Birçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarElma, sevilerek yenen meyvelerden biridir. Ayrıca sağlığa faydalı birçok özelliği bulunmaktadır. Faydalı bir besin olan elma, insanlarda gaz problemine de yol açmaktadır. Birçok insan elma yedikten sonra şişkinlik yaşamakta, günlük hayatları olumsuz etkilenmektedir. Elmanın, nasıl şekilde gaza sebebiyet verdiğini öğrenip, doğru şekilde tüketebilirsiniz. Elmanın şişkinlik oluşturmaması için nelere dikkat etmeniz gerektiğini detayları ile derledik.
En sevilen ve kış ayları meyvesi olarak armut ön plana çıkmaktadır. Tabi bununla beraber bütün farklı mevsimlerde tüketim imkanı verdiğini söylemek gerekir. Lezzetli bir besin kaynağı olması ile ayrıca kabız yapıp yapmadığı merak edilen konular içerisinde gelmektedir. Peki, armut kabız yapar mı? Armut yemek bebeklerde, hamilelerde ve yetişkinlerde kabızlık yapar mı tüm detayları ile derledik.
Muhtemelen rafine şekerle ilgili bazı bilgilere sahipsinizdir. Peki, sorbitol gibi düşük kalorili ikameler? Bu tatlandırıcının yenmesi güvenli midir ve sağlıklı bir diyette buna yer var mı? Sizlere sorbitol hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Sorbitol Nedir Ve Zararları Nelerdir?Kabızlık en sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Özellikle şiddetli kabızlık önemli bir sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Şiddetli kabızlık şikayeti yaşayanlar gerek internet gerekse de diğer platformlardan şiddetli kabızlığa neyin iyi geldiğini ve nasıl geçtiğini araştırmaktadırlar. Peki şiddetli kabızlığa ne iyi gelir? Şiddetli kabızlık nasıl geçer? Şiddetli kabızlık nedenleri nedir? Şiddetli kabızlık nasıl tedavi edilir? İşte şiddetli kabızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Şiddetli Kabızlığa Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?FODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiSağlıklı yaşamaya özen gösteriyorsunuz. Organik sebze/meyve tüketiyorsunuz. Tarım ilaçlarına maruz kalmamış ürünler tercih ediyorsunuz. İçeriğinde tatlandırıcı olmayan, glikoz şurubu, fruktoz şurubu olmayan yiyecek içecekler seçiyorsunuz. Hatta yiyeceklerinizi tüketmeden önce alkali suda 10-15 dakika bekletiyorsunuz. Yine de ihmal ettikleriniz olabilir. Aman dikkat!
#TatlandırıcıKendinize sürekli 'Karnım neden hep şişkin' diye soruyorsanız yalnız değilsiniz, bu şişkinlik çoğu insanda yaygın. Bazı yiyecekler ve içecekler gaza neden oluyor olabilir. Ancak şişkinliğin nereden geldiğini anlamak, rahatlamanın en iyi yollarından biridir. İşte karın şişliğinden hızlıca kurtulmanın 7 yolu...
#ŞişkinlikŞeker, tüm formlarıyla, dünyada en fazla tüketilen madde. Fonksiyonel beslenme açısından baktığımızda “şeker” sukroz, kalorik tatlandırıcılar, yapay tatlandırıcılar ve şeker alkolleri de dahil olmak üzere tüm şeker formlarını kapsayan bir şemsiye terimdir. Rafine şeker, özellikle erken çocuklukta en çok kaçınılması gereken maddelerin başında geliyor. Fazla şeker tüketimi sebebiyle süreç, tatlıya eğilim ile başlıyor, fazla insülin salgılanması, insülin direnci, karaciğer yağlanması, hücre yaşlanması, metabolik bozukluklar ile devam ediyor. Pek çok ebeveyn çocuğu için rafine şeker tüketiminden kaçıyor ve yerine alternatif arıyor. Peki ya yağmurdan kaçarken doluya tutulursak? “Şekersiz” adı altındaki her şey gerçekten şekersiz mi? Ya da daha doğal diye tüketilen şekerler ya da tatlandırıcılar gerçekten masum mu? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hande Namal Türkyılmaz, tüm merak edilenleri yanıtladı...
#Yapay TatlandırıcılarUzakdoğu mutfağı sevenlerin bildiği, son yıllarda tüketimi ülkemizde de artan surimi, suşi restoranlarının demirbaş lezzetlerinden. Kıyılmış balık anlamına gelen ve popüler kültürde yerini alan suriminin ne demek olduğu internette merak konusu oldu. Peki, surimi nedir? Surimi nasıl tüketilir? İşte, surimi hakkında detaylar.
#Surimi NedirBebeklerde gaz sancısı anne babaların korkulu rüyasıdır adeta. Peki, bu problemle en kolay nasıl başa çıkılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bebeklerde gaz oluşumuyla ilgili tüm bilinmeyenleri aktardı ve ebeveynlere bebeklerin gaz sancısını gidermeleri için önerilerde bulunmayı da ihmal etmedi.
#KolikŞişkinlik, gaz ve geğirme toplumda sık rastlanan şikayetlerdir. Bu şikayetler hassas bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık gibi hastalıklara eşlik edebilir. Bu şikayetlerin neden kaynaklandığını ve nasıl geçtiği ise vatandaşlarca araştırılıyor. Peki, şişkinlik neden olur?
#Şişkinlik Neden Olur?Genelde yağlı ciltler kendilerinin ciddi bir cilt problem olduğunu düşünürler. Ancak kuru ciltte pek hafife alınmaması gereken bir cilt tipidir. Bakımı zordur ve çeşitli cilt hastalıklarına yakalanmak için uygun ortamlardan biridir. Bu nedenle kuru bir cildiniz varsa bunun nedenini ve ona nasıl bakmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekir.
#CiltYaz güneş, güneş de cilt hasarı demek. Güneşteki mor ötesi ışınlar her şeyden önce ciltte kolajen üretimini azaltıyor, cildi yıpratıyor. Güneşin cilt hasarları sadece “cilt kuruluğu, kırışması, buruşması” ile de sınırlı kalmıyor, yoğun güneş cilt lekeleri ve deri kanserlerine de davetiye çıkarabiliyor. İşte bu nedenle cildi güneşle buluştururken biraz daha dikkatli olmamız, buluşma süresini uzatıp yıpranmayı abartmamamız lazım. Tabii bu arada cildi koruyan önlemleri de devreye sokmamızda yarar var. İyi haber şu: Bu önlemlerden bazıları beslenmemizle de ilgili. “Nelerdir o önlemler?” diyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluÖnce şunu iyi bilelim: Selülit bir hastalık değil, sıradan, basit bir kozmetik sorun. Ayrıca magazin muhabiri arkadaşların Bodrum ya da Çeşme sahillerinde selülit avcılığına çıkmalarına da gerek yok. Çünkü selülit çok ama çoook yaygın bir problem. İstatistiklere göre kadınların neredeyse yüzde 98’i selülitten az ya da çok etkileniyor.
#Osman Müftüoğlu