Teknolojinin gelişmesi ile birlikte meslekler de çeşitlenmeye başladı. Özellikle sosyal medya uzmanlığı günümüzün en popüler meslekleri arasında sayılıyor. Sosyal medya uzmanlığı nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#Sosyal Medya Uzmanı Nedir?Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber Güvenlik5 şehit verdiğimiz TUSAŞ saldırısı sonrasında Millî Savunma Bakanlığı’nın Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu ve Kandil ile Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesinde PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirdiği, İçişleri Bakanlığı’nın da önce CHP’li İstanbul Esenyurt Belediyesi ardından da DEM Parti yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Batman Belediyesi ve Şanlıurfa Halfeti Belediyesi’ne kayyum atadığını açıkladığı bir dönemde hem sosyal medya hem de WhatsApp’tan sürekli aynı mesaj düşüyor önüme: “Yakın bir istihbaratçı arkadaşıma ABD’den gelen bilgiye göre; AVM, havalimanı ve kalabalık yerlere terör saldırısı olacak! Tanımadığınız kişilerden emanet eşya almayın, aracımı park edeceğim ya da bavuluma iki dakika göz kulak olun diyerek yardım isteyenlere kanmayın!” Mesajı atanlara “kim o yakın istihbaratçı arkadaşın?” diye soruyorum ama nedense hep birinin tanıdığının tanıdığı... Durdurulamayacak bir hızla yayılan bu ve benzeri mesajlara inanmalı mıyız? Nedir amacı? Sordum.
#TUSAŞTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikKayseri'de Suriye uyruklu küçük yaştaki çocuğa Suriye uyruklu bir kişinin cinsel istismarda bulunduğu iddiası sonrası yaşanan olaylarda 14 emniyet mensubu ve 1 itfaiye eri yaralandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ise olayla ilgili, "Mağdur çocuk, kardeşleri ve anne emniyetteki işlemlerin ardından devlet korumasına alınmıştır" açıklamasını yaptı. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ise olayın perde arkasını anlattı. Öte yandan Suriye uyruklu çocuğa cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle Kayseri'de gözaltına alınan Suriyeli şüpheli tutuklandı.
#KayseriKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaSon dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Uzmanlar, illegal işler için tercih edilen bu yola bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki açıdan ciddi sonuçları olabileceği konusundan uyarılarda bulunuyor. Peki dolandırıcılar insanları nasıl tuzağa düşürüyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Hukuki olarak riskler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#DolandırıcılıkÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan Fazlası'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkMark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde Instagram’da paylaştığı aile fotoğrafında çocuklarının yüzünü emoji ile gizlemesi tartışma başlattı: Mark bile sahibi olduğu platforma güvenmiyorsa çocuklar için ciddi bir risk mi var? Sorunun cevabı maalesef evet… Sosyal medyada paylaşılan çocuk fotoğrafları dark web’deki pedofili ağlarına düşebiliyor! Peki ama bu nasıl oluyor ve kullanıcılar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…
#Dark WebMark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde Instagram’da paylaştığı aile fotoğrafında çocuklarının yüzünü emoji ile gizlemesi tartışma başlattı: Mark bile sahibi olduğu platforma güvenmiyorsa çocuklar için ciddi bir risk mi var? Sorunun cevabı maalesef evet… Sosyal medyada paylaşılan çocuk fotoğrafları dark web’deki pedofili ağlarına düşebiliyor! Peki ama bu nasıl oluyor ve kullanıcılar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…
#Mark ZuckerbergBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaAmerika’da 43 bin öğrenci, 800 öğretmen ve 500’ün üzerine okulda uygulanan ‘Games for Change’ Eğitim Programı İstanbul’da tanıtıldı. 20 yıl önce bir grup oyun tasarımcısı ile eğitimci tarafından oluşturulan ve uzun zamandır sınıflarda kullanılan programın öğretici yanının eğlenceden daha ağır bastığı belirtiliyor.
#AmerikaAmerika’da 43 bin öğrenci, 800 öğretmen ve 500’ün üzerine okulda uygulanan ‘Games for Change’ Eğitim Programı İstanbul’da tanıtıldı. 20 yıl önce bir grup oyun tasarımcısı ile eğitimci tarafından oluşturulan ve uzun zamandır sınıflarda kullanılan programın öğretici yanının eğlenceden daha ağır bastığı belirtiliyor.
