Sperm testi, tıp dilinde seminogram veya spermiyogram olarak adlandırılır. Sperm testi genellikle erkek doğurganlığının değerlendirilmesine yardımcı olmak için yapılır. Peki sperm testi nasıl yapılır? Sperm testi verirken nelere dikkat edilmeli? İşte sperm testi hakkında bilgiler...
#Sperm TestiSperm testi veya sperm analizi olarak da adlandırılan “spermiogram”; spermlerin sayısını, şeklini ve hareketliliğini ölçmek için gerçekleştirilen bir testtir. Genellikle erkek kaynaklı kısırlığın teşhisi amacıyla başvurulan spermiogram testi; sperm kalitesini etkileyebilen çeşitli durumlarda da uygulanabilir.
#Sperm SayısıSperm yapısı (morfoloji) sperm hücresinin kafa ve kuyruk olarak normal şekle sahip olup olmadığına bakılarak değerlendirilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, sperm şeklinden (morfolojik yapısı) bahsederek, morfolojik bozukluğun çocuk sahibi olmaya engel olup olmadığını açıkladı.
#Sperm YapısıÜlkemizde doğum kontrolü yöntemlerinin kadınlar tarafından kullanılması gerektiği kanısı hâlâ çok yaygın olsa da erkeklerin de en az kadınlar kadar sorumlu olması gerekiyor. Erkeklerin geçici yöntemler dışında uygulayabilecekleri kalıcı doğum kontrol yöntemleri de var. Bunlardan biri de vazektomi. Biz de ünlü sanatçı Rafet El Roman’ın "Artık çocuğum olmayacak" açıklamasından sonra konuşulmaya başlanan vazektomi ameliyatı ile ilgili merak edilenleri Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu ile konuştuk.
#SağlıkT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu NedirTedavi edilebilir kronik bir enfeksiyon haline gelen HIV ile ilgili önyargıların ortadan kaldırılması için doğru bilgilerin yayılması gerektiğini söyleyen Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “HIV ile yaşayan bireyler düzenli tedaviyle işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebiliyor ve doğal yollarla çocuk sahibi olabiliyorlar” dedi.
#Sponsorlu İçerikBel soğukluğu, frengi ya da hepatit gibi birçok farklı hastalık erkeklerde cinsel ilişki yoluyla ulaşabilir. İnsan sağlığını ciddi derecede olumsuz etkileyebilecek bu önemli rahatsızlıklar, değişik belirtiler üzerinden anlaşılır. Peki erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Bulaşma yolları, testleri ve tedavileri hakkında ayrıntıları derledik.
#Cinsel Yolla Bulaşan HastalıklarHormonlarımız hayatımızın her döneminde sağlığımızı yakından ilgilendiren ve bir çok hastalığın habercisi olabilecek değerdedir. Özellikle hamilelikte, kadınsal döngüde, erkeklerde ve kadınlarda üreme hormonlarına etkisi büyüktür. İşte, progesteron da kadın sağlığını belirleyen hormonlardan biridir. Peki, progesteron hormonu nedir, ne işe yarar? Progesteron yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri haberimizde...
#ProgesteronDünyaca ünlü rapçi Drake’in, beraber olduğu kadın hamile kalmasın diye kondoma acı sos döktüğü iddiaları ile gündem olan sperm hırsızlığı sandığımızdan çok daha yaygın bir kavram. Ancak yaygınlığına karşın konu hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Sperm çalma konusunun hem hukuki hem de tıbbi boyutunu konunun uzmanları ile konuştuk...
#HırsızlıkGebeliğin önlenmesinde %99.9’un üzerinde bir etkiye sahip olduğu bilinen ve spermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılar ile birleşmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilen vazektomi oldukça güvenli bir cerrahidir. Son yıllarda hızla yaygınlaşan bir doğum kontrol yöntemi olarak ön plana çıkan vazektomi yalnızca, gerçekten çocuk sahibi olmayı planlamayan erkekler tarafından tercih edilmelidir. Bu hafta köşemi vazektomi yaptırmayı düşünen ancak “vazektomi sonrası sertleşme problemi olur mu?” sorusunun yanıtlarını merak eden okuyucularıma ayırdım. Her zaman ki gibi, asıl sorunun yanıtını sunmadan önce “vazektomi” cerrahisine kısa bir açıklama getirmek istiyorum.
