Soğuk Savaş tarihte önemli olaylardan biridir. Bu sebeple de çoğu insan bu dönemle ilgili bilgi sahibi olmak ister. Soğuk savaş dönemi nedir? Soğuk savaş dönemi tarihi ve tarafları hakkında kısaca bilgi yazımızda yer almaktadır.
#Soğuk Savaş Dönemi Nedir?Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütABD ziyareti sırasında Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bizim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmamızın akabinde İsrail delegasyonunun tavırlarına dikkat ettiyseniz, çok garip bir tavır içindeydiler. Çünkü kendilerini savunacak halleri yok" dedi. F-35 sorunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "2023'e Doğru: Aday Belli, Karar Net" temalı açık hava toplantıları kapsamında Erzurum’da İstasyon Meydanı'nda konuştu. Bahçeli, Kılıçdaroğlu'na tepki gösterirken, "Geçtiğimiz günlerde Elazığ’a gitti. Gakkoşlar Kılıçdaroğlu’na ders verdi. Kılıçdaroğlu’nun sözleri hakaret içerikli bir iftiradır. Demirtaş’a şeref madalyası takacağım sözünün yazılı olduğu afişte poz vermesi, ‘barışacağız’ demesi, Türkiye’ye meydan okuma küstahlığıdır." dedi.
#MHPCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'da gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonunda medya mensuplarıyla söyleşi gerçekleştirdi. NATO Zirvesi'nin Türkiye için büyük bir diplomatik zafer olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonraki süreç özellikle İsveç ve Finlandiya’ya aittir. Herhangi bir yanlışları vesaire olduğu zaman zaten kapı gibi belgeler elde, oradan gereğini yaparız" dedi. Erdoğan, teröristlerin iadesine ilişkin "3-4 teröristi gönderdiler ama yeterli değil" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin ise "Kendisine çeki düzen versin, Türkiye'yi beklesin" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'ye yeni operasyonla ilgili "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSömürgecilik kavramını neredeyse her insanın duymuş olduğu bilinmektedir. Özellikle eski tarihlere baktığımızda sömürgeciliğin sıkça yapılmış olduğu dikkat çekmektedir. Günümüzde bile halen sömürgecilik anlayışını sürdüren birçok devlet olduğu görülmektedir. Sömürgecilik nedir? Ne zaman sona erdi? Tarihte ilk sömürgecilik nerede başladı detayları ile derledik.
Model, güzellik kraliçesi, ajans sahibi, üçüz annesi, anaokulu zinciri sahibi… Neşe Erberk, on parmağında on marifet olan bir isim! Onunla eski albümleri karıştırdık; defile kulislerinde ödev notu okuduğu genç modellik yıllarından ‘Demir Leydi’ olarak anıldığı ajans patroniçeliği günlerine, herkesin ‘hevesini alır, kapatır’ diye baktığı ama 20 yılı deviren ve 49 şubesi bulunan anaokulundan üçüz anneliğine hayatının dönüm noktalarını konuştuk.
#Neşe ErberkGünümüz modern yaşam konforunun sağlanabilmesi için ciddi enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Bu enerjinin var olan fosil yakıtlarla karşılanamayacağı bilindiğinden "nükleer ya da atom enerjisi" ön plana çıkmıştır Ancak çok acı bir olay olan Çernobil faciası akla geldiğinde bu felaket merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Çernobil faciası nedir, ne zaman oldu, Çernobil faciasının tarihi ve sonuçları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Yumuşama dönemi tarihsel bir dönemi ifade etmektedir. Bu dönemde doğu batı çatışmaları görülmektedir. Dönemin tarihi özellikleri, gelişmeleri, çatışmaları ve olayları bulunmaktadır. Yumuşama dönemi tarihte DETANT dönemi olarak da isimlendirilmektedir. Yumuşama dönemi nedir, hangi yılları kapsamaktadır, yumuşama dönemi tarihi, gelişmeleri, olayları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#Yumuşama Dönemi Nedir Ve Hangi Yılları Kapsar?Demokrasi ne kadar da çok işittiğimiz bir kelimedir. Toplumsal yaşamda belki de en fazla karşı karşıya kaldığımız kavramdır. Ancak gerçekten demokrasi nedir diye sorulsa verilecek cevabımız ne olurdu? Demokrasi nedir? Demokrasinin özellikleri nelerdir? Demokrasinin ilkeleri nelerdir? Demokrasinin tarihi hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri sizin için derledik.
#Demokrasi Nedir?Savaşın gerçekleşme tarihi 22 Eylül 1980 yılında Irak tarafından başlatılmış olan işgal operasyonu ile körüklenmiştir. İran’ın bölge üzerindeki hakimiyetine son vermek üzerine Bafra Körfezi üzerinden başlatılmıştır. İran Irak Savaşı bölge için ve tarihin seyri için önemli bir noktaya sahiptir. Nedenleri ve sonuçları ile birlikte bölgede güç dengeleri nasıl değiştirmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah Harariİkinci Dünya Savaşı insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biridir ve milyonlarca insanın hayatını etkilemiştir. Bununla birlikte, savaş sırasında geliştirilen teknolojiler uzay araştırmalarının hızlanmasını sağlamıştır. Özellikle Almanya'da 20 bin bilim insanı, Almanya'nın savaşta İngiltere'ye üstün gelebilmesi için çalışmış ve roket teknolojisinde önemli gelişmelerin önünü açmıştır. Bu gelişmelerden en önemlisi V-2 adındaki uzun menzilli roketlerin üretilmesi ve hedeflenmelerinin hassasiyetle kontrol edilebilmesidir. Bu roketler ilerleyen yıllarda uzaya gönderilecek insanlı veya insansız uzay araçlarını taşıyacak roketlerin ilk halleridir.
