Artık sperm tahlilini herkes evinde kendisi yapabilecek! Bunun için, üzerine cep telefonunun yerleştirileceği küçük bir cihaz yeterli. Sperm örneğinden alınan bir damla cihaza konulduğunda anında telefonun ekranında sperm sayısı ve hareket kalitesi ile ilgili değerleri görebilmek mümkün olmakta. İlk örneği 2017 yılında Harvard Tıp Fakültesinde geliştirilen bu teknik, laboratuvarlarda rutin kullanımdaki sperm tahlil yöntemleri ile %98 uyumlu sonuç vermekte.
#Sperm TahliliGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerÇocuk sahibi olmaya niyetleniyorsanız öncelikle doğal yolla bunu başarabilmenin yollarını aramalısınız. Ama hemen belirteyim, ilk bir ay içerisinde bunu başarabilenlerin oranı ancak %20 civarındadır. Oysa 1 yıl beklense, bu sayı 4 kat artarak, yüzde 80’i bebeklerini kucaklayabilecektir.
#KısırlıkDışarıda asla tuvalete giremeyen birini tanıyor musunuz? Yoksa o ‘biri’ siz misiniz? Dışarıda tuvalete girememek, aslında sandığımızdan çok daha yaygın bir sorun. İşte dışarıda tuvalete gidemeyen, tuvalet fobisi yaşayan insanların ilginç hikayeleri ve uzmanların bu hastalık hakkındaki yorumları...
#Sağlıkİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteTestisler skrotum içerisinde yer alan iki küçük organdır. Temel fonksiyonları spermlerin üretilmesi ve depolanmasıdır. Aynı zamanda erkeklik hormonunun üretiminden de testisler sorumludur. Bu nedenle erkek üreme sisteminde kritik rollere sahip bu organların yapısındaki değişim, erkeklerin hem cinsel fonksiyonlarını hem de sperm kalitelerini ilgilendirir. Testislerin küçülmesi ya da testis atrofisi olarak adlandırdığımız durum da testislerde meydana gelebilen ve ardında birçok farklı nedenin bulunduğu yapısal değişimlerden biridir. Bu yazımda sizler için “testisler neden küçülür?” sorusunun potansiyel yanıtlarını paylaşacağım.
#Testislerde KüçülmeVajinit kadınlarda sıklıkla kaşılaşılan vajinal bir sorundur. Vajinit, akıntı, kaşıntı ve ağrıya neden olabilen vajina iltihabıdır. Nedeni genellikle normal vajinal bakteri dengesindeki bir değişiklik veya bir enfeksiyondur. Peki vajinit neden olur, nasıl geçer? İşte vajinit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#Vajinit“Sperm matematiği” çiftlerin adeta korkulu rüyası! Ancak korkmaya, sıkılmaya gerek yok. Sperm matematiğini anlamanın ve problemi çözmenin yolları var. Gelin, sperm sayısını ve kalitesini artırmak için hem bireysel anlamda neler yapılabileceğini hem de tedavi yöntemlerinden bahsedelim.
#SağlıkİZMİR Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, erkeklerde kısırlığın son yıllarda giderek artan ve sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Dr. Özbek, “Bir yıl içinde korunmadıkları halde gebelik sağlayamama oranı toplumda yüzde 15 civarında. İkinci yıl bu şans yüzde 50, üçüncü yılda ise yüzde 65. Bu verilere bakarak birinci yıldan sonra çiftlerin doğal yoldan çocuk sahibi olabilme şansı zaman içinde azalıyor” dedi.
#İzmirYapılan araştırmalar sperm DNA’sında meydana gelen hasarların üreme kabiliyetini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Kısır erkeklerin sperm DNA’ları, doğurgan erkeklerin DNA’sına göre daha fazla hasar içeriyor. Sperm DNA hasarı IVF ve ICSI gibi yardımcı üreme teknikleri esnasında başarısızlığa neden oluyor.
#SpermTESTİSLERİN ‘skrotum’ adı verilen bir cilt kesesi içinde, penisin alt kısmında asılı olan, oval biçimli iki küçük organ olduğunu belirten Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, testislerin erkek üreme sisteminin bir parçası olduğunu söyledi.
#İzmirHerkese merhabalar! Doğum kontrolü yöntemleri ile ilgili belki de en sık aldığım soru, ileride bir gebelik planlandığında bu yöntemlerin herhangi bir olumsuz etkisi olup olmayacağı yönünde. Bildiğiniz gibi gebeliği önlemenin birden fazla yolu var. Bu yöntemlerin seçiminde biz jinekolog hekimler olarak danışanlarımızın yaşı, beklentilerini ve tıbbi durumunu değerlendirerek onlara yol gösteriyoruz. Bu yöntemlerden en sık kullanılanları ve gebelik potansiyeli ile olan ilişkilerini aşağıda sizin için özetledim:
#Korunma YöntemleriKadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan vajinal enfeksiyon, kötü koku, ağrı, kaşıntı, tahriş gibi sorunları beraberinde getiriyor. Vajinal bölgenin doğal ortamının bozulmasının enfeksiyonlara davetiye çıkardığını hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Alparslan Baksu,vajinal enfeksiyona dair merak edilenleri anlattı.
#AileVajinit dediğimiz vajinal mukozanın iltihabı, kadın-doğum polikliniklerine en sık başvuru sebebi olan hastalıklardan birisidir. Doğurganlık çağındaki kadınların %90’u hayatlarında en az bir kez bu enfeksiyonları geçirmektedir. Özellikle yaz aylarında, risk faktörlerinin de artmasıyla, kadınlarda yaşam kalitesini önemle oranda olumsuz etkilemektedir.
#VajinaErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkKabak çekirdeğinin faydaları konusunda uzun zamandır birçok yorum yapılıyor. Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeği hangi rahatsızlıklara iyi gelir? Sorularına birçok kişi cevap arıyor. İşte kabak çekirdeği ile ilgili tüm detaylar.
#Kabak Çekirdeğinin Faydaları