Sosyal fobi, sosyal anksiyete ismi ile de bilinmektedir. Bu rahatsızlık kişilerin sosyal bir ortamda kendilerini utanç verici, gülünç ve tuhaf göründükleri ile ilgili kaygı duymaları nedeni ile meydana gelmektedir. Sosyal fobi nasıl yenilir, kendiliğinden geçer mi? Sosyal fobi olduğu nasıl anlaşılır? İşte, tüm detaylar.
#Sosyal FobiYüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlıkİçinde ne hissettiğin hakkında hiçbir fikriniz yok. Başkaları nasılsın diye sorduğunda, bir boşluk çiziyorsunuz. Çoğu zaman, yalnızca "iyi" veya "kötü", "mutlu" veya "mutsuz" hissettiğinizi ve bunun ötesinde pek bir nüans olmadığını söyleyebilirsiniz. Peki, Aleksitimin ne olduğu hakkında detayları derledik.
#AleksitimiSosyal anksiyete oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlar arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan terimler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Bu bakımdan sosyal anksiyete teriminin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sosyal anksiyete nedir? Nasıl yenilir? Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi nelerdir detayları ile derledik.
Pandemi ile hayatımıza giren ve zorlukların üstesinden gelmenin etkili yollarından birinin online terapi yöntemi olduğunu dile getiren Tappy Online Terapi Platformu, akredite üniversitelerden mezun, deneyimli uzman psikologlar aracılığıyla danışanlara güvenilir, hızlı, ekonomik, mekandan bağımsız şekilde kişiye uygun randevu oluşturma imkanı sağlarken danışmanlara ise hukuki, mali ve dijital pazarlama alanlarında profesyonel destek vererek seçkin bir ekibin parçası olma fırsatını sunmasıyla fark yaratıyor.
#1Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal Fobiİnsanlarla ilk karşılaştığımızda birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Daha birbirimizi tanımadan sadece birbirimizin yüzüne bakarak çok sayıda kanıya varıyoruz. Yani yüzümüz, cildimiz hepimiz için çok önemlidir. Sivilce kişinin yüzüne ve tüm güzelliğine gölge düşüren bir durumdur. Peki sivilceler sosyal hayatımızı ve ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor? Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın anlatıyor.
#Sivilcelerin EtkisiTerapi, hem psikologlar hem de psikiyatristler tarafından uygulanan özel tedavi türlerine verilen genel addır. Terapiler, psikolojik rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmek için kliniklerde ve danışmanlık merkezlerinde uygulanır. Terapist olmak için üniversitelerin psikoloji, PDR ya da rehberlik bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Terapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık.
#Terapist Nedir?Depresyon bazen özellikle başlangıç dönemlerde iştahta değişikliklerle başlar. Tipik olmayan veya maskeli depresyonlarda kilo artışı daha sık görüldüğünü ifade eden Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DepresyonÜlkenin dört bir yanında büyük korkuya sebep olan İzmir depremi, psikolojik travmaları da beraberinde getirdi. Halk arasında deprem fobisi olarak bilinen "seismophobia" anlık bir korkudan öte kişinin yaşamını da etkileyebiliyor. Deprem öncesi ve sonrasında bu korkularla nasıl baş edebiliriz? Çocukları deprem gerçeğine nasıl hazırlayabiliriz? Tüm merak edilenleri Uzman Psikolog Dilara Sayar ve Psikolog Sena Karabiber yanıtladı...
#Deprem KorkusuDepresyon mu kilo artışına sebep olur, kilo artışı mı depresyona sebep olur? Depresyonda antidepresan ilaç tedavileri kilo artışına sebep olur mu? Eğer ilaçlar depresyonu tedavi ediyorsa aldığım kilolardan sonra ben gene depresyona girer miyim? O zaman nasıl tedavi olacağım? Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, tüm bu soruları cevapladı.
#Depresyon Ve Kilo ArtışıDepresyon mu kilo artışına sebep olur, kilo artışı mı depresyona sebep olur? Depresyonda antidepresan ilaç tedavileri kilo artışına sebep olur mu? Eğer ilaçlar depresyonu tedavi ediyorsa aldığım kilolardan sonra ben gene depresyona girer miyim? O zaman nasıl tedavi olacağım? Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney konu hakkında bilgiler verdi.
#Depresyon Ve Kilo ArtışıKıskançlık kimileri için ilişkinin olmazsa olmazı kimiler içinse bir güvensizlik meselesi. Ancak belli ölçülerde kaldığında normal karşılanabilir bir duygudur. Ölçüsü kaçtığında, ve saplantılı bir hal aldığında ise artık hastalık olarak değerlendirilir. Nörolog Mehmet Yavuz, patolojik kıskançlık olarak da bilinen Othello Sendromu'nu anlatıyor.
#Othello SendromuTBMM'de kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu, Türkiye'de özellikle çocukları ve gençleri tehdit eden "internet bağımlılığı"na hangi etkenlerin neden olduğunu ve ne tür koruyucu önlemler alınabileceğini inceliyor.
#Mavi BalinaNokia'nın yeni telefonu 9 PureView yenilikçi özellikleri dışında tasarımıyla da dikkatleri üzerine topladı. Yeni nesil akıllı telefonların çoklu arka kamera kullanımı furyasına katılan Nokia, Tripofobi rahatsızlığı bulunan kişilerin tepkisini çekti. Peki, Tripofobi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o telefon hakkında bazı bilgiler
#TripofobiSosyal fobi, toplum içinde konuşurken ya da herhangi bir eylem yaparken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak tanımlanır. Bu fobiyi ‘sanal gerçeklik terapisi’ ile yenmenin mümkün olduğunu söyleyen Psikolog Ertuğ Gül, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Terapi