Su Kaynakları haberleri sayfasında Su Kaynakları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13751 Su Kaynakları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman BakanlığıDünyanın bir bölümü hâlâ su kaynaklarına ulaşmada zorluk yaşarken geri kalanında su tüketimi trend oldu. Herkesin elinde, çantasında bir su şişesi var artık. Ünlü markaların tasarladığı rengârenk mataralar, içinde de aromalı sular... Su içmek sağlıklı yaşamanın yanında havalı görünmenin de bir yolu oldu.
#Su KaynaklarıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Böyle giderse çok uzak değil, 10 yıl içinde küresel su kıtlığı yaşanabilir. Kaynaklarımızı daha verimli kullanmak zorundayız. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğimizi bu çerçevede günümüz şartlarına göre düzenledik. Resmi Gazete’de yayımlandı” dedi.
#Bakan KurumÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca, su kaynaklarının korunması ve daha verimli kullanılması amacıyla içme ve kullanma suyu arıtma tesisi sayısı 570'ten 620'ye çıkarılacak. Büyükşehir belediyelerinin haricindeki yerlerde, il bazında su kanalizasyon idarelerinin kurulması için mevzuat düzenlemesi yapılacak. Arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının yüzde 2'ye ulaştırılmasına yönelik havza bazında planlama yapılacak.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıSu kaynaklarıyla ilgili bir rapor hazırlayan Antalya Kent Konseyi, Antalya’nın kişi başına düşen aylık kullanılabilir su miktarının 8 ton civarında olduğuna dikkat çekerek, korunması gereken su kaynakları için makro planlama çağrısında bulundu.
#Su KaynaklarıYarın meydana gelecek dolunay nedeniyle zihinsel enerjimiz yükselebilir ve aklımız karışabilir. Aynı zamanda iletişim konularında önemli gelişmelere şahit olabiliriz. Hayal kırıklıklarına açık olduğumuz bu dönemde yaratıcı faaliyetler bize iyi gelebilir. Dünyadaysa iletişim skandallarının yanı sıra denizlerle, su kaynaklarıyla ilgili gelişmeler yaşanabilir.
#Dinçer GünerGolan Tepeleri, sadece askeri ve stratejik bir öneme sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda su kaynakları, uluslararası ilişkiler ve bölgesel güvenlik açısından da kritik bir rol oynamaktadır. Bu sebeplerle, bölgedeki hakimiyet ve geleceği, Orta Doğu'nun genel barış ve güvenlik durumu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. İşte, İsrail'in vazgeçemediği Golan Tepeleri hakkında detaylı bilgiler ve harita üzerindeki konumu hakkında detaylar
#GolanBaraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 564 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temiz su kaynaklarına erişim bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak gelişme telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#Tekirdağİsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanlarıYozgatlı ‘misafir işçi’ torunu Dr. Mehmet Atila. İlkokul müdürü “Sen başaramazsın” diyerek onu meslek eğitimi yapanların gittiği ‘Hauptschule’ye göndermek istedi. Ailesi buna itiraz etti. Mehmet de müdürü dinlemedi. Karşılaştığı ayrımcılığa, dışlamalara, ön yargılara aldırış etmeden tüm zorlukları aştı ve sonunda plastik cerrahi uzmanı oldu. Doktor olduktan sonra da mücadeleyi bırakmadı. 2011’den bu yana her yıl belli süreliğine Afrika ülkelerine giderek yaşam sevinçlerini kaybeden çocukları ücretsiz ameliyat etti. Afrikalı çocukları yaşama bağlayan ‘Türk kurtarıcı’ oldu.
#AlmanyaBaşkentte yüzde 45’lik bir alanda tarım yapıldığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, işlenen tarımsal arazilerin son 19 yılda yüzde 15 azaldığına dikkat çekti. Atar, “Ankara’da tarımın gelişmesi için öncelikle şehirdeki tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
#AnkaraSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı tedbir almalıyız. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz” dedi.
