Stajyerlerde aranan ortak özellikler

Güncelleme Tarihi:

Stajyerlerde aranan ortak özellikler
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 09:55

Staj, iş hayatına atılmanın ilk adımı. Henüz okurken yapacağı mesleği deneyimlemek öğrencilere büyük kolaylık sağlıyor. “Bu iş bana göre değilmiş” diyenler geç olmadan farklı alanlara yönelebiliyor. Daha da önemlisi çoğu şirket stajyerleri ‘gelecekteki çalışanları’ olarak görüyor. Biz de sizin için beş kurum yetkilisine “Stajyer alırken nelere dikkat ediyorsunuz?” diye sorduk. Mücadeleci, öğrenmeye hevesli ve sorumluluk sahibi olmak aranan ortak özellikler.

Haberin Devamı

Stajyerlerde aranan ortak özellikler
KÜRESEL AĞ İLE BİRBİRLERİNE BAĞLANIYORLAR
Kemal Özel (Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü): Talent Explorer programı kapsamında her yıl düzenli stajyer alımı yapıyoruz. Stajyerleri geleceğin çalışanları olarak gören Microsoft Türkiye, Talent Explorer programını kurum kültürünün, bilgi ve deneyimin paylaşıldığı önemli bir basamak olarak değerlendiriyor. Üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıflarından 25 öğrenciyi birçok farklı bölümde staj döneminde istihdam ediyoruz. Her yıl nisan ayında stajyer alımını duyuruyoruz. Başvurular Microsoft’un kariyer sayfasından yapılabiliyor. Staj dönemimiz ağustosta başlıyor ve 11 ay sürüyor. Okullar açılmadan haftanın beş günü staj yapılıyor, daha sonra part-time stajlara devam ediliyor. Tüm stajyerlerimize asgari ücret, yemek çeki ve laptop imkânı veriyoruz. Aynı zamanda Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki merkezi eğitimlere katılma ve tecrübeli yöneticilerimizin mentorluğunu alma imkânına da sahip oluyorlar. Talent Explorer programını bitiren öğrenciler, Microsoft’un globaldeki yeni mezun programı ‘Microsoft Academy forCollegeHires’ (MACH) programı değerlendirmelerinde öncelik kazanıyorlar. Kariyer planlarını sağlıklı şekilde yapabilmeleri için gerekli bilgi ve deneyimi sunan MACH programı, iki yıllık bir sürede tamamlanıyor. Katılımcıları beklenti ve yeteneklerine uygun uzmanlık alanlarına yönlendiren program, onların kariyer gelişimlerini desteklemeyi hedefliyor. Aynı zamanda katılımcıların Microsoft’a daha çabuk adapte olmasını sağlayan program, tüm dünyadaki MACH’ları ve programdan mezun olanları küresel bir ağ ile birbirlerine bağlıyor. Çok uluslu kuruluşlarda kariyer yapmak isteyen ve iş hayatında sürekli seyahat halinde olmayı tercih edenler için ideal olan MACH programının temelinde farklı ülkelerdenfarklı kültürlere sahip departman ve ekiplerle iletişim kurmak ve iş deneyimi kazanmak yatıyor.

Haberin Devamı

AZİMLİ OLMALI
Adayların öğrenmeye açık, başarma azmi olan ve sorumluluk sahibi gibi özelliklerin yanı sıra tutarlı, dürüst, kazanma tutkusu olan, teknolojiye meraklı, enerjisi yüksek, zorlayıcı hedeflerin üzerinden gelebilecek potansiyeli yüksek kişiler olmasına da özen gösteriyoruz.

