Modern çağın stresli yaşam tarzı sindirim sistemimizde emilim bozukluğu sebebi olarak hem mide hem de ince bağırsak düzeyinde dejenerasyona neden oluyor. Kronik hastalıkların neredeyse tamamında mide ve bağırsak emilim bozukluğu görüldüğünü kaydeden Uzman Doktor Dinçer Erdinç, özellikle diyabet, kalp damar, hipertansiyon, romatizma, fibromiyalji ve anksiyete bozukluğu gibi son yıllarda hızla artan hastalıklardan mustarip olan hastaları uyardı.
#Sindirime İyi Gelen BitkilerSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciANİ gelişip yıkıcı etkileriyle toplumda panik yaratan, olağan yaşam düzenini bozarak maddi ve manevi mağduriyetlere neden olan, bazen de toplumun yanıt verme ve uyum sağlama kapasitesini aşarak dış yardım gerektiren doğal ya da insan kaynaklı olaylara ‘afet’ deniyor. Dünya genelinde birbirinden farklı ve çok sayıda afet türü tanımlanmış olup etkiledikleri hedef toplumlar, önlenebilir olmaları, hasar dereceleri, sonuçları ve tüm olanakların değerlendirilerek karşı konulabilmesine bağlı olarak değişen boyutlarda fiziksel, ruhsal, sosyal, kültürel ve ekonomik kayıplara uğruyor.
#1Tıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıYeme alışkanlıkları insanın metabolizmasını doğrudan etkiler. Bu nedenle kronik bir hale gelmiş kabızlık sorunu yaşıyorsanız hayatınızdan bazı yiyecek ve içecekleri uzaklaştırmanız gerekebilir. Özellikle de gazlı içecek çok tüketen kişilerin en merak ettiği konular arasında ise, Kola kabız mı yapar yoksa ishal mi tüm detayları ile derledik.
Doğduğu günden itibaren ise fiziksel olarak tüm vücut, organlar, damarlar yıpranır ve hücre yenilemesi gerçekleşmez. Yıllar geçtikçe insanın vücudunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu hastalıkların bir kısmı yaşa bağlıdır bir kısmı ise kişinin kalitesiz yaşam şekli, kötü alışkanlıkları veya sağlığa erişim olanaklarının yetersizliğinden ileri gelir. Aslında kişilerin temel bazı kurallara uyması bile sağlıklarına ciddi anlamda olumlu katkı sağlayacaktır. Bunlardan birisi de "kaliteli ve yeterli gece uykusudur." Fakat pek çok kimse uykuya dalmakta zorluk yaşar, kesintisiz uyuyamaz ve elbette bu sorunu için çareler arar. İşte, 11 saniyede uyuma yöntemi nedir, nasıl yapılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#11 Saniyede Uyuma YöntemiÇocuk olmasına niyetlenen her çiftin ilk ilişkide bunu başarma şansı çok azdır. Böyle bir beklenti içine girilmemeli. Korunmayı bıraktıktan sonra gebelik görülmesi sıklıkla birkaç ay alır. Bir yıl geçmesine rağmen çocukları olmayan çiftlerin oranı %15’tir, yani yaklaşık her on çiftten 1 ya da 2’sinde gebelik görülmez. Bir diğer ifadeyle, çoğu çiftin bir yıl içinde çocuğu olacaktır, endişe etmeyin. Olmaması durumunda bir tedavi arayışına girilebilir. Peki, gebelik olsun diye sadece beklemek yeterli mi yoksa bazı önlemler de alınmalı mı? Tabii ki sperm kalitesini bozacak bir durum söz konusu ise bundan kaçınmak kaliteli bir sperm çıkışı için çok önemlidir.
#KısırlıkTürkler de hamam geleneği çok eskilere dayanmaktadır. Bugün artık bu geleneği devam ettirmek nerede ise imkansız hale gelmiştir. Fakat benzer nitelikteki sauna alışkanlığı ise artış göstermektedir. Bu bağlamda pek çok soru akla gelmekte ve merak edilmektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız sauna nedir, saunanın faydaları nelerdir, ne kadar süre ile saunada kalınmalıdır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
FİBROMİYALJİ hastalarının genellikle ‘Her yerim ağrıyor’, ‘Sabahları dinlenemeden, dayak yemiş gibi kalkıyorum’, ‘Canım hiç bir şey yapmak istemiyor’ gibi yakınmaları olduğunu ve bu yakınmalarla defalarca sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aylin Demirhan, nedeni ve mekanizması konusunda pek çok teori ortaya atılmasına ve üzerinde çalışılıyor olmasına rağmen hastalığa neyin yol açtığı konusunda net bir açıklama bulunmadığını söyledi. Genel düşüncenin çeşitli faktörlere bağlı olarak beynin ağrı eşiğinin düştüğü ve normalde ağrı vermeyecek bir durumun ağrı verir hale gelmesi şeklinde olduğunu kaydeden Demirhan, genetik faktörler, enfeksiyonlar, fiziksel ya da duygusal travmalar, stresli yaşam tarzı ve kişilik yapısının tetikçiler arasında sayılabildiğini vurguladı.
#1Tiroid bezindeki faza çalışma durumu, bazı ilaçların kullanımı, gebelik, kalp damar hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, anemi, vitamin eksiklikleri, genç yaştakiler için yoğun iş hayatı, kalp ritimlerinin bozukluğu ve stres gibi nedenlerle kalp çarpıntıları ve nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorularına ait tüm detayları hazırladık.
#Çarpıntı Neden OlurGünümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte hastalıklar da kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor. Biorezonans tedavisi de çok merak ediliyor. Biorezonans nedir, ne işe yarar? Biorezonans nerelerde var, nasıl uygulanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Biorezonans Nedir Ne İşe Yarar?Uyku, kilo kontrolünde önemli bir etken. Danışanlarıyla bir araya gelmek için İstanbul ve İzmir arasında mekik dokuduğunu belirten Diyetisyen Hülya Çağatay, düzensiz uykunun fazla kalori alımına, dolayısıyla kiloya yol açabileceğini söylüyor: “Uykunun obezite üzerindeki etkisi maalesef pek bilinmiyor. Uyku süresi kısalmış bireyler, yüksek enerjili besinlere eğilim gösteriyor. İyi bir uyku ise kilo vermeye yardımcı oluyor.”
#İzmirYüksek tansiyon (hipertansiyon) damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Bu durum uzun süre belirti vermeden kalp, damar, beyin ve böbrek sisteminde de hasarlara neden olabiliyor. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler...
#Yüksek TansiyonKalbin ana besleyici damarlarında oluşan tıkanma sonucu kalp kasının yeterli beslenememesi ve oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında hasar oluşması haline ‘kalp krizi’ deniyor. Çoğunluğu kalp damarının pıhtı ile tıkanması ile meydana gelse de, daha düşük oranlarda kalp damarlarında gelişen plakların damarı tam tıkaması ile de oluşabiliyor.
#KalpÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
#Beslenme