Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da sit alanlarının ve tarım arazilerinin koruma alanı ilan edilerek statülerinin belirlenmesi, su kaynakları için de koruma ve denetim ihtiyacını gündeme getirdi. İçme suyu ihtiyacının yeraltı sularından karşılandığı Antalya’nın merkez ilçelerindeki kaynakları koruma alanı ilan eden Devlet Su İşleri (DSİ), ilçelerdeki kaynaklar için de tespit ve koruma çalışmaları başlattı. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinden oluşan Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu’nun kent genelinde yaptığı çalışmada ise, su kaynakları ve koruma alanları açısından imar aflarının doğuracağı sakıncalar belirtildi.
KAYNAKLARA KORUMA
Antalya Su Ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASAT) Havza Koruma Kontrol Çalışmaları kapsamında merkez ilçelerin içme suyu ihtiyacını karşılayan Duraliler kuyuları, Termessos Kırkgöz kuyuları ile Gürkavak, Yemişpınarı, Tekirpınarı, Doyran ve Boğaçay kaynaklarında tespit ve koruma çalışmaları başlatıldı. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Antalya İli İçme Suyu Kaynakları Koruma Alanları’ tespitinde yer alan Yağca, Bıyıklı, Aşağıoba ve Varsak düdenlerinin bulunduğu alanlar da, mutlak koruma alanı olarak koruma altına alındı.
HASSAS ALANLAR İÇİN TEL ÖRGÜ
Antalya’da birincil öneme sahip 83 su kaynağının da merkezdeki kaynaklarda uygulanan yöntemlerle koruma alanı ilan edilmesi için tespit çalışmalarının başladığını duyuran ASAT’ın konuyla ilgili açıklamasında, “Yeraltı sularını kirlenmeye ve bozulmaya karşı korunmak için tüm ilçe ve mahallelerin içme suyu tüm kaynak ve mutlak koruma alanlarının tespitleri yapıldı. Su kaynaklarının beslenim havzalarının sınırları belirlenip kirlenmeye karşı hassas bölgeler tespit edilerek yeni koruma alanları oluşturuluyor. Bu alanların tel örgü ile çevrilerek koruma altına alınması için çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.
YASAĞA RAĞMEN SONDAJ YAPILIYOR
Antalya’da mutlak koruma alanları olarak belirlenen akarsu ve yer altı sularında alınması planlanan tedbirlerin kağıt üzerinde kaldığını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Keleş, “Devlet Su İşleri’nin Antalya’da yıllardır sürdürdüğü çalışmayla su kaynaklarının korunması için yapılması gerekenler belirlendi. Antalya’da bulunan yeraltı su kaynaklarının koruma altına alınmasına karar verildi ve sondaj açılması yasaklandı. Ancak bu önlemler kağıt üzerinde kaldığı için yasak yokmuş gibi kuyular açılmaya devam ediyor. Denetimlere yakalanmamak amacıyla kuyular hafta sonları açılıyor” şeklinde bilgi verdi.
YERALTI KAYNAKLARI İÇİN ÖNLEM
Korkuteli’nden başlayarak Antalya’nın çeşitli bölgelerinde halkı bilgilendirmek için toplantılar düzenlemeye başlayacaklarını duyuran Keleş, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından hazırlanan Antalya İçme Suyu Kaynakları Raporu’nda sıralanan koruma tedbirlerinden şöyle bahsetti: “Korkuteli, Elmalı, Bucak ve Döşemealtı’nda yapılan tarım ve hayvancılık atıkları denetlenmeli. Yeşilbayır ve Yeniköy’de çıkan suyun dış etkenlenden korunması sağlanmalı. Şehir şebekesine şişelenebilecek kalitede su sağlayan Boğaçay kuyularının da bölgedeki çalışmalarla kirlenmesi engellenmeli.”