Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İSO Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısına katıldı. Yumaklı, “Üretim yapan çiftçilerimize kullandıkları tarımsal kredilerde yüzde 15 ilave faiz indirimi sağlıyoruz. Böylece gerekli diğer koşulları da sağlayan üreticilerimiz kredilerinde yüzde 100 faiz indirimine erişebiliyor“ dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, “Türkiye’de kişi başına bin 313 metreküplük su kapasitesi var. Hiçbir şeye dokunmayıp bu şekilde devam ederse 2,5 katrilyonluk su ile yatırımını olan bir ülkenin 2030’lu yıllarda su fakiri olması muhtemel. Bunu durduramayız ama yönetebiliriz” dedi.
#İbrahim YumaklıKandil gecesi, kandil mesajları ve ibadetlerle hatırlanacak... Siz de sevdiklerinize göndereceğiniz bir kandil mesajı ile yakınlarınızın kandilini kutlamak için beğendiğiniz mesajı sevdiklerinize yollayın. Resimli Mevlid Kandili mesajları ve sözleri, bu anlamlı günde sevdiklerini ve akrabalarını unutmadığını hatırlatmak isteyen Müslümanlar tarafından araştırıyor. Kandil günleri sadece ibadetlerin yerine getirildiği günler değil, sevdiklerimizin yanında olabilmek için güzel fırsat olarak biliniyor. Instagram, WhatsApp ve telefonlarının SMS bölümlerinden “Hayırlı Kandiller” mesajları göndermek isteyenler yeni, farklı, dualı, hadisli, resimli ve sözlü Kandil mesajları seçeneklerini araştırıyor. Sizde eş, dost ve aile fertlerine göndereceğiniz Mevlid Kandili mesajlarıyla onların bu özel gününü kutlayarak yanlarında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. En farklı ve en güzel “Hayırlı Kandiller” mesajlarını sizler için derledik. İşte, 2023 Kandil mesajları ve sözleri
#Mevlidİznik Gölü, alg patlaması nedeniyle turkuaz renge büründü. Fotosentez ile beslenen siyanobakterinin göl dibinde yeterli oksijen olmaması nedeniyle yüzeye çıktığını belirten Bursa Uludağ Üniversitesi'nden (BUÜ) Prof. Dr. Taner Yonar, "İnsani kaynaklar burada ana etken. Tarımsal kaynaklardan gelen bir kirlilik yükü söz konusu" dedi. Yonar, "Bu kaynakları korumamız; olmazsa olmazımız. Eğer korunmazsak, her şey çöker. Bursa'da çevre mühendisleri odası bir rapor yayınladı. Yüzde 72'sini tarım kullanıyor. Özetle su yoksa açız" diye konuştu.
#BURSATarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarladan rafta oluşan fiyat farkına karşı, gündelik tüketimde yeri olan sebze-meyve ürünlerinin tüketilen yerlere yakınlığını sağlamaları gerektiğini söyledi. Yumaklı, bu amaçla Balıkesir Gönen'de dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgesini kuracaklarını belirterek, "Bütün büyük şehirlere çok hızlı bir biçimde orada üretilen ürünlerin sevki söz konusu olabilecek. Tarımdaki en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesinin enerji olduğunu düşünürsek sadece turizm amaçlı kullandığımız jeotermal enerjinin tarımda enerji oluşturmakta kullanılması bize çok ciddi bir maliyet avantajı da sağlayacak" dedi.
#İbrahim YumaklıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki "İstanbul için özetle 5,8 milyon bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli. 4'te 1'i riskli. İlk etapta yıkılabilecek olan yapı ne kadar 600 bin civarında. 7 ve üzeri depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. 600 bin konut İstanbul'da yıkılacaksa her sokakta 2 bina yıkılsa her şey durur. İstanbul böyle olursa kocaman hapishaneye döner" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÖZKAN Akgün, yalnızca bir ziraat mühendisi değil, aynı zamanda Ödemiş’in de içinde yer aldığı Küçük Menderes Havzası’nda tarım ve gıda sektörünün adeta nabzını tutan bir entelektüel... Bölgede ne var, ne yok, bütün olan biteni kendisine rahatlıkla sorabilirsiniz... Özkan Akgün’le uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz söz konusu. Ödemiş ilçesinin tarım ve gıda vizyonunu içeren bir dosya çalışması yapacağımızı söyleyince de çok mutlu oldu. Çünkü Özkan Akgün zaten ne zamandır, ilçenin büyük tarımsal potansiyelinin kamuoyunda tam anlamıyla bilinmemesinden samimi üzüntü duyduğunu dile getiriyordu. Şimdi gönderdiği açıklamayı hep birlikte dikkatle okuyalım...