#AmerikaÜlkemizde ve dünya genelinde iş hayatındaki kadınlara karşı ciddi bir ‘hamilelik’ baskısı söz konusu. Kimisi iş görüşmesinde “Çocuk düşünüyor musun?” diye soruyor, kimisi hamile çalışana mobbing yapıyor, istifaya zorluyor, kimisi de alenen “Çocuk yapma” diyor hatta doğum iznini kullanmasına dahi müsaade etmiyor. Bu çok hassas konuyu en doğru şekilde gündeme getirebilmek için hem çocuk baskısına maruz kalan kadınlarla konuştum hem de Kıdemli İş Hukuku Uzmanı Avukat Burcu Özer'den işin kanuni boyutunu dinledim
#Hamile Kalmama BaskısıÜlkemizde ve dünya genelinde iş hayatındaki kadınlara karşı ciddi bir ‘hamilelik’ baskısı söz konusu. Kimisi iş görüşmesinde “Çocuk düşünüyor musun?” diye soruyor, kimisi hamile çalışana mobbing yapıyor, istifaya zorluyor, kimisi de alenen “Çocuk yapma” diyor hatta doğum iznini kullanmasına dahi müsaade etmiyor. Bu çok hassas konuyu en doğru şekilde gündeme getirebilmek için hem çocuk baskısına maruz kalan kadınlarla konuştuk hem de Kıdemli İş Hukuku Uzmanı Avukat Burcu Özer'den işin kanuni boyutunu dinledik
#Çocuk BaskısıTeknoloji ilerledikçe, teknolojiye bağlı dolandırıcılıklar da artıyor. QR kodlar, şimdilerde dolandırıcıların yeni gözdesi haline geldi. Dolandırıcılar, kafe ve restoranlardaki QR kodlu menüler başta olmak üzere pek çok yerde sahte kodlarla telefonlara ve kişisel verilere erişim sağlıyor. Endişe etmeyin, zor da olsa dolandırılmadan önce anlamanın ve hatta korunmanın yolları var. İşte merak edilen tüm detaylar…
#QR KodMesleğe 30 yıl önce Zerrin Özer’le başladı. Harun Kolçak, Gülben Ergen, Deniz Seki, Aleyna Tilki, Berkay gibi onlarca önemli isme iletişim danışmanlığı yaptı. Kitaplar yazdı, mekânlar açtı. Meslekte 30’uncu yılını kutlayan Özgür Aras’la buluşup ünlüler dünyasına daldık; star kime denir, şu an yıldız kim sorularına cevap aradık, yıllar içinde değişen ünlülük kavramını ve ünlülerin yaptığı hataları konuştuk: “Meşgul olmadıkları için meşgul edemiyorlar. Ve üretimleri olmadığı halde ortada geziyorlar.”
#Özgür ArasSosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıUCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Türkiye Hukuk Koordinatörü ve Bursa İl Temsilcisi Av. Mine Rana Kahramanoğlu, çocuk odaklı afet yönetimi sisteminin acil kurulması ve de yaygınlaştırılması adına sahada olmaya devam edeceklerini söyledi.
#UCİMHalk arasında 'Hollywood yanağı' olarak bilinen bişektomi yani yanak yağlarını aldırma operasyonu dünyaca ünlü modellerin ve film yıldızlarının da tercih etmesiyle günden güne popülerleşiyor. Sosyal medyada #buccalfatremoval (yanak yağı aldırma) hashtag'i son haftalarda 157 milyondan fazla görüntülendi. Peki ama bu operasyon sanıldığı kadar masum mu? O yanak yağlarına hiç ihtiyacımız yok mu? Uzmanlara sorduk...
#EstetikOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıSizi işten çıkaramayan, ancak işinizi giderek daha tatsız hale getiren bir yönetici tarafından sessizce işten atıldığınızdan şüpheleniyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde işlediğimiz 'sessiz istifa' trendi oldukça ses getirdi. 'Sessiz işten çıkarma' da iş dünyasının en yeni kavramlarından biri. Peki yaşayanlar ve uzmanlar ne diyor?
#Sessiz KovulmaHacker saldırılarından Microsoft Office programları da nasibini alıyor. Kullanıcıların ruhu duymuyor, cihazlar siber saldırılarda zombi olarak kullanılıyor. Peki kullanıcılar kendini nasıl koruyabilir?
#Siber Güvenlik