Haberin Devamı

Stajyerlerde aranan ortak özellikler
EKİPLE ÇALIŞIYORLAR
Oğuz Erdoğan (DeFacto İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı): İki ayrı dönemde stajyer alımı yapıyoruz. Lise öğrencileri eylül-haziran arasında 9 ay, üniversite öğrencileri ise temmuz-ağustos arasında iki ay staj yapabiliyor. Üniversite öğrencilerine yönelik staj projelerimizi ‘DeFacto Empower’ adı altında topladık. Merkez ofiste bu yıl yaz aylarında 20 üniversite öğrencisine staj imkânı sunmayı planlıyoruz. Bu programa başvurular, aralıkta başladı, martın son haftasına kadar devam ediyor. Başvuru www.kariyer.net üzerinden yapılabiliyor. Zorunlu staj yapacak meslek lisesi öğrencileri için ise başvurular şubatta başlayıp martın ilk haftasında bitiyor. Başvurularını ileten öğrenciler martta değerlendirilip işe alımları bir sonraki eğitim öğretim yılı için belirleniyor. Lise öğrencilerini ürün yönetimi, finans, pazarlama, insan kaynakları, bilgi teknolojileri ve dış ticaret departmanlarımızda görevlendiriyoruz. Stajyer öğrencilerimiz servis, kahvaltı ve öğle yemeği, spor, satranç, bowling turnuvaları hizmetleri dahil çalışanlarımızın sahip olduğu tüm imkanlardan yararlanıyor. Genç çalışanlarımıza ‘müşteri odaklılık’, ‘zaman ve stres yönetimi’ gibi kişisel gelişim eğitimleri veriyoruz. Üniversitede 3 veya 4’üncü sınıfta okuyan ya da yüksek lisans yapan öğrencileri kabul ediyoruz. Bu süreçte öğrencimize sadece fotokopi veya faks çekeceği bir deneyim yaşatmamak, küçük sorumluluklar vererek ekip içerisinde görev almasını sağlamak istiyoruz. İsteyenler yarı-zamanlı ilgili birimde devam ediyor. Aynı zamanda da kendilerine verilen proje konusunda hazırlıklara başlıyor. Bu aşamada öğrenci ile insan kaynakları arasındaki iletişim devam ediyor. Mayısta projesini ilgili birim yöneticisine, işe alım ve eğitim ekibine ileten öğrencimiz değerlendirme sonucuna göre mezun olmasının ardından iş teklifi alıyor.

Haberin Devamı

İSTEKLİ OLMASI ÖNEMLİ
Stajyer adayında ilk olarak ne kadar istekli olduğuna ve sorumluluk alacak yapıya sahip olup olmadığına dikkat ediyoruz. Staj deneyimini önemseyen ve bu stajı pratik kazanma fırsatı olarak görenöğrencileri öncelikli olarak tercih ediyoruz.

Stajyerlerde aranan ortak özellikler
MENTORLAR İLE ÇALIŞMA FIRSATI VERİLİYOR
Pınar Öztep (Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi İK Direktörü): Üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerini staj programlarımıza dâhil ediyoruz. Satış, medikal, pazarlama, insan kaynakları gibi şirketimizin her fonksiyonunda staj yapabilme imkânı sunuyoruz. Bir şirketi diğerlerinden farklılaştıran ve başarısını belirleyen en önemli unsur elindeki yetenekler. Dolayısıyla bu süreçteki ilk adım olan ‘doğru kişiyi doğru pozisyona’ yerleştirme bizim İK olarak en önem verdiğimiz süreç. Bu farkındalıkla etkin işe alım stratejileri geliştirerek, doğru kanallarla doğru adaylara ulaşmaya çalışıyoruz. Stajyer adaylarımızın eğitim seviyeleri, yetkinlikleri kadar şirket kültürümüze yani Danone’nin CODE olarak adlandırdığı yetkinliklere uyumlu olmaları da aradığımız koşullar arasında. Stajyerler, ihtiyaçlar doğrultusunda yılın her döneminde kariyer portallarında yayınladığımız ilanlara başvurabiliyor. ‘DISCOVER NUTRICIA ELN Proje Stajı’ kapsamındaki stajyerlerimiz haziran-eylül arasında çalışabiliyor. Diğerleri ise fonksiyonlarımızdan gelen ihtiyaçlara paralel olarak yılın farklı dönemlerinde staj yapabiliyor. ‘DISCOVER NUTRICIA ELN Proje Stajı’ 2014 yılında uygulamaya başladığımız bir program. Her yıl önde gelen üniversitelerin öğrencileri arasından yetkinlik bazlı mülakatlar ve değerlendirme merkezi uygulamaları ile işe alınan 4 potansiyel stajyer, şirketimiz için önemli projelere dâhil olma fırsatı buluyor. Saha ziyaretlerine katılan, işbaşında öğrenme ve teknik eğitim programlarına dâhil olan stajyerlerimiz, mentorları ile yakından çalışma fırsatı elde ediyor. Staj sonrası açılan fırsatlar doğrultusunda doğrudan işe alımı yapılanlar da oldu. Stajyerlere asgari ücret, yemek ve servis imkânları veriyoruz.