#HürriyetSeyahat etmek insana hayal edemeyeceği deneyimler, lezzetler, güzellikler sunarken her seferinde kendisinde bilmediği bir yönü keşfetmesini de sağlıyor. Her seyahat tutkunu gibi benim de gitmeyi istediğim yerler, yaşamayı istediğim deneyimler var hayatta. Bazıları gerçeğe dönüşürken bazıları gerçeğe dönüşeceği zamanı bekliyor. Kuzey ışıkları da uzun zaman listemde yer alan, heyecanla göreceğim günü beklediğim bir olaydı benim için. İlk seferde, uzun bir bekleyişin sonunda gökyüzünde ışıkların dansını gören mutlu gezginlerdenim ben de. Tam dönemi gelmişken, bu hayali gerçekleştirmek isteyenlere işte kuzey ışıkları rehberi…
#Kuzey IşıklarıRusya’da görev yapan iki Türk gazetecinin Putin’in hayatını yazdığı kitap yayımlandı. Üçlü zirve için yarın Türkiye’ye gelecek olan Rusya Liderinin yaşamı ilginç öykülerle dolu. Cenk Başlamış ve Okay Deprem’in kaleme aldığı ‘Rusya’yı Ayağa Kaldıran Lider’ Türkçe yazılmış ilk Putin kitabı olma özelliği de taşıyor. İki gazeteciyle hem kitabı hem de Türkiye-Rusya ilişkilerini konuştuk.
#GazetehaberleriYılın son haftası. Türkiye, Birleşmiş Milletler’de Kudüs ile ilgili verdiği mücadelede bir diplomasi zaferi kazandı. Suriye, ABD ile ilişkiler, terör gibi önemli meseleler 2018’de çözülmeyi bekliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la hem masadaki kritik konuları hem de Batı’nın İslam algısını konuştuk.
#GazetehaberleriABD Başkanı Trump Kudüs kararıyla sadece bir statü belirlemedi, Ortadoğu ateşine adeta benzin döktü. İlişkiler nasıl ve nereye evrilecek? Dünyayı, Ortadoğu’yu ve özellikle de Türkiye’yi hangi tehlikeler bekliyor? Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’a göre Ortadoğu oyununda ikinci perde açıldı. Kabaran öfkelerin toplumsal enerjiyi örgütlere yöneltmesi en büyük tehlike... Okur, "Önümüzdeki 10 yılın coğrafyamızda bir çatışma dönemi olmasından korkarım. Maalesef öyle bir geleceğin kapıları açıldı" diyor.
#GazetehaberleriKorkunun ecele faydası yok: Önümüz kar, soğuk, tipi, boran... Tiril tiril giyindiğimiz, her yere yürüyerek gittiğimiz, gittiğimiz yerde açık havada oturduğumuz, mehtaplara, guruplara doymadığımız zamanlar artık çok uzakta. Yine de evlere kapanmanın, kapansak da enseyi karartmanın, neşemizden, müziğimizden, sporumuzdan, eğlencemizden geri kalmanın âlemi yok. Güzel, keyifli, gustolu bir kış geçirmemiz için, hatta bu zamana kadarkilerin en iyisi olması için elimizde bir sürü sebep var. O sebepleri, haberdar olmamız gereken trendleri, önümüzdeki üç ayın en heyecanlı tarihlerini kendi alanlarının uzmanlarından derledik.
#KışAmerika ile ilişkiler belki de tarihinin en gergin günlerini yaşıyor. Vize yasağı için heyetler görüşecek olsa da kriz politikacıların söylemleriyle tırmanıyor. Bir yandan da Kuzey Irak referandumunun yankıları ve İdlib Operasyonu sürüyor. Bu noktada konuşulacak en iyi isimlerden biri Eski MİT Müsteşarı ve Irak Büyükelçimiz Sönmez Köksal’dı. Köksal, uzun yıllardır süren suskunluğunu bozdu ve gerek FETÖ, gerek MİT, gerek Kuzey Irak ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Sönmez Köksal’a göre “, haksız suçlamalara muhatap kılındı. TSK’de yaşanan hayal ötesi ‘kirliliği’ görünce teşkilatın -bazı kesimlerce pek çok tenkit edilen- sivil müsteşarları sayesinde hiç olmazsa FETÖ virüsünün kendisine bulaşmamasında başarılı olduğu anlaşılıyor!” Ancak son dönem teşkilattan atılanlar hayatları boyu izlenmeli görüşünde…
#GazetehaberleriDerya Bengi, 1950’li yıllar Türkiye’sinin ritmi üzerinde şarkılar, türküler mırıldanan sazlı cazlı bir sözlük hazırladı: ‘Şimdiki Zaman Beledir’. Yazar ile Elvis Presley’den Zeki Müren’e, 6-7 Eylül olaylarından Migros kamyonlarına, Yeşilçam’ın doğuşundan radyo günlerine pek çok hararetli ve renkli maddenin yer aldığı arşiv niteliğindeki kitabı konuştuk.
#Kitapsanat