Paylaş
İçinde bulunduğumuz ekim ayı; Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiştir.
Meme kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alıyor. Meme kanseri aslında erken tanı aldığı zaman “tam kür” dediğimiz tam iyileşme imkânı olan hastalıklardan biri. Özellikle kadınların yoğun iş temposu, geç anne olması veya doğum sayısının az olması, az emzirmeleri gibi nedenler meme kanseri riskini artırıyor.
Sigara kullanımı ve stresli yaşam, kanser hastalığı nedenlerinin başında geliyor. Ancak erken teşhis edildiği takdirde, tedavi yüz güldürücü sonuçlar verebiliyor. Ülkemizde meme cerrahisi konusunda alanında uzman birçok cerrah bulunuyor. Türkiye’nin en iyi cerrahlarından biri de Prof. Dr. Cihan Uras. Hocamız Cihan Uras’la sizler için meme kanseri hakkında küçük bir röportaj gerçekleştirdik.
Memede kitle hissederseniz
mutlaka doktora başvurun
Meme kanseri neden olur?
- Meme kanseri; memenin süt kanalı ve süt bezlerini oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Meme kanserinin oluşmasına etki eden birçok faktör söz konusudur. Meme kanseri oluşumunda genetik faktörler önemli bir etkendir.
Memedeki her sertlik kanser midir?
- Memedeki her sertlik her zaman kanser değildir. Ancak memenin iyi huylu tümörleri ve içi sıvı dolu kesecik olan kistler de sertlik olarak hissedilebilir. Hissedilen kitleler çoğu zaman iyi huylu olsa da eline kitle gelen her kadın kısa sürede doktora başvurmalıdır.
Memede şişlik veya kızarıklık varsa ne yapmak gerekir?
- Kızarıklık ve şişlik şikayetleri nadiren meme tümörüyle birlikte görülebilir. İltihabi tip meme kanserlerinde bu tür belirtiler vardır. İyi huylu meme tümörleri ve meme enfeksiyonlarında daha sıklıkla görülür. Bu durumlarda hızlıca doktora başvurmak gerekir.
MEMEYİ ALMADAN ÖNCE KORUYUCU CERRAHİYİ
TERCİH EDİYORUZ
Mamografi kaç yaşından itibaren yapılmalı?
- Mamografi rutin olarak 40 yaşından itibaren yapılmalı. Meme kanseri açısından yüksek risk taşıyan kadınlarda 40 yaş sonrasına referans olması için 35-40 yaş arası bir defa mamografi çekilebilir. Mamografi sıklığı hekimin belirlediği risklere göre 40 yaşından sonra 1 veya 2 yılda bir defa, 50 yaşından sonra ise yılda bir defa yapılmalıdır.
Meme kanseri ameliyatında meme mutlaka alınmalı mı?
- Hayır. Öncelikle meme kanserli hastalarımıza onkoplastik teknikleri kullanarak meme koruyucu cerrahiler yapmayı tercih ediyoruz. Ancak memedeki tümör meme içinde çok yaygınsa, hastada gen mutasyonu varsa ya da hastanın ailesel meme kanseri riski fazlaysa meme dokusunun tamamını alıyoruz. Meme başı her zaman korunamayabilir. Tümör meme başının hemen altında yakın mesafedeyse meme başı da alınabiliyor. Meme başını kurtarmak için ameliyat sırasında meme başı altından patolojiye örnek gönderiliyor. Patoloji uzmanı dokuyu inceliyor, tümör yoksa meme başı çok ince olacak şekilde bırakılabiliyor. Tümörün meme başına uzak olduğu durumlarda meme başını korumayı tercih ediyoruz.
TEKRARLAMA RİSKİ
YAŞAM BOYU
DEVAM EDER
Ameliyatla alınan meme yenidenyapılabilir mi?
- Meme dokusunun alınması gereken ameliyatlarda güncel uygulamamız eş zamanlı (aynı ameliyatta) protez ya da hastanın kendi dokusuyla meme onarımı yapmak. Böylece hasta meme kaybını yaşamamış oluyor.
Meme kanseri ne zaman iyileşmiş kabul edilebilir?
- İlk 2 yıldan sonra risk azalır. Ancak meme kanseri kronik bir hastalık olarak kabul edilir.
◊Tekrar eder mi?
- Meme kanseri tekrarlama riski düşük olmakla beraber yaşam boyu devam eder. Bu nedenle hastalar ilk 5 yılda 6 ayda bir olmak üzere daha sonraki süreçte yıllık kontrollere çağrılır.
Paylaş