Haberin Devamı

SONUCA ODAKLANMALI
Şirketimize CODE-Liderlik Yetkinlikleri doğrultusunda işe alımlar gerçekleştiriyoruz. İsteklilik ve öğrenmeye açıklık bizim için önemli önceliklerden. Sonuç odaklı olmaları ve ne istediğini bilmeleri de alımlarda öne geçmelerini sağlıyor. Yeni mezunlara ya da mezun olacaklara önerilerimiz kendilerini tanımaları ve ne istediklerini anlamaları.

Stajyerlerde aranan ortak özellikler
OKULLARINA UYGUN BİR PROGRAM SUNUYORUZ
İlknur Uz (Little Caesars Türkiye Eğitim ve İnsan Kaynakları Müdürü): Staj dönemi, hem şirket hem de stajyerler açısından fayda oluşturan bir süreç. Şirketler staj süresince potansiyel adaylarını tanırken, öğrenciler de iş hayatını öğrenerek yetkinliklerinin farkına varıyor. Bu, uzmanlaşacakları alana karar verme süreçlerinde etkili oluyor. Biz, staj sürecini oldukça ciddiye alıyoruz. Çünkü staj, gençlerin geleceğini şekillendiren ilk adım. Aynı zamanda da bize, şirketimizin geleceğini şekillendirebilecek genç adayları tanıma fırsatı sunuyor. Bu nedenle, stajyer alım sürecini işe alımdaki gibi ciddiyetle yürütüyoruz. Bu süreçte okul ve işi bir arada yürütmenin kolay olmadığını da göz önünde bulundurarak onlara maksimum katkıyı sağlayacak bir çalışma programı oluşturuyoruz. Stajyerlere öncelikli olarak işletmeyi ve alanı iyi seçmelerini, staj yapmış olmak için yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Yöneticiden ya da birlikte çalışılan kişilerden iş ve sorumluluk istesinler. Özenli bir şekilde görevlerini yerine getirsinler, yöneticilere ve ekibe orada kalmak için ne kadar hevesli olduklarını ve işi yapabileceklerini göstersinler. Ekip çalışması ve iyi iletişim her firmanın olmazsa olmazı. Bu nedenle ekibin bir parçası olunduğunu hem hissetmek hem de hissettirmek gerekiyor. Ayrıca iyi bir gözlemci olmak, doğal davranmak, giyim kuşam ve insanlarla iletişimde kurum kültürüne uymak önemli. Kariyerleri boyunca ulaşmak istedikleri roldeki kişilerle konuşup bilgi alma, onların deneyim ve tecrübelerinden yararlanma şansları olacak. Güler yüzlü ve yardımsever biri olarak, kurumda devam edebilmeyi sağlayacak en önemli noktalardan biri de birlikte çalışılan kişilerin vereceği referans oluyor.

