Güncelleme Tarihi:
Dünyanın yaklaşık olarak %75'lik kısmı sudur. Su hem dünyanın hem de canlıların büyük bir kısmını oluşturur. Ayrıca insanlarda su oranı cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler ve günlük aktivitelere göre de değişkenlik göstermektedir.
Su Nedir?
İki Hidrojen ve bir Oksijen atomunun kovalent bağlar ile bağlanması sonucunda oluşan moleküle su adı verilmektedir. Kimyasal formülü ise H2O olmaktadır. Oksijen bir ametaldir ve 6A grubu elementidir. Hidrojen ise 1A grubunda bulunur ve metal olmayan bir ametal atomudur. Bu iki ametal arasındaki bağa ise kovalent bağ adı verilmektedir.
İki Hidrojen ve bir Oksijen atomundan oluşan suyun yapısı kutuplu bir yapıdır. Oksijen elektron paylaşımları içerisinde paylaşılan elektronları kendisine daha kuvvetli çekmektedir. Elektrona olan çekim Hidrojen atomuna göre daha fazla olmaktadır. Bu durum da suyun molekül değil, kırık bir yapıda olmasına neden olmaktadır.
Suyun Özellikleri Nelerdir?
Suyun sahip olduğu özellikler sebebiyle canlılara büyük yarar sağlamaktadır. Suyun canlılar için önemini bilmek için özelliklerini de bilmek oldukça önemlidir. Suyun özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Suyun kohezyon ve adezyon özelliğine sahiptir. Kohezyon özelliğine sahip olması kendi moleküllerinin çekim gücü sebebiyle dağılmadan kalmasına yardımcı olur. Adezyon özelliği sebebiyle ise çekim gücü de yüksek olmaktadır.
- Molekülleri arasında kohezyon kuvveti nedeniyle yüzey gerilimine sahiptir.
- Kılcal hareket özelliği suyun oldukça dar bir kanal boyunca yer çekimine karşı hareketini tanımlamaktadır.
- Yüksek erime ısısına sahiptir.
- Suyun buharlaşma ısısı yüksektir.
- Su yüzeyden başlayarak donmaya başlar. Pek çok kimyasal dipten yukarıya doğru donmaktadır. Suyun katı hali olan buz sıvı halinden daha hafif olması nedeniyle donma yüzeyden başlamaktadır.
Suyun Canlılar İçin Önemi
İnsanlar besin almadan günlerce hatta haftalarca yaşayabiliyor iken su olmadan sadece birkaç gün yaşayabilmektedir. Bu nedenle su başta insanlar olmak üzere tüm canlılarda büyük önem sağlamaktadır. Canlılarda hayat hücreden başlamakta, daha sonra doku, organ ve sistemde devam etmektedir. Canlılardaki biyokimyasal olayların tümü sulu ortamlarda gerçekleştirmektedir. Su sahip oldukları özellikleri sebebiyle de canlılar için önem taşımaktadır. Canlılarda suyun önemi şu şekildedir:
- Bir yaşama ortamı sağlar.
- Su temel besin maddesidir.
- Vücut sıcaklığını dengeler.
- Deriyi nemlendirir ve kurumasını engeller.
- Vücudun enerji ihtiyacını karşılar.
- Besinlerin rahat bir şekilde yutulmasını kolaylaştırır ve ağzın kuruluğunu önler.
- Vücuda alınan besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.
- Vücudun asitlik dengesini korumaya yardımcıdır.
- Vücuttaki toksin maddelerin atılması ve taşınmasını sağlar.
- Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Vücut içerisindeki metabolik süreçlerin gerçekleşmesini sağlar.
- Vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin çözünmesini ve taşınmasını sağlar.
- Eklemlerin birbirine sürtünmesini önler.
- Bitkilerin kökleri ile mineralleri almasını ve yapraklara taşınmasını sağlar.
- Su altı ekosistemde yaşayan canlıların oksijen almasını sağlar.
- Yeşil bitkilerin fotosentez yapmasını sağlar.
Suyun Canlılar İçin Önemine Maddeler Halinde Örnekler
Suyun canlılar için önemi oldukça büyüktür. Buna tüm canlılar için pek çok örnek vermek mümkündür. Suyun önemine örnekler şu şekilde verilebilir:
- İnsanlarda ve hayvanlarda vücut ısısını düzenleyen su toksinleri ve artıkları temizlemektedir.
- Hayvanlarda vücudun %60'ı su iken insanlarda %75'i sudur. Bu nedenle vücudun sağlıklı çalışması ve hayatta kalabilmek için suyun önemi çok büyüktür.
- Su altında yaşayan canlılar solungaçları ile suda çözünmüş oksijeni alarak yaşamını sürdürürler.
- Yeşil bitkilerin fotosentez yapmasına su yardımcı olmaktadır.