Dernekler, sivil toplum örgütleri sahiplendirme kampanyaları düzenliyor. Belediyeler uzun vadeli eylem planları hazırlıyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa yürürlüğe girdi ama hayvan hakları savunucularına göre yapılacak daha çok şey var: “Öncelikle sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırılması, kimliklendirilmesi ve mikroçiplenmesi gerekiyor.”
#KöpekSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları DüzenlemesiCHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen sahipsiz hayvanlar düzenlemesine ilişkin, "Süreci hep birlikte değerlendirip, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kanunu götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız. 4,5 yıldır bizim bütün başvurularımızda AYM önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor. Burada bundan vazgeçmelerini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#CHPAK Partili Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Meclis komisyonunda kabul edilen sokak hayvanları düzenlemesi için revizyon önerirken “Bu teklif uygulanabilir değil. ‘Kısırlaştır, sağlık kontrolü yap, saldırmayanı doğal ortamına bırak’ modeli uygulanmalı” dedi.
#AK PartiSokak hayvanları yasa tasarısı maddeleri ve içeriği son dakika haberleri ile takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Son dakika haberine göre kamuoyunun gündeminde yer alan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Öte yandan AK Parti Kaynakları, sahipsiz sokak köpeği kanun düzenlemesinden ötanazi kelimesinin çıkarıldığını açıkladı. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ötenazi tartışmaları başlarken, köpekler uyutulacak mı? sorusu da öne çıkan konulardan oldu. Kabul edilen maddelere göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. maddesindeki hükümler uygulanacak. Peki, Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? Sokak hayvanları yasası maddeleri ve içeriği neler? İşte, sokak hayvanları yasa tasarısı son durum gelişmeleri...
#Sokak Hayvanları Yasası5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuHayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşülmesine önceki gün saat 14.00’te başlandı. Dün sabah saat 07.46’da sonlanan görüşmede sadece 3 teklif geçebildi. Ötanazi tartışmalarının damga vurduğu görüşmelerde zaman zaman tansiyon yükseldi.
#Sokak HayvanlarıSokak köpekleri uyutulacak mı, son gelişmeler ile takip ediliyor. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Son durum açıklaması yapan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise yasadaki en önemli başlığın kısırlaştırma olduğunu belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu iyileştirilecek. Peki, köpekler toplanacak mı? İşte, sokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri.
#Köpekler Uyutulacak MıSokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanSokak hayvanlarının uyutulmasıyla gündeme gelen “hayvan hakları yasa teklifi” tartışılırken çözüm için Çorum’da önemli bir adım atılmış durumda. Kentte belediye, valilikle birlikte Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği kurdu. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, “Doğal yaşam alanları oluşturuyoruz. Beslenme yerleri, köpek kulübeleri, veteriner noktaları yapılıyor. Hızla kısırlaştırdığımız sokak canlarını sokağa bırakmayacağız” dedi.
#ÇORUMŞehir yaşamını güzelleştiriyorlar evet ama hayvanların ideal yaşam alanı sokaklar değil. İstisnalar dışında bir hayvan sokakta en fazla iki yıl yaşayabiliyor. Buna rağmen ‘Nasılsa kendine bakar’ diye her gün onlarcası sokağa terk ediliyor, pek çoğu işkence görüyor... Gönüllüler ellerinden geleni yapıyor: Tedavi, kısırlaştırma, besleme... Ama bir yere kadar... Yapılması gereken daha çok şey var.
#GazetehaberleriHayvan haklarıyla ilgili yeni yasa teklifinin bazı maddeleri kamuoyuyla paylaşıldı. Biz de bu tasarıdan yola çıkarak ülkemizde hayvan haklarının şu anki durumunu ve yeni yasanın amaçladıklarını Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'ndan Şebnem Aslan ve Avukat Elvan Kılıç’a sorduk.
#Hayvan HaklarıApartmanda kedi-köpek beslemek kanunen yasak değil. Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir. Hayvanseverlere iyi bir haberim var. Hayvan Hakları Kanunu, ocakta Meclis’te.
#YazarHayvanlara yönelik şiddet görüntülerine bir yenisi Kars’tan eklendi. İki genç, boynuna ip bağladıkları sıpayı göle atıp işkence etmekle kalmadı, utanmadan bu eziyeti sosyal medyadan da paylaştı. Sadece hayvan hakları savunucuları değil, toplumun geniş bir kesimi artık bir an önce hayvan hakları yasasının çıkmasını ve suçluların hak ettikleri cezayı almasını istiyor. Meclis’teki tüm partiler de taslak üzerinde uzlaşmış durumda ancak yasa hâlâ ortada yok! Peki yasa neden çıkmıyor?
#YazarlarBu hafta da içimizi sızlatan haberler aldık. Hayvan Hakları Koruma Kanunu yetersiz. Tam 16 yıldır birçok STK kanunun değişmesi için çabalıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Yasayı çıkartmak için neyi bekliyorsunuz?” diye sormuştu. Ancak yasa hâlâ ortada yok! Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’ndan beş kişiye süreci ve neden hâlâ sonuçlanmadığını sorduk.
#Gazetehaberleriİnsanoğlunun hayvanlara eziyetinin son mağdurlarından biri Gaziantep’te boynuna kemer takılıp yerlerde sürüklenerek uçurumdan atılan ‘Garip’ oldu. Ona bu işkenceyi yapanlar henüz yakalanmadı. Son zamanlarda artan bu tür işkence haberleri üzerine hayvan hakları savunucuları, hukukçular ve siyasetçilerden ortak bir ses çıkıyor: Bu işkenceye para değil caydırıcı hapis cezaları verilmeli.
#Hayvan Hakları12 yıldır 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değişmesi için çabalarken, kaçak hayvan ticareti ile petshoplara karşı mücadele veren HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Kemal Şenpolat’la, çok tartışılan petshoplarda hayvan satışını ve büyük kentlerdeki sokak köpeği sorununu konuştuk.
#Eray Görgülü