Paylaş
Çağla, olgunlaşmamış badem, olgunlaşmamış sert çekirdekli kayısı gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen addır. İlkbaharın habercisi olan çağla, birçok besin öğesini içerisinde barındırır.
100 gram çağla 42 kkal, 87 gram su, 3 gram protein, 5 gram posa, 40 mg kalsiyum, 249 mg potasyum, 0.05 mg riboflavin ve karnitin içerir, ayrıca antioksidan vitaminlerden biri olan E vitamininden çağla zengin bir meyvedir.
Çağlanın proteinden ve E vitamininden zengin olması, deri ve saç sağlığında etkili olmaktadır. Çağla cildimizde biriken toksik öğelerin temizlenmesinde, cilt problemlerinin iyileştirilmesinde (akne, sivilce vb.), yaşlanmanın önlemesinde ve kalp sağlığı için yararlıdır. İçerdiği karnitin ve riboflavin sayesinde beynin işlevselliğinin artmasında etkili olur. Çağlanın kalori içeriğinin düşük olması, kilo kaybını sağlamada olumlu bir etki yaratırken, lif içeriğinin yüksek olması da bağırsak sağlığının korunması ile birlikte kan şekerinin düzenlenmesinde yararlı olmaktadır.
Yeşil erik yazın yaklaştığının habercisidir. 100 gram erik 46 kkal, 0.7 gram protein, 0.28 gram lif, 157 mg potasyum, 9.5 mg C vitamini içerir. Erikte bulunan temel fenolik bileşikler hidroksisinnamik asitler, kafeoilkinik asit, neoklorojenik asit, ve p-kumaroilkinik asitlerdir. Ayrıca antosiyanin, flavonol glikozitler, kersetin, flavanoller ve prosiyanidinleri de içerir. Bu bileşiklerin kanseri, sindirim sistemi hastalıklarını, kalp hastalıklarını önlemede faydalı olduğu belirtilmektedir.
Eriğin kalori içeriğinin düşük olması kilo kaybına yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda eriğin içerisindeki C vitamini bağışıklığı güçlendirmede etkili iken, diyet lifi, sorbitol ve izatinin de bağırsak çalıştırıcı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Eriğin glisemik indeksinin düşük olması kan şekerinin kontrolü açısından da önemlidir.
Sonuçta çağla ve eriğin ortak özelliği olarak 1 porsiyon değerlerinin düşük kalori ve bol su içermesi olarak belirtilebilir. Bu nedenle her iki meyvenin de hem zayıflama diyetlerinde kullanılabilirliğini artırmakta hem de susuzluğumuzu gidermede etkili olmaktadır.
Paylaş