Haberin Devamı

HEVESLİ OLMASI ÖNCELİK
Öncelikle stajı bir zorunluluk olarak değil, kariyerine adım atma süreci olarak gören, öğrenme konusunda hevesli stajyerler arıyoruz. Görüşmede, öğrenim gördüğü alandaki bilgi düzeyinin ve gelişim potansiyelinin yüksek olmasını, yabancı dil bilgisini değerlendiriyoruz. Ayrıca kurum kültürüne olan uyumu, sahip olduğu sorumluluk bilinci ve iletişim yetkinlikleri stajyer seçiminde dikkat ettiğimiz diğer özellikler. Öğrencilik sürecinde kişinin gönüllü olarak yer aldığı projelere ve kendini geliştirmek adına okul haricinde katıldığı etkinliklere de önem veriyoruz.

Stajyerlerde aranan ortak özellikler
STAJ DANIŞMANLARI İŞ BAŞINDA
Hakan Alp (Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı): Şube için Finans 101, genel müdürlük birimleri için Finans Pro şeklinde farklılaştırdığımız staj programlarımız var. Her yıl işe alımlarımızın yüzde 70’ini yeni mezun adayların oluşturduğunu dikkate alınca, bankamızı tanıyan, aynı şekilde bizlerin de tanıdığı stajyerlerin kariyerine Finansbank’ta başlaması, adaptasyon süresini kısaltıcı etki yaratıyor. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren tercihen iktisadi ve idari bilimler ve mühendislik fakültelerinde 3’üncü veya 4’üncü sınıfa, yüksek lisansta 2’nci sınıfa geçmeye hak kazanmış, meslek yüksekokullarının ise tercihen bankacılık, sigortacılık ve muhasebe bölümlerinde 2’nci sınıfa geçmeye hak kazanmış tüm öğrenciler programlarımıza başvurabiliyor. Bazı genel müdürlük birimlerimiz için GPA ve İngilizce bilgisi kriterlerimiz bulunuyor. Her yıl genel müdürlük birimlerimize ve ağırlıklı olarak şubelerimize yaklaşık 500 üniversite öğrencisini alıyoruz. Staj başvuruları her yıl nisan ayında bankamız internet sitesinden, kariyer portallarından ve Facebook Finansbank Kariyer sayfası üzerinden yapılabiliyor. Stajyerlerimize haziran-eylül ayları arasındaminimum bir, maksimum iki ay tam zamanlı staj yapma imkânı sunuyoruz. Stajyerlerimizin gelişimlerini desteklemek için eğitim programı hazırladık. Tüm eğitimleri online tasarladık. Evden de erişebildikleri eğitim programında bankacılık, teknik, kişisel gelişim, hobi ve yönetim becerileri gibi birçok eğitim bulunuyor. 

Staj programına, şubelerimizde görev alan stajyerler için müşteri ziyaretlerini, genel müdürlük stajyerleri için de proje sunumlarını dâhil ettik. Stajyer ve şube sayımızın fazla olması nedeniyle, şube müdürü ve birim yöneticilerimiz ile birlikte stajyerlere destek olacak ve gerekli yönlendirmeleri yapacak staj danışmanları atadık. Ayrıca, hem yöneticilerin stajyerleri, hem de stajyerlerin programlarını değerlendirmeleri için çift taraflı değerlendirme sistemimiz bulunuyor. Karşılıklı olarak olumlu değerlendirilen stajyerlerimiz ile öğrenim dönemleri boyunca iletişimimiz sürüyor. Stajyerlerimize tekrar staj yapma fırsatı sunuyor ve işe alım süreçlerinde öncelik tanıyoruz. Tüm stajyerlerimize asgari ücret ve yemek, ayrıca genel müdürlük stajyerlerine mevcut servisleri kullanma imkânı sunuyoruz.

MÜLAKAT HEYECANI
Stajyer adaylarını, bu tecrübeyi yaşamaları için standart bir işe alım yaparcasına sınav ve mülakat süreçlerine dâhil ediyoruz. Adayların Finansbank yetkinliklerine uyumunu ölçümlüyor, ne kadar istekli olduklarını gözlemliyoruz. Staj süresince adayları takip ediyoruz ve stajı tamamlamalarının ardından programdan memnuniyetlerini ölçümlüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!