Spektrum kelime anlamı olarak, belli aralıklar içinde pek çok farklı nokta olması durumudur. Gökkuşağı ve yelpaze gibi pek çok farklı durumun bulunduğu bir aralık anımsanmasına verilen isim spektrumdur. Spektrum nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Spektrum Nedir?Aysel Önder kimdir, sorusu günün öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Paralimpik Olimpiyatlarında Türkiye adına yarışan ve atletizmde Dünya rekoru kırarak adını tarihe yazdıran Aysel Önder, olimpiyatları yakından takip eden binlerce vatandaşın araştırdığı isim olmaya başladı. Paralimpik Olimpiyatlarında engel türüne göre yarışılması dolayısıyla Aysel Önder'in hangi engel türünde yarıştığı konusu da gündeme geldi. Peki, Aysel Önder kimdir? Aysel Önder'in engeli T20 nedir?
#Aysel ÖnderÇağın estetik değerlerini yansıtan ve kullanım avantajları ile günlük hayata büyük kolaylık getiren quartz taş mutfak tezgahları artık mutfak tasarımlarının öncelikli malzemesi haline geldi. İşte mutfağında geleceği yakalamak isteyenler için quartz taş mutfak tezgahları hakkındaki tüm merak edilenler…
#Sponsorlu İçerik38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkYönetmenliğini Barış Başar’ın yaptığı, otizmli bir piyano öğrencisiyle dansçı bir kızın aşk hikayesinin anlatıldığı “Sevince” filminin çekimleri tamamlandı. Başrol oyuncuları Bahar Şahin ve Hayat Van Eck ile son set gününde bir araya geldik. İkili, “Aşkın en saf halini anlatıyoruz. Dokunmadan, hissederek, bakışarak, tane tane... Filmimizde sabır, anlayış, her şeyden öte gerçek aşkta olması gereken iyi niyet var” dedi.
#Bahar ŞahinStarlink uydusu, zaman zaman gökyüzünde görülmesi dolayısıyla merak konusu oluyor. Elon Musk tarafından geliştirilen ve kesintisiz internet erişimi mottosuyla yola çıkan Starlink, Dünya üzerinde sıralı olarak faaliyet gösteriyor. Peki, Starlink uyduları nedir, ne işe yarar? İşte, o detaylar
#StarlinkAsperger sendromu hakkında bilgiler merak konusu oldu. Asperger Sendromu adını 1944 yılında sendromu tanımlayan Avusturyalı bir çocuk doktoru olan Hans Asperger'den almıştır. Otizm spektrum bozuklukları başlığı altında değerlendirilen bu durum, etkili iletişim kurma ve sosyalleşme yeteneklerini sınırlayabiliyor. Peki Asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Asperger sendromu nasıl tedavi edilir? İşte ayrıntılar...
#Asperger SendromuOtizmle mücadelede erken tanı ve eğitim büyük rol oynuyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “3-4 yaştan önce haftada en az 20 saat yoğun özel eğitim alan çocukların yaklaşık yarısında otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte” diyor.
#OtizmStarlink uydusu Kahramanmaraş'ta 7.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmesiyle birlikte gündemde yer alıyor. Peş peşe gelen deprem ve artçı sarsıntılar devam ediyor. Elon Musk, Starlink uydusu Türkiye ile ilgili bir Tweet paylaştı. Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Peki, Starlink uydusu nedir, ne işe yarar? Starlink ne demek? İşte, Elon Musk'ın starlink Türkiye açıklaması...
#Starlink UydusuKonuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukBazen birini görürsünüz ve nereden tanıdığınızı hatırlayamazsınız. Bu durum genelde normal olarak görülse de yüz körlüğü hastalığının habercisi olabilir. Dünya nüfusunun yüzde 2,5’ini etkileyen bu hastalık şimdilerde ABD’li aktör Brad Pitt ile yeniden gündemde… Peki yüz körlüğü nedir ve nasıl oluşur? Kişinin sosyal hayatında ne gibi sorunlara neden olur? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlıkİçinde ne hissettiğin hakkında hiçbir fikriniz yok. Başkaları nasılsın diye sorduğunda, bir boşluk çiziyorsunuz. Çoğu zaman, yalnızca "iyi" veya "kötü", "mutlu" veya "mutsuz" hissettiğinizi ve bunun ötesinde pek bir nüans olmadığını söyleyebilirsiniz. Peki, Aleksitimin ne olduğu hakkında detayları derledik.
#Aleksitimi5G’ye geçiş sürecine sadece bir teknoloji evrimi olarak bakmamak gerektiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Tam anlamıyla dijitalleşmiş bir ülke olma yolunda atılan önemli bir adım. Vodafone olarak, 5G ihalesinin bir an evvel yapılmasını önemsiyor ve istiyoruz. 5G teknolojisinin ülkemizin dijitalleşme yolculuğunda önemli bir kilometretaşı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
#5G30 yaşına merdiven dayayan TV yıldızı, otistik olduğunu yeni öğrendi ve bu durumu sosyal medya hesabından duyurdu. 26 yaşındaki yıldız, yaptırdığı psikolojik test sonucu ortaya çıkan durumunu açıkladıktan sonra takipçilerine otizm ile ilgili kısa bilgiler de verdi.
#Demi BurnettGeçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika Sendromuİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiAsperger sendromu, çocukluk döneminde kendini gösteren ve genetik geçişli bir durum. Otizm spektrum bozukluğu grubunda değerlendirilir. Peki Asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte Asperger sendromu hakkında merak edilenler...
#Asperger SendromuGünümüzde teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor. Teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde sağlık da olumsuz etkilenmektedir. Sağlığı etkileyen bazı enerjiler de olabilir. Özellikle radyasyonun etkileri çok merak ediliyor. Kullanılan pek çok teknolojik alette bulunan radyasyon sağlığı etkileyen faktörler arasındadır. Radyasyon nedir ve çeşitleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Radyasyon Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Otizm spektrum bozuklukları başlığı altında değerlendirilen bozukluklardan biri olan Asperger Sendromu, ismini 1944 yılında sendromu tanımlayan Avusturyalı bir çocuk doktoru olan Hans Asperger'den almıştır. Peki, Asperger Sendromu nedir? İşte, hakkında merak edilenler...
#Asperger Sendromu Nedir?Asperger sendromu, büyük oranda genetik yoluyla geçen bir rahatsızlık. Asperger Sendromu tanısı konan bireyler, iletişim kurmasa bazı problemler yaşayabilirler. Peki Asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Asperger sendromu tedavisi...
#Asperger SendromuKızılötesi sensörler farklı kullanım alanları ile dikkatleri çekmektedir. Bu sebeple insanlar kızılötesi sensörün ne olduğunu merak etmektedir. Kızılötesi sensör nedir, ne işe yarar, kullanım alanları nelerdir merak edilen tüm detayları derledik.
#Kızılötesi Sensör Nedir?Pek çok farklı alanda frekans kullanılmakta ve üstelik grafik üzerinden de ele alınmaktadır. Belli başlı bazı titreşimleri ve etkilerin gücünü belirleyebilmek için frekans kullanılır. O yüzden siz öğrencilerin mutlaka frekansı özellikleri ile beraber bilmeniz önemlidir. Peki, frekans nedir? Frekans birimi, çeşitleri ve ölçümü hakkında bilgileri derledik.
#Frekans Nedir?