#La NinaSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı tedbir almalıyız. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz” dedi.
#Karİç Anadolu havzasında iklim değişikliği ile kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların oluşumuna değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların birçoğunun oluşumdan önce meydana gelen fiziki belirtilere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
#Obrukİç Anadolu havzasında iklim değişikliği ile kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların oluşumuna değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların birçoğunun oluşumdan önce meydana gelen fiziki belirtilere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
#İç AnadoluTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTüm dünya Neptünyen Ay tutulmasının etkilerini güçlü bir şekilde hissedecek. Toplumsal travmaların tetikleneceği tehlikeli bir tutulma bu. Denizler ve sularla ilgili olaylar ortaya çıkabilir. Ayrıca halk sağlığını, psikolojisini bozacak açıklamalar, dolandırıcılar, sosyal yardımlar gündemde olabilir. Türkiye’yse diğer ülkelerle ilişkilerine dikkat etmeli.
#AstrolojiPlastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#Sağlıkİstanbul'da meydana gelen yağışlar sonrası İstanbul baraj doluluk oranları 27 Ağustos 2024 itibarıyla kontrol ediliyor. İstanbul'da artan sıcaklıklar, şehri su kaynakları açısından endişelendiren bir durum yarattı. 27 Ağustos Salı günü ise İstanbul halkı yağan yağmurun ardından rahat bir nefes aldı. Yağışın ardından İSKİ baraj doluluk oranları da kontrol edilmeye başlandı. Peki, İstanbul barajları yüzde kaç dolu? İşte 27 Ağustos barajlardaki son durum verileri!
#İstanbul Baraj Doluluk OranlarıÜlkemizde pek yanlış kanaat ve slogan vardır: “Namütenahi zenginlikleri olan, gümrah; yani bereketli bir ülke.” Bu tamamıyla yanlıştır. Türkiye’nin ne Kuzey Avrupa ülkeleri kadar bereketli ve gümrah ormanları vardır ne de ABD ve Avrupa’daki birçok ülke kadar zengin su kaynakları bulunur. Türkiye’nin yaylaları, ormanları, bozkırı hepsi planla kullanılır. Ziraatta iyi planlama yapmadığımız ve menfaat sahipleri bunu dinlemedikleri için Çukurova tarımı batmıştır. Dolayısıyla bereketin ortasında aç kalmak istemiyorsak birtakım planlamalara dikkat etmeli, bazı tedbirler alarak arazi ve kıyı yağmasını önlemeliyiz.
#TürkiyeTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekolteyi bu yıl 2,8 milyon ton, domateste de geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekolteyi 6,1 milyon ton beklediklerini söyledi. Yumaklı, "Bazı sanayicilerimizin ürün alımında problem çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte bunları tespit ettik ve gerekeni yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere ürün alımıyla alakalı salça fabrikalarıyla da iki bakanlık olarak görüştük. Şu an için büyük bir sorun beklemiyoruz; ama çok yakından takip ediyoruz" dedi.
#RekolteTEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yürütücülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması başvuruları 01 Eylül tarihine kadar devam ediyor.
#TEKNOFESTİstanbul baraj doluluk oranları temmuz ayı itibarıyla kontrol ediliyor. İstanbul'da artan sıcaklıklar, şehri su kaynakları açısından endişelendiren bir durum yarattı. Temmuz ayının kavurucu sıcakları ve azalan yağış, barajlardaki su seviyelerini etkiledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 22 Temmuz 2024 tarihinde, şehrin su kaynaklarının durumuna dair güncel bir rapor yayınladı. Rapora göre, İstanbul barajlarının doluluk oranı %70'in altına indi. Şehrin su kaynaklarının durumu, artan sıcaklıkların devam etmesiyle birlikte yakından takip ediliyor. İSKİ, vatandaşların su kullanımında tasarruf etmeleri için uyarılarda bulunuyor. Peki, İstanbul barajları yüzde kaç dolu?
#Barajlardaki Son Durum