Günümüz şartları gereği baba olma yaşı gittikçe ilerlemekte. 70’li yıllarda erkeklerin %15’i baba oldukları zaman 35 yaşını geçmişlerdi. Oysa günümüzde çocuk sahibi olan erkeklerin neredeyse dörtte biri 35 yaşın üzerinde. 35 yaş, üreme başarısı bakımından erkekler için de kritik bir dönem. Yapılan araştırmalar, 40 yaş üzeri erkeklerde spermlerin de yaşlanmaya başladığını ve eşlerini gebe bırakma kapasitelerinin anlamlı şekilde düştüğünü ortaya çıkardı. Buna göre geçen her yıl için baba olma şansı %5 azalmaktaydı. Daha erken yaşlarda kısa sürede gebelik görülürken, 45 yaşına gelince bekleme süresi neredeyse 5 kat artmakta. Bahsettiğimiz bu durumu “sperm yaşlanması” olarak kabul ediyoruz.
#Sperm YaşlanmasıÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerin ancak üçte biri o ay gebe kalabilmekte. Tüp bebek de yapılsa, olguların yarısında sonuç alınamaz. Bu durumda erkek yönünden bir değerlendirme yapılırken klasik olarak sperm sayısı, hareketi ve morfolojisi sonuçlarına bakılmakta. Oysa sayının çok düşük olduğu veya morfolojinin sıfır geldiği çoğu erkeğin eşlerini gebe bırakabildikleri de bir gerçek. O halde sorunu başka bir yerde aramalıyız. İşte, başarısız denemelerin nedenleri arasında sperm DNA hasarları bu anlamda son yıllarda üzerinde sık durulan bir konu oldu. Gerçekten de geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir çalışmanın sonuçları dünyanın önde gelen 700 otörünün kısırlık araştırmasında sperm DNA hasarına bakılmasını gerekli bulduklarını ortaya çıkardı. Peki, nedir bu sperm DNA hasarı?
#DNAÇocuk sahibi olmaya niyetlenen her 5 çiftten biri ne yazık ki bunu başaramamakta ve bir tedavi arayışı içine girmektedir. Bu çiftlerin yarısında sperm incelemelerinde de bir sorun bulunamaz ve neticede izah edilemeyen infertilite denilerek huzursuz bir bekleyiş başlar. Oysa çiftlerin yaklaşık yarısında bu durum oksidatif stresten kaynaklanmakta olup, şayet doğru tanı konulursa tedavi ile düzeltilmesi de mümkündür.
#StresEvlilik dediğimiz hayat arkadaşlığının temel dürtüsü çocuk sahibi olmaktır. İlk aylarda bir sorun oluşturmamakla birlikte, zaman geçtikçe çevresel beklentilerin de baskısıyla bir kuşku başlar ve nihayetinde çocuk sahibi olamayanlar tedavi arayışına geçer.
#Çocuk Sahibi OlmakGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#Kısırlık“Kadınlarda yaş ilerledikçe kadının yumurta rezervindeki azalma ile birlikte yumurta kalitesi de düşer. Bu nedenle normal yollarla ya da tüp bebek tedavisi ile gebelik oluşmuş kadınlarda ileri yaşta düşük oluşma riski de artabilir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemlerden bahsetti.
#Tüp BebekHamile kalmak isteyen veya yumurta hücreleri erken yaşlanan kişilere uygulanabilen ‘mitokondri nakli’ ile ilgili konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Bir başkasının genetik yapısıyla çocuk oluşturmuyoruz. Zaten çocuk genetik olarak yüzde 99 oranda anneye ait. Burada mitokondri nakli ile gelen DNA’ya ait parçalar yüzde 1’den daha az” dedi.
#Mitokondri NakliSon zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri de mitokondri ve mitokondri nakli terimi oldu. Uzmanların tüp bebekte gelecek vaat eden bir yöntem olan mitokondri nakliyle, gebelik önündeki engeller kaldırılmaya çalışılıyor. Peki, mitokondri ve mitokondri nakli nedir?
#MitokondriGünümüzde anne olma yaşı yaygın olarak 30 yaş ve üstü. Kadınlar okul, kariyer gibi nedenlerle artık daha geç yaşlarda anne oluyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Serkan Oral, kadınların yumurtalık rezervi yaparak anne olma şansını geç yaşta da olsa anne olma şansını sürdürebileceklerini belirtiyor.