Aksaray’da ’Somuncu Baba’ İnanç Turizmini Canlandırdı

Güncelleme Tarihi:

Aksaray’da ’Somuncu Baba’ İnanç Turizmini Canlandırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2015 13:21

AKSARAY'DA SOMUNCUBABA KÜLLİYESİ İNANÇ TURİZMİNİ CANLANDIRDI.

Aksaray’da ’Somuncu Baba’ olarak bilinen ünlü alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Aksarayi’nin türbesinin yanına yaptırılan ve içinde müze, cami, fırın, lokanta, dükkanlar ve konferans salonları bulunan külliyenin açılması bölgenin inanç turizmini canlandırdı.
Kaynaklarda Somuncu Baba’nın Aksaray, Kayseri ve Bursa gibi farklı şehirlerde bulunduğunu, ilim çalışmaları yapmak için Şam, Tebriz ve Erdebil’e de gittiği ifade ediliyor. Ünlü alimin, Bursa Ulu Cami’nin açılışında okuduğu hutbe ile ilminin açığa çıkması üzerine Aksaray’a gelerek hayatının geri kalan bölümünü burada geçirdiğini, Aksaray’da vefat eden Somuncu Baba’nın türbesinin de Ervah Kabristanlığı’nda bulunduğu kaydediliyor.
MÜZEDE SOMUNCU BABA’NIN YAŞAMI CANLANDIRILIYOR
Somuncu Baba ismiyle geçtiğimiz yıl açılan külliyenin içinde konferans salonu, cami, müze, fırın, iş yerleri ve lokanta yer alıyor. Somucu Baba Türbesi’nin restorasyonunu da tamamlanmasının ardından, külliyeye ziyarete gelenler müzeyi gezerken kulaklıkla Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 farklı dilde Somuncu Baba’nın hayatını, felsefesini ve şiirlerini dinleyebiliyorlar. Müzede manken ve maketlerle Somuncu Baba’nın yaşamı canlandırılıyor. Ünlü alimle ilgili kitap ve CD gibi yayınlar buradan temin edilebiliyor. İş yerlerinde Somuncu Baba’ya ve Aksaray’a has hediyelik eşyalar satılıyor. Yöre mutfağının en seçkin örneklerinin tadılabileceği lokantalar da var. Fırında, ismi Somuncu Baba ile özdeşleşen özel bir ekmek üretiliyor. Konferans salonlarında eğitim çalışmaları ve sempozyumlar düzenlenebiliyor.
İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN BÖLGENİN ÖNEMİ ARTTI
Ervah Kabristanlığı’ndaki Somuncu Baba Türbesi her zaman dolup taşan turizm yerlerinin başında geliyor. Özellikle mübarek günlerde on binlerce insan kabristanı ziyaret ediyor. Külliyeye, Türkiye’nin her tarafından insanlar ziyarete geliyor. İnsanlar, burada ziyaretlerini yaparken aynı zamanda yemek ihtiyaçlarını karşılıyor ve hediyelik eşya da alabiliyorlar. Külliyenin alt kısmındaki dükkanlardaki esnaflar da durumdan memnun.
Özellikle hafta sonları çok yoğun bir ziyaretçi trafiği olduğunu söyleyen hediyelik eşya dükkanı işleten Molla Halil Geylani, "Türkiye’nin her yerinden insanlar geliyor ziyaret ediyor Somuncu Baba’yı. Hediyelik eşyamız var, fırınımız var. Somuncu Baba’nın fırını var. Yemeklerini yiyor, hediyelik eşyasını alıyor. Burada her türlü ihtiyacını görüyor, ziyaretlerini yapıyorlar ve memleketlerine dönüyorlar” şeklinde konuştu.
Somuncubaba’yı ziyaret etmek için özellikle hafta sonları turlarla Türkiye’nin her tarafından insanların geldiğini ifade eden Osmanlı Şırası satan esnaf Asiye Çoşkuner, “Türkiye’nin her tarafından özellikle hafta sonları turlar geliyor buraya. Malatya’sından onlarda sahip çıkıyor Somuncubaba’ya oradan bile gelip buradaki maneviyatın çok çok farklı olduğunu kendileri ifade ettiler” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!