Birbirinden renkli ve birbirinden çok farklı niteliklere sahip olan pek çok balık türü bulunmaktadır. Bu balıklardan renkli olanları genellikle akvaryum balıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Gökkuşağı balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Gökkuşağı balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında tüm detayları derledik.
Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitHindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
#BuzullarBeslenmenin temel taşı ve vücudun en önemli kimyasal bileşeni olan su, sağlık ve vücut açısından önemli faydalar sağlıyor. İçtiğimiz suyun miktarı kadar sahip olduğu özellikler de sağlığımız için büyük önem taşıyor. Dışarıdan aldığımız sularda belirtilen pH değerleri suyun içerisinde bulunan hidrojen miktarına işaret ederken yüksek pH'a sahip sular daha çok oksijen tutuyor ve tazeliklerini daha uzun süre koruyor.
#İçme SuyuBeslenme ile kanser arasında yakın bir ilişki olduğu bilinmektedir. Daha önceki yıllarda her 100 kanser vakasından 30’unun beslenme ile ilişkili olduğu hesaplanmakta idi. Son 10 yılda bu oranın her 100 hastanın 60’ında beslenme ilgili yapılan hatalar nedeniyle kanser oluşumunun tetiklendiği düşünülmektedir.
#Alkali BeslenmeTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#DetoksAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#Sebzeİzmir’de Bayraklı sahilinde başlayan ve kentte ağır bir kokuya neden olan balık ölümleri günlerdir şehrin farklı noktalarında da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ölü balıkları gece - gündüz karadan ve denizden toplamasına rağmen denizdeki ölü balık miktarında azalma yaşanmazken, su ve balıklardan numune alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, elde edilen analiz sonuçlarını açıkladı.
#İzmirEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuTürkiye’nin lider kişisel bakım ve temizlik şirketi Evyap, sabunla başladığı hikayesine yaklaşık bir asırdır vizyoner ve inovatif yaklaşımıyla devam ediyor. Bakım ve temizlik sektörüne Duru, Arko, Activex, Emotion, Blade, Evy Baby, Baby One gibi güçlü markalar kazandıran Evyap, şimdi yepyeni bir kategoriye imzasını attı.
#Sponsorlu İçerikAçıldıklarından bu yana şehirdeki favorim Tatar Salim. Bu sevgimin arkasındaysa dönerin tadını beğenmemin ötesinde, incelikli şeyler yatıyor. Ataşehir ve Kadıköy Çarşı’dan sonra Caddebostan’da yeni açtıkları mekân vesilesiyle kurucusu Korhan Köserecep ile buluştum.
#Ebru ErkeKusursuz ve sağlıklı bir cilde sahip olmanın sırrı, doğru bir cilt bakım rutininden geçer. Ancak unutmamız gereken önemli bir ayrıntı var. O da her mevsim farklı cilt bakım ürünlerine ihtiyaç duyduğumuz... İlkbaharın enerjisini hissetmeye başladığımız bu günlerde de kullandığımız bazı ürünleri raflara kaldıracağız. Çünkü artık cildimizi canlandırma ve tazeleme zamanı...
#Süheyla BuyrukçuGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZİliç’teki altın madeninde kayan milyonlarca metreküp toprağın kamyonlarla taşınmasının mümkün olmadığını söyleyen doğa bilimci Prof. Kantarcı, “O bölgenin üzerine havadan sönmüş kireç dökerek kütledeki kimyasalları hapsedelim. Ardından karaçam dikelim, hayvanlar için de mera haline getirelim” dedi.
#İliçErzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat tarihinde meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan 9 işçiyi arama faaliyetlerinin heyelan riski nedeniyle durdurulmuştu. Yaşanan facia sonrası tutuklanan şirket çalışanlarının ifadeleri ortaya çıktı. İfadelere göre, önceden belirtiler verdi ve maden sahasında 1 gün önce dinamit patlatıldı. Çalışanlardan Soysal Doğan ise ifadesinde, 'Çatlakları kontrol ederken alanın hareketlenmeye başladığını fark ettim ve alandan koşarak uzaklaştım. Alan komple kaymaya başladı, kendim güvenli bir alana gittim.' dedi. Raporlamadan sorumlu Kanadalı Jain Ronald Gulle ise , 'Amerika’daki merkeze bu durumu saat 11.00’de bildirdim. Bana 2022 yılı Ağustos ayında 8 metre olması gereken yüksekliğin geçildiği bildirildi. Olay günü sahaya çıktığımda küçük çatlaklar gördük.' ifadelerini kullandı.
#ErzincanSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, kadın hayatının neredeyse üçte birini kaplayan menopozun bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu söyledi. Menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimlerin, vajinal duvarın daha ince, daha kuru, daha az elastik ve daha yangılı olmasına neden olduğunu belirten Karas, “Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında ağrı, menopoz döneminin önemli sorunlarından biridir. Yüzde 27–55 arasında görülebilir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi, idrar kaçırma gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. İdrar kaçırma sorununda vajina içinde, idrar kanalı etrafında yer alan kollajen yapısının güçsüzleşmesi sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda özellikle ‘Stres Üriner İnkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz, öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artmasıyla idrar kaçırma görülmektedir” dedi.
#1