Psikolojik bir rahatsızlık şeklinde kabul edilen ve davranışlarda sapmalara sebep olan şizofreni genel olarak 15 ile 35 yaş aralığında görülmektedir. Kişinin gerçekler ile gerçek dışı olayların arasında yer alan farkı ayırt etmesini güçleştiren bu hastalık, hastayı etkilediği kadar yakınlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Kronik seyirli ve biyolojik bir beyin hastalığı kabul edilen şizofreni belirtiler ve bulgular ile anlaşılarak üç sınıfa ayrılmaktadır. Sizin için şizofreninin ne olduğunu, şizofreni türlerinin neler olduğunu ve bir kişinin şizofren olduğu nasıl anlaşıldığını derledik.
Şizofrenide genetik faktörlerin rolü iyi tanımlanmış olmakla beraber, bu hastalık yalnızca kalıtımsal faktörlerin değil, birçok koşulun bir araya gelmesi ile oluşur. Yani şizofreni genetik ve çevresel faktörlerin rol aldığı oldukça kompleks bir hastalıktır. Şizofreninin erken dönem belirtileri kişinin yakın çevresine “bir şeylerin yolunda gitmediği” sinyalleri verir ancak, bunun tam olarak ne olduğunu ilk anda belirlemek oldukça zordur. Peki, şizofreni tam olarak nedir? Şizofreni belirtileri neler? İşte şizofreni hastalığı hakkında detaylar
#Şizofreni Nedir?Halil Ziya Doğruöz, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın bu yılki kazananı. Bursalı genç bir yazar. Yarışmaya son anda katılmaya karar verip, derece ihtimalini aklından bile geçirmezken, “Geçmiş zaman aynasında Bursa” temasında yazdığı hikâyesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
#BursaAkıl Oyunları, ünlü matematikçi John Ferbes Nash Jr'ın hayatından kesitler sunuyor. Biyografi ve dram türündeki film 2001 yılında gösterime girdi. Oyuncu kadrosunda Russell Crowe ve Ed Harris gibi yıldız isimlerin yer aldığı yapımda dört dalda Oscar ödülü kazandı. Akıl oyunları filminin konusu nedir, Imdp puanı kaçtır? Sizin için derledik.
#Akıl OyunlarıŞizofreni, beyin fonksiyonlarındaki bozukluklar neticesi ortaya çıktığı için son yıllarda ‘beyin hastalığı’ tanımı da kullanılmaktadır. Şizofrenin belirtileri çeşitlilik gösterebilir, bazıları diğerlerine göre daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir. Peki, şizofreni nedir, belirtileri neler? İşte şizofreni hastalığıyla ilgili bilgiler
#Şizofreni NedirPsikolojik bir rahatsızlık olan ve davranışlarda sapmalara neden olan şizofreni genellikle 15-35 yaş arasında görülüyor. Kişinin gerçekle gerçek dışı arasındaki farkı ayırt etmesini zorlaştıran bu hastalık, hasta kadar yakınlarını da olumsuz etkiliyor. Kronik seyirli biyolojik bir beyin hastalığı olan şizofreni belirti ve bulgularla anlaşılarak 3 sınıfa ayrılıyor. Peki, şizofren nedir ve şizofrenlik belirtileri nelerdir? Şizofreni nasıl anlaşılır? İşte, şizofreni hakkında bilgiler.
#Şizofreni NedirBaşkalarının gerçekliği içinde kaybolmak, kendi gerçekliğini ilan etmek, kafanın içindeki seslerle bir olmak, en önemlisi de gerçekle rüyanın ayrımını kaybetmek… Tüm bunlar bir gerilim romanının konusu değil, şizofreni hastalığının en önemli semptomlarıdır. Nörolog Mehmet Yavuz, şizofreni hastalığının bilinmeyenlerini anlatıyor.
#ŞizofreniRuhsal bir bozukluk olan şizofreni sadece bu hastalıktan muzdarip olan kişilerin değil, yakınlarının da hayatlarını kabusa çevirebiliyor. Bu bozulma neticesinde şizofreni hastası, kendisini rahatsız etmeye başlayan dış dünyadan bağımsız, kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi kendine yeni bir dünya kurmasına yol açar. Peki, Şizofreninin belirtileri neler? Şizofreni nedir?
