Pek çok üniversite mezunu, okul bitince hangi şirkette hatta hangi pozisyonda çalışmak istediğini, bilmiyor. Bir çoğu kulaktan dolma bilgilerle bir departman seçiyor ve mutsuz da olsa bir iş bulabildiği için çalışmaya devam ediyor. Okul hayatı boyunca her yıl farklı şirket ve departmanlarda staj yapanlar ise hem iş deneyimi edinmiş oluyor hem de hangi alanda çalışmak istediklerine karar vermiş oluyorlar.
#Stajyer Alan ŞirketlerÜniversite eğitiminin bir bölümünde ya da mezun olduktan hemen sonra yurt dışında deneyim kazanmak isteyenlerin tercihlerinden biri de ücretli stajlar. Özellikle ABD’de altı aylık ya da bir yıllık sürelerde dünyanın ünlü şirketlerinde çalışarak para kazanmak isteyenler bu yola başvuruyor. Ancak bu programlara başvururken dikkat etmek gerekiyor. Bazı merdiven altı şirketler öğrencileri kandırıp mağdur edebiliyor.
#ABDSanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, turizmciler garson, terziler ve marangozlar çırak bulamıyor. Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi tehdit eder hale geldi. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
#İSOAfet bölgesindeki 11 il ve İstanbul’daki mimarlık fakültesi öğrencileri için büyük bir işbirliği gerçekleşti. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’ne üye 35 şirket, bölgede ikamet eden mimar adaylarına hem staj hem de entelektüel gelişim desteği başlattı. Gençler İstanbul’da deneyim kazanırken aynı zamanda Ar-Ge merkezlerini ve tasarım mekânlarını da ziyaret ederek mentörlük desteği alıyor. Başkan Ali Hızıroğlu, programın devamında yarışma ve ödüller gibi etkinlikler için de çalışma yapıldığını söylüyor.
#Serbest Mimarlar Derneğiİş değiştirmek son dönemde popülerlik kazanan bir kariyer alışkanlığı haline geldi. Özellikle Y ve Z kuşağı, bir iş yerinde üç yıldan fazla çalışmayı daha az maaşı kabul etmek, başarısızlık ve kendini geliştirememek olarak görüyor. Peki genç yeteneklerin yanı sıra uzun yıllardır çalışma hayatının içinde olan kişilerin de artık tercih etmeye başladığı bu yöntemin artı ve eksileri neler? Uzmanlarımıza ve çalışanlara ‘Sürekli iş değiştirmek iyi mi kötü mü?’ sorusunu yönelttik.
#İş DünyasıÇalışanların iş hayatıyla özel yaşam arasında denge kurma ihtiyacı, son dönemin en ateşli tartışmalarının başında geliyor. Haftada kaç saat çalışılmalı, günlük mesai saatlerinin sınırı ne olmalı gibi sorular, dünyanın dört bir yanında şirketlerin ve çalışanların gündeminde. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çalışma hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışmak gerektiğini ele aldık. Uzmanlarımıza ve aktif olarak çalışma hayatının içinde yer alan kişilere "İş hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışılmalı?" sorusunu yönelttik.
#Çalışma SaatleriCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ulusal Staj Programları’nın 2023 yılı başvurularının açıldığını belirterek, “Yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30’una tekabül eden rakamı 2023’ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'e-İnsan Programı'nda konuştu. Konuşmasında "Gençlerimize bir de müjde vermek istiyorum" diyen Erdoğan, "Ulusal Staj Programı'nın 2023 yılı başvurularını bugün itibarıyla açıyoruz. Yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden rakamı, 2023'den itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz" dedi. Önümüzdeki yıl Ulusal Staj Programı'ndaki stajyer öğrenci sayısının 150 bine çıkartılacağını belirten Erdoğan, staj sürelerinin de 3 aya kadar uzatılabileceğini duyurdu.
#AnkaraSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMMStaj dönemleri, öğrencilerin iş hayatında karşılaşılan teknik ve sosyal alanlardaki sorunları firmalar aracılığıyla en yakından deneyimlediği önemli bir fırsattır. İş hayatının bir parçası olmaya yönelik ilk adımdır. Meslek kazanmaya çalışan öğrencilerin eğitim hayatlarının önemli bir parçasıdır.
#ÖğrenciSağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan ve güvenlik soruşturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek.
#Resmi GazeteAK Parti'nin sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile ilaç ve eczacılık alanında düzenleme, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi gibi konular hedefleniyor. TBMM Başkanlığına sunulan teklif 43 maddeden oluşuyor. Teklifin perşembe günü Meclis Sağlık Komisyonu'nda görüşülmesi öngörülüyor.
#AK PartiTürkiye’de üniversiteli işsiz oranı her geçen yıl artıyor. TÜİK’in 15 Ocak’ta açıkladığı verilere göre yükseköğretimde işsizlik oranı yüzde 12.8. Bir işi olanların bir kısmı yıllarca eğitimini aldığı alanda çalışamayınca, bulduklarıyla idare etmek zorunda kalıyor. Kimi diplomasını duvara asıp kurye olarak çalışıyor, kimi çobanlık yapıyor, kimi güvenlikçi...
#İşsizlikGeçiçi İş İlişkisi Kanunu çıktıktan sonra lisans alan ilk özel istihdam bürosu olan Adecco Group’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Tibet Eğrioğlu, “Kanunun çıktığı ülkelerde işsizlik oranı yüzde 2 düşüyor bu da Türkiye’de 500 bin kişi anlamına geliyor. Söz konusu 500 bin kişiyi bu sektör 5 yıl içerisinde işe yerleştirmeyi hedefliyor. Geçici iş ilişkisine en çok ihtiyaç duyan sektörler ise şu anki perspektiften bakıldığında tarım, turizm ve inşaat olarak gözüküyor” diyor.
#Geçici İş İlişkisiStaj, iş hayatına atılmanın ilk adımı. Henüz okurken yapacağı mesleği deneyimlemek öğrencilere büyük kolaylık sağlıyor. “Bu iş bana göre değilmiş” diyenler geç olmadan farklı alanlara yönelebiliyor. Daha da önemlisi çoğu şirket stajyerleri ‘gelecekteki çalışanları’ olarak görüyor. Biz de sizin için beş kurum yetkilisine “Stajyer alırken nelere dikkat ediyorsunuz?” diye sorduk. Mücadeleci, öğrenmeye hevesli ve sorumluluk sahibi olmak aranan ortak özellikler.
#StajVAN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI (SMMMO) BAŞKANI İBRAHİM ŞAHİN, TÜRMOB YÖNETİMİ VE ODALAR OLARAK SORUNLARI DİYALOGLA ÇÖZMEYE BÜYÜK ÖNEM VERDİKLERİNİ BELİRTEREK, “BUGÜNE KADAR OLDUĞU GİBİ BUNDAN SONRADA SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNDE İLK TERCİHİMİZ DİYALOG VE UZLAŞMA OLACAKTIR” DEDİ.
Öğrenciyken iş dünyasını tanımanın, hangi sektörün/şirketin/pozisyonun size göre olduğunu öğrenmenin en güzel yolu staj. Mezun olduğunuzda ‘ne istediğini bilmek’ çok önemli. Bu nedenle her yaz farklı sektörlerde staj yapılması tavsiye ediliyor. Pek çok şirket, staj başvularını şubat ayında almaya başlıyor ve mart, nisan boyunca da başvurular devam ediyor. En çok çalışılmak istenen kurumlara staj alım süreçlerini, kaç stajyer alacaklarını sorduk.
Her yıl binlerce öğrenci üniversiteden mezun oluyor. Birçoğu da iş bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bunun belki de en büyük nedeni tecrübesizlik. Şirketler iş dünyası hakkında fikri olan yeni mezunlarla çalışmayı tercih ediyor. Bunun yolu da öğrencilik döneminde yapılan stajlardan geçiyor. Stajlar artık sadece yazın birkaç ay yapılmıyor. Şirketler uzun dönemli stajlara yöneliyor. Böylece stajyer daha çok şey öğreniyor, kurum için de daha verimli oluyor. Yalnız nerede staj yapmak istediğinize çabuk karar verin, şirketler yaz stajyerlerini kabul için başvuru almaya başladı bile!
Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen, 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.