Gazeteci - yazar Serdar Korucu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi mülteci gemileri üzerine dünya literatürünü ve Türkiye’de yayımlanan gazete ve dergileri tarayarak konuyla ilgili Türkçedeki en kapsamlı çalışmaya imza attı: ‘Türk Basınında Yahudi Mülteciler: 1938-1945’.
#Serdar KorucuO gemiden sadece tek bir insan sağ çıktı: David Stoliar. Bu, onun hikayesi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Romanya’dan Filistin’e doğru umuda yolculuk yapan 769 Yahudi’nin Karadeniz’in soğuk sularına gömülmesiyle sonuçlanan Struma olayı, yazar Aaron Nommaz’ın son kitabına konu oldu. Nommaz’la ‘Vicdanları Sorgulatan Hikaye: Struma’yı ve dönemin suçlularını konuştuk.
#Struma Gemisiİkinci Dünya Savaşı yıllarında, ülkelerindeki zulüm ve Holokost’tan kaçan 768 Yahudi'nin bulunduğu "Struma" adlı geminin, 24 Şubat 1942'de Karadeniz'in uluslararası sularında batırılmasının yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.
#Struma Gemisi2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan 'Struma' adlı geminin Karadeniz'de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 73. yıldönümünde hayatını kaybeden 768 Musevi vatandaşı için ilk kez devlet düzeyinde düzenlenen resmi törenle anıldı.
12 Aralık 1941’de Nazilerden kaçan 773 Yahudi’yi Filistin’e götürmek için Romanya’nın Köstence Limanı’ndan yola çıkan Struma gemisinin rotası yolda yaşadığı iki makine arızası nedeniyle İstanbul’a çıktı. Dönemin hükümeti İstanbul Limanı’nda demirleyen gemi 69 gün sonra romörkörlerle çekilerek Karadeniz’de kaderine terk edildi. Sovyet SC 213 denizaltısı gemiyi 24 Şubat 1942’de torpille batırdı. 16 yaşındaki David Stoliar haricindeki tüm yolcular ve mürettebat hayatını kaybetti. Facianın 72. yılında, aralarında işadamı İshak Alaton, Avukat Cem Murat Sofuoğlu, Apoyevmatini Gazetesi’nin sahibi Mihail Vasiliadis, Prof. Dr. Samim Akgönül, İngiliz ve İsrail Başkonsolosluğu yetkililerinin de olduğu bir grup Kabataş’tan kalkacak bir motorla Karadeniz’e açılacak ve Struma kurbanları için denize çelenk bırakacak.
Esad acaba Türkiye'yi savaşa çekmeye mi çalışıyor, yoksa bu bombalar bir hata sonucu mu düştü? Bu soruların yanıtları ne olursa olsun, Ankara son olayı bir savaş nedeni olarak görmediğini gösterdi. Tabii bu tip "kazalar (!) " devam ederse, o zaman iş çığrından çıkar ve Tampon Bölge dahil,tüm önlemler devreye girer.
KÖŞEMİZDE yer alan “Struma gemisi için kim özür dilesin?” (12 Eylül) yazısı ile Taha Akyol’un aynı günkü Struma ve Boraltan Köprüsü üzerine yazdıkları kamuoyunda yankı uyandırdı. Özellikle bu konu, sosyal medyada ilk 10 yazı içinde yer aldı. Nazi zulmünden kaçan 768 Yahudi’nin bulunduğu gemiyi Karadeniz’de Stalin mi batırmıştı? Aras Nehri’nde 148 Azeri Türkü neden kurşuna dizilmişti?
‘ARAÇ muayenede tezgâh’ (24.8.2012) başlıklı şikâyetini ileten eski milletvekili Uluç Gürkan’a TÜVTURK’tan yanıt geldi. “Bunları ben kafamdan yapmıyorum, bakanlık talimatına göre yapıyorum” diye özetlenebilir. Bakanlığa sorsak AB kuralları diyecekler. TÜVTURK bir yerde haklı olabilir ama bu denetimlerin sonucu vatandaşa ağır geliyor.
Tahsin İşbilen ve ekibi tarafından hazırlanan ’Asya Minör... Yeniden’ adlı belgesel, Atina’daki gösterimi sırasında ayakta alkışlandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçarak Midilli, Sisam ve Meriç’ten geçip Türkiye’ye sığınan Yunanlı komünist Partizanlar’ın hikáyelerini anlatan belgesel, neredeyse hiç bilinmeyen bir dönemi aydınlatıyor.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından yapılan açıklamada "Suriye'de meydana gelen ve Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren bazı unsurlarca yürütülen provokatif eylemler dikkatle takip edilmiş ve edilmektedir. Bu eylemlere yönelik gerekli önlemler alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik yapılan bu eylemlere hiçbir şekilde izin verilmeyecektir" denildi.
#MSB