Somuncu Baba türbesinin nerede olduğu Hacı Bayram-ı Veli dizisiyle izleyenler tarafından merak konusu oldu. Osmanlı’nın kuruluş yıllarında Anadolu'da yetişen âlim ve velîlerin büyüklerindendir. Asıl adı Hamîd olan Somuncu Baba, 1349'da Kayseri'de dünyaya gelmiştir. Babasının adı Musa'dır. Soyu 24. kuşaktan peygamberimize dayanır. İlk tahsîlini babasından alan Şeyh Hamîd-i Veli daha sonra sırasıyla Aksaray, Şam ve Erdebil'de devrin önde gelen âlimlerinden dersler alarak tasavvuf ve ilim yolunda üstün derecelere ulaşmıştır. Peki, Somuncu Baba kimdir? Somuncu Baba türbesi nerede? İşte, Somuncu Baba türbesinin yeri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Somuncu BabaTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın gözdesi olarak adlandırılan tarihi ve doğal güzelliklerin buluştuğu Aksaray’daki başta Ihlara Vadisi olmak üzere Selime Katedrali, Sultanhanı Kervansarayı, Somuncu Baba Türbesi ve Müzesi, Öresin Han, Saratlı yeraltı şehirlerini 2021 yılında 1 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
#KapadokyaOsmanlı döneminin kuruluş yıllarına tekabül eden dönemde yaşayan ünlü alim ve mutasavvıf olan Somuncu Baba ‘bayramiye’ tarikatının kurucusu olan Hacı Bayram Veli hazretlerinin hocasıdır. Dönemin ünlü mutasavvıflarından olan Somuncu Baba’nın defnedildiği yer olan Somuncu Baba türbesi nerede ve hangi ilimizdedir? Somuncu Baba türbesi ziyaret günleri ve saatleri? Somuncu Baba türbesi hakkında bilgi? Somuncu Baba türbesi kim tarafından yapıldı ve yaptırıldı? Sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık.
#Somuncu BabaMalatya, Türkiye’nin en ulaşım yolarının merkezinde yer alan, sosyokültürel, tarihi, ekonomik açıdan önemli kentlerinden biridir. Dünya’nın en güzel kentleri arasında gösterilen Malatya’da gezilecek yerler nerelerdir? Malatya'nın ilçeleri nelerdir? Malatya ülkemizin hangi bölgesindedir? gibi birçok hususta bilgi veren ve sorularınıza aradığınız cevapları bulabileceğiniz bilgiler sizleri bekliyor.
#Malatya İlçeleriÇocukluk düşümdü İpek Yolu seyahati. TRT’nin en etkileyici belgeselinin adıydı. Fonda Japon müzisyen Kitaro’nun ruhani müziği, Kapadokya’dan, Karakurum çöllerine, oradan Tanrı Dağı eteklerine arkeolog misali iz süren belgesel ekibiyle astral seyahate çıkmışlığım çoktur. Hızla değişen dünyada, kültür turizminin maestrosu olmaya aday, binlerce kilometrelik rota, ‘Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Projesi’ adıyla 21 Mart 2018’de start alacak. Ancak ben bu rotayı baştan sona adım adım gezerek öncesinde hayallerimi gerçekleştirdim. Kırgız rehberimizin dediği gibi; “Bir kere görmek, bin kere duymaktan evladır”.
#İpek YoluMalatya Darende’deki bir mahalle için ilginç bir ‘riskli alan’ kararı alındı. Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen bölge, bir süre önce afetzedelerin yerleştirildiği evleri kapsıyor. Üstelik, riskli alan ilan edilen alanın 10 metre uzağında okul, 20 metre uzağında hastane 100 metre uzağında ise toplu konut bulunuyor. Adeta cetvelle çizilen alana ilişkin Danıştay’a dava açıldı.
#Malatya DarendeŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde 5 Eylül günü özel harekat polislerini taşıyan zırhlı araca, PKK’lı teröristlerin roketatarlı saldırısında yaralanan, tedavi gördüğü Ankara’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde kurtarılamayarak dün şehit olan 24 yaşındaki özel harekat polisi Yunus Emre Akbaş, bugün memleketi Aksaray’da yaklaşık 10 bin kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Şehit babası Mustafa Akbaş, oğluyla saldırıdan 1 gün önce telefonla görüştüğünü ve üzülmemeleri için Cizre’de olduğunu kendilerinden sakladığını belirterek, ''Bize, Başbakan’ı korumak için Mardin’de otelde olduklarını söylemişti. Bizden gerçeği saklamıştı'' dedi.
#MalatyaYeni yıl tatilinde Uludağ’da kayak yapmak, özellikle de lezzetli yemekleri keşfetmek âdettendir. Bu hafta Bursa’yı iki bölümde anlatacağım. Birinci bölümdeki cümleler, bu kenti en iyi anlatan Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait. Bir düz yazıdan daha çok bir aşk şiiri sanki... Ardındansa lezzet keşiflerine bakacağız.
#BursaBahar yüzünü gösterdi. Ağaçlar çiçeklerini taktı takıştırdı, toprak yeşil örtülerini üstüne çekti. Kuşlar sevinç çığlıkları atmaya başladı. Şimdi tam yola çıkmanın zamanıdır. Çünkü doğa en güzel görüntülerini bu mevsimde sergilemeye başlar. Her yıl yaptığım gibi bu yıl da bahara doğru yolculuğa çıktım. Önce Bursa’yla hasret giderdim. Daha sonra Ayvalık’a, Cunda’ya, Foça’ya selam sarkıttım. Direksiyonu kırıp Karaburun Yarımadası’nın, Çeşme’nin, Alaçatı’nın güzelliklerinde dolaştım durdum. Bu hafta bu bahar turunu sizlerle paylaşacağım.
Her gezmenin ardında bir bahane vardır. Kimi yemeğin, kimi manzaranın, kimi geçmişin, kimi denizin peşine düşüp, uzak yakın coğrafyalara doğru yelken açar. Bu hafta ramazanı bahane edip, insanı şaşırtan mimarileriyle bulundukları kentleri süsleyen camilerin izinde bir tura çıkabilirsiniz.
Ulu Cami, Yeşil Cami, Emir Sultan Türbesi ve Camisi gibi çok sayıda tarihi caminin, hanların ve sultan külliyelerinin bulunduğu “Osmanlı Payitahtı” Bursa, virüs salgını sürecindeki ikinci ramazan ayını da sessiz sakin geçiriyor.Birçok medeniyete ve farklı dinlere beşiklik etmiş illerin başında gelen Bursa’da İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerine ait birçok eser bulunmaktadır. Osmanlı Devletine başkentlik yapmış olan Bursa günümüzde de “manevi başkent” olarak önemini korumaktadır.
#Uğur Çelikkol