SU ZENGİNİ ANTALYA'NIN KAYNAKLARI KORUNMALI

Güncelleme Tarihi:

SU ZENGİNİ ANTALYANIN KAYNAKLARI KORUNMALI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2019 11:06

Su kaynaklarıyla ilgili bir rapor hazırlayan Antalya Kent Konseyi, Antalya’nın kişi başına düşen aylık kullanılabilir su miktarının 8 ton civarında olduğuna dikkat çekerek, korunması gereken su kaynakları için makro planlama çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent Konseyi, kenti su kaynakları bakımından değerlendiren bir rapor hazırladı. Antalya’nın su potansiyelinin Türkiye’nin aksine yüksek olduğunun belirtildiği raporda, içme ve kullanma suyu kaynaklarının korunması için alınması gereken önlemlerden de bahsedildi.
Antalya’da ucuz, temiz ve güvenilir su temin edilebilme potansiyelinin ihtiyacın çok üzerinde olduğuna işaret edilen raporda, kaynak kullanımıyla ilgili bir gelecek projeksiyonu çizildi: “Türkiye, kişi başına düşen bin 519 m³/yıl kullanılabilir su miktarı ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Antalya’da ise 2018 yılı nüfus verilerine göre kişi başına düşen aylık kullanılabilir su miktarı 8.06 ton civarındadır ve su zengini olarak sınıflandırılabilir. Antalya havzasında toplam 16,21 milyar m³/yıl kullanılabilir su potansiyeli bulunmaktadır. Kentin 2050 yılı için içme suyu ihtiyacı 250 bin m³/yıl olarak düşünülürse, kentsel su talebi havzanın su potansiyelinin yüzde 15’i kadardır.”

Haberin Devamı

SU ZENGİNİ ANTALYANIN KAYNAKLARI KORUNMALI

KAYNAKLARA KORUMA

Antalya’nın su kaynaklarının korunması için gerekli önlemlerin sıralandığı raporda, “Bölgede su bilgi sistemi kurulmalı ve bir veri tabanı geliştirilmeli. Su kaynaklarının mevcut ve potansiyel kullanımları belirlenmeli. Kentteki su kaynaklarının yönetimi makro ölçekte planlanmalı. Su kaynaklarının korunması ile ilgili kararlar imar planlama çalışmalarına aktarılmalı. Su kaynaklarının yapılaşma ve kirlenmeye karşı korunmasında yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Halk içme ve kullanma suları hakkında bilgilendirilmeli. Ambalajlı suların denetimi sık aralıklarla yapılmalı. Apartmanlara takılan arıtmaların insan sağlığına etkileri bilim çevresince incelenmeli” denildi.

SU ZENGİNİ ANTALYANIN KAYNAKLARI KORUNMALI

SU YÖNETİMİ PLANLANMALI

Yer altı ve yer üstü su kaynakları bakımından zengin olan Antalya`nın bu alanda envanterinin çıkarılarak kapasitesinin, kalitesinin ve su yollarının belirlenmesine olan ihtiyacı gündeme getiren Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, bunun için ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde çalışma yapmasını istedi. Kurt, ekolojik, kentsel, tarımsal ve endüstriyel su taleplerinin karşılanmasına devam edilebilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli su yönetimi planlarına ihtiyaç olduğunu belirterek şu öneride bulundu: “Antalya için önemli su kaynaklarından biri olan Karacaören Barajı’nı besleyen üst havza ve baraj gölündeki kirlilik faaliyetleri henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Barajda çok yönlü inceleme ve değerlendirmelere ihtiyaç var.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!