Laparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik CerrahiTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#Bordo BerelilerTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#AskerSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiMevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık hissediliyor. Havanın ısınması gündelik hayatımızda bizi zorluyor. Terleme, sinirlilik hali, solunum problemleri, baş ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Uzmanlara vücudumuzu nasıl soğutabileceğimizi ve terlemeyle nasıl başa çıkabileceğimizi sorduk.
#Sıcak HavaJaponya süper kahraman filmlerinin açılış sahnesine benzeyen bir olay ile dünya gündemine oturdu. Bir metal kaplama fabrikasındaki kimyasal dolu tankın içine düşen kedi yetkilileri alarma geçirirken, sosyal medyada 'süper kedi' yorumları ile yıkıldı.
#Süper Kediİklim değişikliği nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan tropik gecelerin sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. 1950 ile 2022 yılları arasındaki süreci değerlendiren yeni bir çalışmaya göre, bölgede 20 dereceyi aşan tropik gecelerin ortalama sayısı yüzde 93 arttı. Ayrıca tropik sıcaklıkların süresi de uzadı. Başlangıç tarihleri erkene, bitiş tarihleri ise daha geçe kaydı. Peki neden Marmara veya Ege değil de Akdeniz’de tropik geceler artıyor? Bu durum hayatımızı nasıl etkileyebilir? Artık Akdeniz’de daha farklı hava olayları görebilir miyiz? Çalışmayı yürüten Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İklim DeğişikliğiHayatlarında hep bir şeyler eksikti. Bunun sebebini ancak 19 yaşında birbirlerini görünce anlayabildiler. Doğumda ayrılıp farklı aileler tarafından evlat edinilen tek yumurta ikizleriyle ilgili korkunç gerçekler yavaş yavaş ortaya çıktı. İşte yarım asra yayılmış bir hikâye ve binlerce insanın hayatlarına dair cevap arayışı...
#GürcistanTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#HastaneAygün Mengelli’nin hayata tutunma hikâyesi, adeta bir film gibi. Mengelli, bir arkadaşını doktora götürünce öksürdü. Muayene sonrası kendisine, organ nakli olmazsa 5 yıl kadar yaşayacağı söylendi. Annesinin vefatının 7. gününde ‘uygun akciğer bulundu’ telefonunu aldı. Mengelli, “Öleceğimi düşünüyordum ama yeniden doğdum” dedi.
#İstanbul İl Sağlık MüdürlüğüEnkaz altında doğan ve tüm ailesini depremde kaybeden mucize bebek Afra artık halası ve eniştesi ile beraber. Dünyanın konuştuğu bebek 6 aylık oldu. Depremin acı yüzünün sembolü olan Afra yeni evini de kaybetmek ile karşı karşıya...
#DepremSon yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA HastalığıEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Yaytokgil, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının gittikçe arttığını belirterek, çocukların özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabildiğini söyledi. Yaytokgil, herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesinin iyileşme sürecine önemli katkılar sağladığını da bildirdi. Sünnet için en ideal dönemin, bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonrası olduğunu dile getiren Yaytokgil, “Yaklaşık 15-20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahaledir” dedi.
#1Antalya'nın Alanya ilçesinde Alsancak ailesinin bebeği Yağız Efe, doğum sonrası tedavi gördüğü hastanede 344 gün sonra hayatını kaybetti. Yağız Efe'nin ölümü kayıtlara 'solunum yetmezliği' olarak geçti ancak bebeğe müdahale eden hemşirenin yanlış ilaç verdiği, ölümün de bu nedenle gerçekleştiği iddiası ortaya atıldı. İddia üzerine aile, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunurken, Sağlık Bakanlığı da hemşire ve hastane hakkında inceleme başlattı.
#ANTALYAGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaAileler bebekleri doğduğu ilk andan itibaren herhangi bir sağlık sorununun olmadığından emin olmak ister. Çocuklarda ve bebeklerde görülen en ciddi sağlık sorunlarından birisi de hızlı ya da yavaş nefes alıp vermektir. Solunum problemleri hayati bir önem taşır. Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı sizler için ayrıntıları derledik.
#ÇocukGünümüzün en tehlikeli hastalıklarının başında herkesin bildiği gibi koronavirüs gelmektedir. Bu virüs oldukça tehlikeli olmakla birlikte birçok kişinin de doğrudan ölümüne neden olmaktadır. Koranaya yakalanan kişilerde çeşitli belirtiler olduğu bilinmektedir. Bazı belirtiler çok sık görülürken bazıları ise daha seyrek görülür. Mide bulantısı ve kusma korona belirtisi midir tüm detayları ile derledik.
#MideEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının arttığını belirterek, “Çocuklar özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesi, iyileşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır” dedi. “Bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonra sünnet yapılabilmektedir” diyen Özbek, operasyonun 15- 20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahale olduğunu kaydetti.
#1Dört yaşındaki Anna Riley, nadir görülen ve hızlı ilerleyen cilt rahatsızlığı ile dünyaya geldi. Cildinin inanılmaz derecede hızlı büyümesine neden olan 'Harlequin iktiyozisi' hastalığından muzdarip olan küçük kızın her sabah okul için hazırlanması 3 saatti buluyor ama durumundan şikayet etmiyor. Her şeye rağmen çok mutlu ve neşeli bir çocuk olan Anna, artık 1 Milyon takipçisi olan bir sosyal medya fenomeni...
#Cilt SağlığıDünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D Vitamini