Paylaş
Bir okuyucumun deyimiyle ortalıkta tam da bir “nezle ve gripten kırılma durumu” var. Ve yine bir kez daha itiraf edeyim: Anlı şanlı modern tıp bu basit virüsler karşısında bugün de hâlâ yeterince güçlü değil, hatta çaresiz. Bu nedenle isterseniz gelin, sizinle daha önce de paylaştığım “EV İŞİ GRİP NEZLE FORMÜLLERİ”ni bugün bir kez daha gözden geçirelim.
VARAN 1
İSTİRAHAT EDİLECEK
İSTİRAHAT meselesini lütfen hafife almayın. Nezle, grip, COVID-19 fark etmiyor istirahat hızla iyileşmeniz için çok ama çok önemli bir nokta olarak ehemmiyetini koruyor. İstirahat etmezseniz vücudunuz bedeninizi işgal eden virüslerle mücadele edecek gücü kuvveti bulamıyor. Bu nedenle mutlaka dinlenin. Mutlaka iyi ve güzel uyuyun. İyi dinlenip iyi uyuyun ki bağışıklık sisteminiz derlenip toparlansın.
VARAN 2
DİKKATLİ BESLENİLECEK
BOL sıvı almak, C vitamininden zengin meyve ve sebzelere (portakal, mandalina, greyfurt) ağırlık vermek, protein gücü yüksek besinleri (yoğurt, yumurta, et, balık) daha çok öne çıkarmak, basit ama mühim iyileşme ayrıntılarıdır. Tavuk suyu çorbası da bugün bile hâlâ en favori “nezle ve grip gıdası”dır. İçine bolca havuç, bezelye veya mercimek taneleri, birkaç parça zencefil kökü, azıcık zerdeçal, karabiber, bol soğan ve sarımsak, bir miktar da kırmızıbiber eklemeyi, limon suyuyla daha da zenginleştirmeyi unutmayın.
VARAN 3
SEMPTOMLARLA DA MÜCADELE EDİN
GRİBİN diğer bir adı da “paçavra hastalığı”dır. Halsiz, yorgun bırakır, ağrılar ve ateş ataklarıyla uğraştırır. Ağrınız varsa parasetamol gibi analjeziklerden, düşük dozda (200 mg.) ibuprofen veya diklofenaktan faydalanabilirsiniz. Bunlar ateş ile mücadelenizi kolaylaştırır. Burun tıkanıklığı ve boğaz akıntılarını azaltmak için ise antihistaminiklerden istifade edebilirsiniz.
VARAN 4
LİMONLU ILIK SU
LİMONLU ılık su gargaraları, soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrısını hafifleten, aynı zamanda ferahlık veren ev yapımı bir üründür. Limon, C vitamini ve antioksidanlar içerir. Ayrıca tükürük salgısını artırarak yutak mukozasının nemli kalmasına yardımcı olur. Sıcak su ve bir parça bal ya da tuzla karıştırılması, limonun yararlı etkilerini artırmaktadır.
VARAN 5
TUZLU SU GARGARASI
TUZLU su ile gargara, boğazdaki ağrı, yanma ve akıntı iltihabından kurtulmanın muhtemelen en etkili ve en ucuz çaresidir. Tuz çözeltisi hem ağız ve boğazdaki şişliğin giderilmesine hem de istenmeyen mikropların yok edilmesine yardımcıdır. İşlem gayet basit: Bir bardak ılık suyun içerisinde 1 çay kaşığı dolusu tuzu eritin. Bu çözeltinin bir ağız dolusu miktarı ile 30 saniye süreyle gargara yapın ve uygulamayı 1-2 saatte bir tekrarlayın.
VARAN 6
BALLI KARIŞIMLAR
BAL, boğaz ağrısını tedavi etmek amacıyla genellikle başka doğal mucizelerle karıştırılarak kullanılır. Bal enfeksiyon ile mücadele ve ağrı kesici etkisinin yanı sıra hazırlanan farklı karışımların tadını da daha cazip hale getirir. Balı ılık su ve elma sirkesi veya soğuk algınlığında kullanılan çeşitli baharatlarla (tarçın, zencefil gibi) kombine edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, balı 1-2 yaşından küçük çocuklara vermemenizdir. Balda bulunabilen botulizm sporları onları etkileyebilir. Şekerden kaçınması gerekenlerin de yüksek şeker içeriği nedeniyle baldan uzak durmalarında fayda vardır. Kısacası “ballı tarçın” veya “ballı zencefil” de ev işi destekler olabilirler.
VARAN 7
ELMA SİRKELİ ÇÖZÜMLER
SOĞUK algınlığı belirtilerini azaltırken kullanılan ev yapımı doğal ilaçlardan biri de elma sirkesidir. Elma sirkesinin etken maddesi, bakterilere karşı antiseptik etki gösteren asetik asittir. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat, “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi-bal karışımını öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır. Bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir yemek kaşığı balla karıştırdığınız 1 bardak ılık suyu, boğaz ağrısını gidermek için içebilir veya bu karışımla gargara yapabilirsiniz
VARAN 8
TARÇINLI BADEM SÜTLÜ SALEPLİ TARİFLER
BU da enteresan ve etkili bir ev yapımı çözüm... Salep hazır olarak satılıyor. Alıp kullanabilirsiniz. Bademli sütün hazırlanışına gelince... Malzemeler şunlar: 1 bardak badem sütü, 1 çay kaşığı tarçın, çeyrek çay kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı bal... Hazırlanışı: Tarçın ve karbonatın üzerine badem sütünü ilave ederek iyice karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayıncaya kadar ısıttıktan sonra ateşten indirin ve bal ekleyerek karıştırın.
VARAN 9
HATMİ ÇİÇEĞİ KÖKÜNÜ UNUTMAYIN
HATMİ çiçeği bitkisinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri çok eski zamanlardan beri yutak iltihabı ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor. Özellikle yaşlı hatmi kökleri “müsilaj” olarak da bilinen jelatin benzeri bir madde içeriyor. Müsilaj yutulduğunda yutak ve boğazı kaplayarak kayganlaştırıyor. Hatmi çiçeği kökünün etkili olduğu farklı çalışmalarda test edilmiş ve yüksek dozlarda bile toksik olmadığı bulunmuş. Boğaz ağrısına birebir olan hatmi çiçeğinin kurutulmuş yaprakları, 1 litre kaynamış suyun içerisine atılarak beklenir ve süzülerek içilir. Ya da 1 litre soğuk suyun içerisine tülbente sarılarak konulan 30 gram kadar kurutulmuş hatmi kökü, en az 8 saat suyun içerisinde bırakılır. Hazırlanan içecek gün boyunca azar azar içilir.
VARAN 10
DOĞAL TAKVİYELERDEN FAYDALANIN
SAMBUCUS özleri (elderberry), pellorgonium ekstraktları (umclaoba) ve/veya ekinezya, en sık kullanılan anti nezle/anti grip bitkisel desteklerdir. Bu listeye D ve C vitaminlerini, betaglukanı ve NAC’ı da ilave edebilirsiniz.
Paylaş