#Şizofreni Ne DemekReklamlardaki ‘Özgür Çocuk’ olarak tanındı, ‘Ezel’den ‘Kaybedenler Kulübü’ne unutulmaz işlerde rol aldı. Yiğit Özşener’le BluTV’de başlayan ‘Bozkır’ için buluştuk. Rol aldığı diziden yola çıkarak hayatın çok adil olduğuna inanmadığını söyledi: “Dışarıdan empoze edilecek hiçbir adaletin çok fazla raf süresi yok. Bu, insanın içinde olup biten bir şey.”
#Özgür ÇocukŞizofreni, duygu ve düşüncede değişim ve davranışlarda sapmalara neden olan beyin hastalığıdır. Şizofreni, kişinin dış dünyadan uzaklaştırıp içe kapanmasına neden olan ve dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Genellikle 15-35 yaş arasında meydana gelen belirtiler, arkadaşlardan ve aileden uzaklaşma, okul başarısının düşmesi, sinirli davranışlar ve davranış değişiklikleri olarak gözlemlenebilir. Peki, şizofreni nedir ve belirtileri nelerdir? Paranoid şizofreni hakkında bazı bilgiler
#ŞizofreniGÜLHANE Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) görev yapan Prof. M. Kemal Irmak, uluslararası hakemli dergi Journal of Religion and Health’ın haziran sayısında çıkan “Şizofreni ya da Cin çarpması” isimli makalesinde beyne yerleşmiş cinlerin şizofreni belirtileri oluşturabileceğini söyledi.
2007 yılında AB üyesi olmaya hazırlanan Romanya, ‘Drakula’ diye tanınan Kazıklı Voyvoda günlerinde yaşanan olayların benzerlerine tanık oluyor. Bedenini şeytana teslim ettiği gerekçesiyle bir rahibenin çarmıha gerilip öldürülmesinin ardından, kırsalda kötü ruh taşıdığına inanılan cesetlerin mezarlıktan çıkarılıp kalplerinin söküldüğüne dair hikayeler anlatılıyor.
Su zehirlenmesi, vücutta aşırı miktarda su birikmesi sonucu meydana gelen bir durumdur. Bu durum, vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkar. Su zehirlenmesi, genellikle çok fazla su içildiğinde veya normalden çok daha hızlı bir şekilde çok miktarda su alındığında ortaya çıkar. Su zehirlenmesi, çok büyük miktarda su içildiğinde veya böbreklerin normal işlevini yerine getiremediği durumlarda orta
#Su ZehirlenmesiABD’de 1995 yılında yaşadığı travmatik olaydan sonra konuşamayan, gözlerini kırpmayan, kim olduğunu dahi bilmeyen bir kadın, 25 yıl sonra uyandı. Üstelik bu uyanış beraberinde psikiyatrik hastalıklarla ilgili çok önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. Genç kadının hastalığının asıl sebebi ve mucizevi uyanışı, doktorları da şaşkına çevirdi. İşte April Burrell’in ilgi çekici hikâyesi…
#PsikozABD’de 1995 yılında yaşadığı travmatik olaydan sonra konuşamayan, gözlerini kırpmayan, kim olduğunu dahi bilmeyen bir kadın, 25 yıl sonra uyandı. Üstelik bu uyanış beraberinde psikiyatrik hastalıklarla ilgili çok önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. Genç kadının hastalığının asıl sebebi ve mucizevi uyanışı, doktorları da şaşkına çevirdi. İşte April Burrell’in ilgi çekici hikâyesi…
#KatatonikAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıÖnce deprem. sonra sel, afet bölgesinde hayatı altüst etti. Yaşananlardan herkes etkilendi fakat depremden önce psikiyatrik tedavi gören afetzedeler için bu süreç çok daha zor. Uzmanlar afetlerin psikiyatrik hastalıkları tetikleyebileceğini, hastaların ilaç kullanımında ve tedavisinde aksama olmaması gerektiğini söylüyor.
#Psikiyatri TedavisiBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#Hastalık