#1Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bakanlık tarafından Meclis’e sunulan son düzenlemeyle orman yangınlarında hayatını kaybedenlere şehitlik ünvanı verileceğini belirterek "Bu son düzenlemeyle yangınlarda hayatını kaybeden 105 vatandaşımıza şehitlik unvanı verilmiş olacak" dedi.
#Vahit KirişciSon yılların en yağışsız kışını yaşadığımız şu günlerde su sıkıntısı riski kendini gösterdi. Önümüzdeki günlerde susuz kalmamak için herkese görev düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, hem merkezi ve yerel yönetimleri hem de vatandaşı uyardı, tasarruf yollarını Hürriyet’e anlattı...
#KuraklıkTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlattık. Bu kapsamda, ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sıfır İsraf’ temasıyla tüm canlılar için hayati önemde olan suya dikkat çekeceğiz” dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlattık. Bu kapsamda, ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sıfır İsraf’ temasıyla tüm canlılar için hayati önemde olan suya dikkat çekeceğiz” dedi.
#Vahit KirişciTARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Türkiye'de tüketilen suyun yüzde 23, yüzde 25'lik kısmı içme suyuna harcanmaktadır. Hedeften esas kullanıcıya ulaşana kadar yüzde 70'lerin üzerinde kayıp ve kaçağın olduğu illerimiz var. Bunlar artık bize yakışmıyor. Bizim hızla bu oranı aşağılara çekmemiz, kayıp ve kaçakları mutlaka önlememiz gerekiyor" dedi.
#AnkaraTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçen yıl 296 milyarlık tarımsal varlığın sigortalandığını belirterek, ''Devlet olarak verdiğimiz destek 13,7 milyar lira. Çünkü kamu, yüzde 67 ortalamayla destek sağladı. Bitmedi 13,6 milyar liralık da hasar ödemesi yaptık. 2022'de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalanmış oldu'' dedi.
#Vahit KirişciTARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "2002 yılında tüm Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolardı. Sadece tarım değil, tekstilinden sanayisine ve bütün üretmiş olduğumuz her şey toplam 36 milyar dolardı. Şimdi yaklaşık 254 milyar doları buldu. Tarım ürünleri ihracatı da 30 milyar doları bulmuş oldu. Allah izin verirse gelecek yıl bunu 36 milyar dolara çıkarmış olacağız" dedi.
#AnkaraÖNÜMÜZDEKİ şubat ayında İzmir İktisat Kongresi 100 yıl sonra yeniden toplanacak. Kongrenin hedefi 2123’e kadar gelecek yüzyıla yol haritası olabilecek kararlar almak. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcileri aylardır toplanıp izlenmesi gereken politikaları tartışıyor. Önerileri taslak haline geldi. Son halini şubattaki kongrede alacak. Belki de gelecekte 100’üncü Yıl İzmir Kararları olarak anılacak taslak kararlardan tarım kesimini ilgilendirenlerine göz attım. Uygulanması mümkün pek çok somut öneri olması ciddi çalışmalar yapıldığını gösteriyor. Kendi kendine yeten, dışa bağımlılığı olmayan bir tarım hedefleyen taslak kararlardan bazıları şöyle:
#1Ankara'ya içme suyu sağlayan 6 baraja gelen su miktarı, 1 yıl öncesine göre yaklaşık 2 kat arttı ve su seviyesi 30 Eylül itibarıyla yüzde 34,94'e ulaştı. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, barajlarda son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşılsa da tasarruflu su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.
#ASKİDünya farklı kıtalarda kuraklık ve sellerle boğuşurken, su krizi, savaş ve enflasyon gündeminin gölgesinde sessizce ilerlemeye devam ediyor. UNICEF’e göre, 2040 yılında 600 milyon çocuğun, su kaynakları son derece sınırlı bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden ise Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, “20 yıl içinde ‘su sıkıntısı’ çeken ülkeler sınıfından çıkıp ‘su fakiri’ ülkeler sınıfına gireceğiz” dedi.
#KuraklıkAŞIRI sıcak öncüsü günlerde İzmir’in gündemi hemen oluşur: “Körfez kokuyor”, “Suyumuz ne durumda?” Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’a başvurdum. Önce suyla ilgili özet:
#1