#VazektomiBu hafta genel olarak testis hastalıkları konusunda bilgilendirmeyi amaçladık. Bilindiği gibi hem üreme ve cinsel fonksiyonlar hem de erkek beden imajı algısı açısından testis önemli bir organ. Testiste sık görülen hastalıkları maddeler halinde aktararak kısa kısa bilgiler ile bu organı tutan hastalıklar konusunda bilgilendirme yapacağız.
#Testisİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteErkeklerde çocuk sahibi olamama önemli sağlık problemlerinden bir tanesidir. Her geçen gün giderek artan bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bugün için yeni evlenen ve çocuk sahibi olmak isteyen her sekiz çiftten bir tanesi, bir yıl içerisinde düzenli cinsel birliktelikleri olduğu halde çocuk sahibi olamamaktadır. Daha önceden çocuk sahibi olan çiftlerden ise her altı çiftten bir tanesi yeniden çocuk sahibi olmakta problem yaşamaktadır.
#Sperm Bankasıİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikRahim ağzı kanserinin gelişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle, anormal veya kanser hücrelerinin tespit edilmemesi mümkündür. İlerlemeyi en aza indirgemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Tespit için kadınlar mutlaka simir testi yaptırmalıdır. Peki, Simir yani Pap testi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simir Testi NedirSpermiogram olarak bilinen sperm testi, meni içinde bulunan sağlıklı olan spermlerin miktarını ve ne kadar kaliteli olduğunu ölçmek amacı ile yapılan bir test olarak bilinir ve bu şekilde kullanılır. Erkeklerin boşalma esnasında meydana gelen meni içinde sperm hücreleri bu test yardımı ile analiz edilir ve erkeğin üreme potansiyeli tespit edilmiş olur. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bir yıl boyunca belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde korunmasız ilişkiye girmesine rağmen gebelik meydana gelmediyse bu test devreye girer. Bunun sonucunda ise üreme için gereken sağlıklı ve hareketli sperm hücresinin miktarı tespit edilir. Motilite de bu şekilde belirlenmiş olur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Motilite Nedir Nasıl Yapılır?Tüp bebek tedavisi infertilite (kısırlık) konusunda yıllardır tercih edilen bir yöntem. Ancak tedavi öncesi, sırası ve sonrası için akıllarda bazı sorular yer almakta. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ümit Zeteroğlu tüp bebek tedavisi ile ilgili hastaların en çok yanıt aradığı 10 soruyu yanıtladı.
#Tüp BebekErkek kısırlığı (erkek infertilitesi) önemli sağlık sorunlarından biridir. Çiftlerin çocuk sahibi olmalarında erkeklerle ilişkili sorunlar tüm infertil çiftlerin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Erkeklerde üremeyi sağlayan hücreler spermlerdir. Spermler testis adı verilen erkek yumurtasında üretilir ve kadın yumurtasını dölleyerek gebeliğin başlatılmasına katkıda bulunur. Normal gebelik oluşumu için sağlıklı spermlerin oluşumu şarttır.
#SpermÇoğu çift, bebek sahibi olmaya çalıştıktan bir yıl sonra başarılı olamıyorsa doktora gitmelidir. 35 yaşın üzerinde bir kadınsanız veya düzensiz bir regl döneminiz varsa - ve 6 aydır hamile kalmaya çalışıyorsanız ama başarılı olamıyorsanız - mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün. Eşiniz de doktora görünmelidir. Büyük ihtimalle kısır olabilirsiniz. Hemen tedaviye başlamalısınız.
#Kısırlık Neden OlurÜreme çağında olan bir kadında ortalama 28 günde bir tekrar eden sürece ‘adet döngüsü’ adı verilir. Birçok kadın menstrual döngü dendiğinde sadece 5-7 gün süren kanama periyodunu dikkate alır ancak menstrual döngü aslında 28 günlük dönem aralığına yayılmış bir değişim periyodudur. Menstrual döngü, tıpkı ayın döngüsü gibi 28 günlük bir periyodu kapsar.
#HamileErkeklerde infertilite (kısırlık) problemi oranı her geçen gün artmakta. Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, erkek infertilitesi muyanesi ve sonuçlarının çok daha hızlı sonuçlandığına dikkat çekti. Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde son yıllarda uygulanan yeni teknolojiler ile erkeklerde kısırlık tedavilerinin de ileri düzeyde sonuç verdiğini belirtti.
#Erkek