma altındaki Kafkas semenderi, Kafkas şeritli semenderi ve Kafkas kurbağasının neslinin, yaylalarda kirlenen sulak alanlar nedeniyle tehlike altında olduğu belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bülbül, “Yapılaşmalar, atıklarla çevrenin ve su ortamlarının kirletilmesi hayvanları azalma stresine sokuyor ve üreme başarılarını olumsuz etkiliyor” dedi.
#TRABZONKalamar, çeşitli şekillerde hazırlanacak sofralardaki yerini alıyor. Düşük kalorili bir deniz ürünü olan kalamara Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılıyor. Peki kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi...
#Kalamar NedirKöpekbalıkları kötü şöhretleriyle herkesin korkulu rüyası. Bir kolunu ve bacağını köpekbalığı saldırısında kaybeden Avustralyalı Paul de Gelder, köpekbalıklarını korumak için çalışıyor. Köpekbalıkları gerçekte ne kadar tehlikeli?
#Köpekbalığıİstanbul Üniversitesi tarafından Marmara Denizi'nde yapılan araştırmada, organik kirliliği seven denizkestanesi türünde aşırı artış olduğu tespit edildi. İstanbul Üniversitesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü, Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, "Bu durum biyoçeşitliliği değiştirebiliyor, biyoçeşitliliği düşürdüğünü görmekteyiz. Balık türlerinde bir azalma söz konusu. Her bir türün dengede olması lazım. Bu iyi bir durum değil" diye konuştu.
#Marmara Deniziİnsanlar başta olmak üzere tüm canlıların en önemli kaynağı su olmaktadır. Özellikle canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için suyun önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle suyun insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde faydası da oldukça çoktur. Peki, suyun canlılar için önemi nedir tüm detayları ile derledik.
Protista alemindeki canlılar nelerdir ve özellikleri nelerdir sürekli araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından sıkça rastlanmasından dolayı araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Protista alemindeki canlıları öğrenebilir ve özellikleri ile ilgili de bilgili olma imkanına sahip olabilirsiniz. Protista alemindeki canlılar ve özellikleri nelerdir? Protista alemindeki canlıların özellikleri ve örneklerini sizler için derledik.
Dünya üzerinde birçok değişik çeşidi bulunması ile beraber, kerevit balığı önemli türler içerisinde yer alır. Peki, Kerevit balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kerevit balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Kemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Ay'ın olmadığı bir gecede, sahilde yürürken dalgaların mavi ışık yaydığını görseniz ne düşünürdünüz? İlk başta görüntü biraz korkutucu gibi gelse de bu durum dünya üzerinde görülmesi gereken en müthiş olaylardan biri…
#BiyolüminesansKonya'nın Kulu ilçesinde önceki yıllarda 'artemia salina' bakterisi nedeniyle pembeye dönen Küçük Göl, bu kez kahverengiye büründü. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Akköz, “Küçük Göl’deki rengi meydana getiren siyanobakteri dediğimiz canlıların bir familyasıdır. Nostocales familyasına ait nodularia isimli üyesidir. Bu canlılar, belli dönemlerde sudaki azot ve fosfor girdisi yükselirse ortam sıcaklığı ve suyun sıcaklığındaki değişiklikler bu tür organizmaların çoğalmasına neden olur. Bu çoğalma sonucunda da suyun renginde değişiklik meydana getiriyor” dedi.
#KonyaOksijen canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Doğada bir oksijen döngüsü vardır ve bu döngü sürekli olarak belirli aşamalarla gerçekleşir. Oksijen döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir? Oksijen döngüsünün aşamaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim