DÜNYA Sağlık Örgütü’nün son paylaşımlarına göre her yıl 4 milyondan fazla insan, kilo fazlalığı ve obezite sonucu yaşamını kaybediyor. Diğer yandan dünyada 1 milyardan fazla insan, hali hazırda metabolik sendrom tanı ölçütlerini karşılayabiliyor. Beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olması halinde kilo fazlalığından, 30’un üzerinde olması halinde ise obezite ya da diğer adıyla şişmanlıktan söz etmekteyiz. Fast-food ve raf ömrü uzun market gıdalarının ulaşılabilirliği ve tüketimi arttıkça, obezite artık sadece orta yaş ve üzeri popülasyonun değil, çocuk ve gençlerin de sorunu haline gelmeye başladı. Duygudurum Vakfı (DUVAK) Başkanı, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji Bipolar Network Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, neden kilo veremediğimizi anlattı...
#1Günümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş Gebelik‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkHavaların soğumasıyla birlikte mevsim hastalıkları yeniden ortaya çıktı. En çok şikayet edilen ise bitmeyen ‘kuru öksürük’. Kime sorsak, kiminle konuşsak “Aylardır öksürüyorum” diyor. Uzmanlar uyarıyor: “Şu anda üç kişiden birinde öksürük var. Uzamış öksürük sendromu yaygın.”
#Kuru ÖksürükDomates gribi ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Koronavirüs ve maymun çiçeğinin ardından gündemde ye ralan yeni salgının adı domates gribi. Hindistan'da son derece bulaşıcı bir virüsün çocuklar arasında yayıldığı bildiriliyor. Peki, domates gribi nedir, belirtileri nelerdir?
#Domates Gribi2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya son günlerde Hindistan'dan gelen haberler ile yeniden diken üzerinde. Hindistan'da son derece bulaşıcı bir virüsün çocuklar arasında yayıldığı bildiriliyor. ciltte kırmızı kabarcıklara neden olan Domates Gribi'nin semptomları açıklandı.
#Domates GribiBebeğiniz, ilk 6 ay boyunca ihtiyacı olan tüm besinleri anne sütü ile karşılar. Yenidoğan bebek emzirmesinde ise, bebek sık sık annesini emmek isteyebilir. Bebeğiniz azar azar emdiği için, daha sık bazen de her saat başı acıkır. Yeni doğan bebeğe mama ne zaman ve ne kadar verilir sizler için derledik.
#Yeni DoğanHindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeŞu anda Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Tüm dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle hatırlatma dozlarını yaptırmış tam aşılar da dahil olmak üzere çok daha fazla insan covid pozitif çıkıyor. Omicron bir ayı aşkın süredir hayatımızda ama elde edilen veriler çok yeni ve hala net değil. Bu nedenle testi pozitif çıkanların kafalarında onlarca soru var. Biz de bu soruları uzmanlarımıza sorarak yanıtlarını aldık. İşte Omicron varyantı ile enfekte olanların en çok sorduğu sorular...
#OmicronCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiErkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan ve her 7 erkekten 1’inin kapısını çalan prostat kanserinin sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte obezitenin, kolesteroldan zengin batı tipi beslenmenin ve genetik faktörlerin riski artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, en sık sorulan 8 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Prostat KanseriZeka kavramı, günlük yaşamımız içerisinde en fazla duymak durumunda kaldığımız kelimeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sizin için Zeka nedir? Zeka nasıl ölçülür, nasıl geliştirilir şeklinde seçilmiş durumda olan soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Zeka Nedir?Mikroplar yaygın olarak bilinenin aksine aslında soğukta değil sıcakta daha çok ürüyorlar. Soğuk hava ve dolayısıyla kar yağışı ise mikropların ölmesine katkı sağlıyor. İşte kar yağışının mikroplar üzerindeki etkisi…
#Kar Mikropları Öldürür Mü?Geçirdiği mide ameliyatı sonrası fazla kilolarından kurtulan Seren Serengil'in aşırı zayıflaması dikkat çekmişti. Serengil, sunuculuğunu yaptığı programda 46 kiloya kadar düştüğünü açıklamıştı. Ünlü ismin zayıflığının altından büyük bir sağlık sorunu çıktı.
#Seren Serengilİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Pandemiİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Op. Dr. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Op. Dr. Yiğit ErdağTürkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Albayrak, yapılan bir araştırmada hasta olduklarında aralarındaki fiziksel mesafeyi koruduğu belirlenen vampir yarasaların Meksika’dan Brezilya'ya kadar olan bölgelerde yaşadığını ve koronavirüs ile ilgilerinin bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Albayrak, "Bu tür yarasalar hastalıklarını birbirlerine bulaştırmamak için ayrı kalıyorlar" dedi.
#AnkaraTÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Albayrak, yapılan bir araştırmada hasta olduklarında aralarındaki fiziksel mesafeyi koruduğu belirlenen vampir yarasaların Meksika’dan Brezilya'ya kadar olan bölgelerde yaşadığını ve koronavirüs ile ilgilerinin bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Albayrak, "Bu tür yarasalar hastalıklarını birbirlerine bulaştırmamak için ayrı kalıyorlar" dedi.
#Prof. Dr. İrfan AlbayrakHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığı arttı, bunun sebebi sık bulaşan viral üst solum yolu hastalıkları kolay bulaşıyor ve yayılıyor. Kış mevsiminde daha fazla görülüyor. Çünkü ısı değişiklikleri bu mevsimde daha fazla, insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyor, ve böylece Toplu alanlarda kişilere çok çabuk bulaşıyor, okullar, metrolar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları ve çalışma ortamlarında kişiden kişiye geçerek hızla yayılabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Yavuz Selim Yıldırım, daha az hastalanmak için yapılması gerekenleri anlattı.
#Nasıl Daha Az Hasta OluruzMide ağrısı, kusma, ishal ve yüksek ateş belirtileri gösteriyorsanız, siz de mide gribine yakalanmış olabilirsiniz. Sindirim sistemini ele geçiren mide gribi, her yaşta görülebildiği ve çok bulaşıcı bir özelliğe sahip olduğu için dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasındadır.
#Mide GribiŞeker ve doymamış yağlara karşı açtığı savaşla tanınan, 'Çaya tereyağ atın' gibi sıra dışı önerilerde bulunan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, salgının başında 'kelle paça' tavsiye etmiş hemen ardından da sessizliğe bürünmüştü.
#Canan Karatayİç hastalıkları bölümü servisine yatışın yapıldıktan sonra, doktorlar burnundaki sondayı çıkararak ağızdan beslemeyi denemek istediler. Zaten çok zor takılmıştı. Denemek için çıkarıldığını duyduğumda öfkelendim. Zaten yiyemiyordun ki! Çok az yoğurt yemişsin kusmamışsın. Sonrası yine aynı, yine yiyememe ve kusmalara devam, yeniden damardan mama ile beslenme...
#Hastane